Pasztet drobiowy

przez Malwina
Pasztet z kurczaka przepis
Pasztet z suszonymi pomidorami

Domowy pasztet to dobry pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Taki pasztet drobiowy piekę najczęściej w okolicach świąt i wzbogacam go o różne dodatki. Tym razem chciałabym się z Wami podzielić przepisem na pasztet z dodatkiem suszonych pomidorów i kaparów. Jest delikatny i aromatyczny. Świetnie smakuje na kromce domowego pieczywa.

Pasztet drobiowy przepis

PASZTET DROBIOWY

Składniki (na keksówkę o długości 20 cm):
[przepis własny]

  • 450-500 g ugotowanego mięsa drobiowego z rosołu (waga po ugotowaniu, oddzieleniu od skóry i kości)*
  • 150 g wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 1 mniejsza czerstwa bułka
  • 1 szklanka ciepłego rosołu
  • 1 czubata łyżeczka suszonego oregano
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 1 czubata łyżka kaparów, posiekanych
  • pół szklanki suszonych pomidorów z zalewy oliwnej, drobno posiekanych
  • sól i świeżo zmielony pieprz
Wątróbkę zalewamy wodą lub mlekiem, gotujemy przez około 7-10 minut od zagotowania. Wyjmujemy, kroimy ww mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy przez kilka minut na patelni, aż się zrumieni. Bułkę namaczamy w szklance rosołu. Mięso, wątróbkę, cebulę i bułkę (nie odciskamy jej), przekręcamy trzykrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Do masy mięsnej dodajemy oregano, paprykę w proszku, gałkę, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na tym etapie próbujemy, czy pasztet jest dobrze przyprawiony. Jeśli masa jest zbyt sucha, należy dodać do niej odrobinę rosołu. W moim przypadku bułka wchłonęła cały rosół i nie było potrzeby dodawania dodatkowego płynu. Masa powinna być papkowata i klejąca. Do masy dodajemy żółtka, całość wyrabiamy dokładnie dłonią. Następnie dodajemy posiekane kapary i pomidory, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy je do masy mięsnej i mieszamy łyżką do połączenia. Keksówkę o długości 20 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą (dno i boki). Przekładamy do niej masę mięsną. Wierzch wygładzamy spodem łyżki zwilżonym zimną wodą. Pieczemy przez 50-60 minut w temp. 180 stopni (jeśli wierzch pasztetu zacznie się za bardzo przypiekać, przykryjcie go folią aluminiową). Pasztet zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, następnie przenosimy do lodówki. Kroimy dopiero na drugi dzień. 
*mięso z 3-4 nóżek z kurczaka (udo plus podudzie)
**jeśli chcecie, by masa była bardziej gładka, pomidory i kapary zmielcie w maszynce
*** pasztet można mrozić

Czas przygotowania: 1 godzina i 10 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Kamila 24/03/2014 - 8:27 am

Doskonały! Pozdrawiam

Odpowiedz
teenager ;) 24/03/2014 - 8:34 am

zawsze chciałam zrobić domowy pasztet – przede wszystkim wiem co do niego dodaję 🙂 z pewnością o wiele zdrowszy i o wiele smaczniejszy 🙂 może w te święta skuszę się o wypiek takiego! 🙂

Odpowiedz
Magda C. 24/03/2014 - 9:51 am

Super wygląda ten pasztet 🙂 Uwielbiam drobiowy!

Odpowiedz
JustInka 24/03/2014 - 10:03 am

O tak! Pasztet świetnie sprawdza się jako czyściciel mięsa z rosołu. Z kaparami? Fajny pomysł!

Odpowiedz
dariozka91 24/03/2014 - 11:44 am

uwielbiam domowe pasztety!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 25/03/2014 - 10:32 am

Obiecałam sobie, ze w tym roku na Wielkanoc w końcu upieke pasztet …. zwłaszcza, że bardzo lubię takie domowe pasztety:) Dodatek kaparów i pomidorów suszonych bardzo mi się podoba i na pewno ożywia smak pasztetu:)

Odpowiedz
Anonimowy 14/06/2015 - 6:18 pm

Kapary ? Co macie Państwo w Polsce na myśli ? Pączki, owoce, czy liście ? I czy w soli, marynowane czy w oleju ? Tyle tu w Grecji wychodzi mi opcji odnośnie użycie kapara, gdy przeszukuję internet. A chcę poslkiego pasztetu 🙂

Odpowiedz
Malwina 15/06/2015 - 9:24 am

W Polsce najpopularniejsze (i użyte również w tym przepisie) to małe pączki kaparów marynowane w lekkiej zalewie octowej. Są widoczne w całości na zdjęciach. Co do samego pasztetu, to biorąc pod uwagę użyte dodatki, ma on charakter bardziej śródziemnomorski, aniżeli polski.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies