Pasztet z suszonymi pomidorami |
Domowy pasztet to dobry pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Taki pasztet drobiowy piekę najczęściej w okolicach świąt i wzbogacam go o różne dodatki. Tym razem chciałabym się z Wami podzielić przepisem na pasztet z dodatkiem suszonych pomidorów i kaparów. Jest delikatny i aromatyczny. Świetnie smakuje na kromce domowego pieczywa.
PASZTET DROBIOWY
Składniki (na keksówkę o długości 20 cm):
[przepis własny]
- 450-500 g ugotowanego mięsa drobiowego z rosołu (waga po ugotowaniu, oddzieleniu od skóry i kości)*
- 150 g wątróbki drobiowej
- 1 duża cebula, posiekana
- 1 mniejsza czerstwa bułka
- 1 szklanka ciepłego rosołu
- 1 czubata łyżeczka suszonego oregano
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 2 jajka (osobno białka i żółtka)
- 1 czubata łyżka kaparów, posiekanych
- pół szklanki suszonych pomidorów z zalewy oliwnej, drobno posiekanych
- sól i świeżo zmielony pieprz
Wątróbkę zalewamy wodą lub mlekiem, gotujemy przez około 7-10 minut od zagotowania. Wyjmujemy, kroimy ww mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy przez kilka minut na patelni, aż się zrumieni. Bułkę namaczamy w szklance rosołu. Mięso, wątróbkę, cebulę i bułkę (nie odciskamy jej), przekręcamy trzykrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Do masy mięsnej dodajemy oregano, paprykę w proszku, gałkę, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na tym etapie próbujemy, czy pasztet jest dobrze przyprawiony. Jeśli masa jest zbyt sucha, należy dodać do niej odrobinę rosołu. W moim przypadku bułka wchłonęła cały rosół i nie było potrzeby dodawania dodatkowego płynu. Masa powinna być papkowata i klejąca. Do masy dodajemy żółtka, całość wyrabiamy dokładnie dłonią. Następnie dodajemy posiekane kapary i pomidory, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy je do masy mięsnej i mieszamy łyżką do połączenia. Keksówkę o długości 20 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą (dno i boki). Przekładamy do niej masę mięsną. Wierzch wygładzamy spodem łyżki zwilżonym zimną wodą. Pieczemy przez 50-60 minut w temp. 180 stopni (jeśli wierzch pasztetu zacznie się za bardzo przypiekać, przykryjcie go folią aluminiową). Pasztet zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, następnie przenosimy do lodówki. Kroimy dopiero na drugi dzień.
*mięso z 3-4 nóżek z kurczaka (udo plus podudzie)
**jeśli chcecie, by masa była bardziej gładka, pomidory i kapary zmielcie w maszynce
*** pasztet można mrozić
Czas przygotowania: 1 godzina i 10 minut.
9 komentarzy
Doskonały! Pozdrawiam
zawsze chciałam zrobić domowy pasztet – przede wszystkim wiem co do niego dodaję 🙂 z pewnością o wiele zdrowszy i o wiele smaczniejszy 🙂 może w te święta skuszę się o wypiek takiego! 🙂
Super wygląda ten pasztet 🙂 Uwielbiam drobiowy!
O tak! Pasztet świetnie sprawdza się jako czyściciel mięsa z rosołu. Z kaparami? Fajny pomysł!
uwielbiam domowe pasztety!
Obiecałam sobie, ze w tym roku na Wielkanoc w końcu upieke pasztet …. zwłaszcza, że bardzo lubię takie domowe pasztety:) Dodatek kaparów i pomidorów suszonych bardzo mi się podoba i na pewno ożywia smak pasztetu:)
Kapary ? Co macie Państwo w Polsce na myśli ? Pączki, owoce, czy liście ? I czy w soli, marynowane czy w oleju ? Tyle tu w Grecji wychodzi mi opcji odnośnie użycie kapara, gdy przeszukuję internet. A chcę poslkiego pasztetu 🙂
W Polsce najpopularniejsze (i użyte również w tym przepisie) to małe pączki kaparów marynowane w lekkiej zalewie octowej. Są widoczne w całości na zdjęciach. Co do samego pasztetu, to biorąc pod uwagę użyte dodatki, ma on charakter bardziej śródziemnomorski, aniżeli polski.
Wyszedł wspaniały! Pierwszy raz robiłam pasztet. Zazwyczaj z mięsa rosołowego robię farsz do pierogów, ale lepienie pierogów jest czasochłonne… A ten pasztet? Szybka sprawa! 3/4 zniknęło, a resztę zamroziłam. Dziękuję za przepis, będzie powtarzany 🙂