Picadillo kubańskie

przez Malwina

 

Picadillo to nazwa potrawy popularnej w Hiszpanii i krajach Ameryki Łacińskiej. Jego podstawą jest mielone mięso, które przygotowuje się z dodatkiem pomidorów. W zależności od kraju danie to zawiera różne dodatki i przyprawy. Dziś chciałabym Wam pokazać picadillo kubańskie. Nie jest to sos pomidorowy z dodatkiem mięsa, to raczej gęste danie, w którym mięso gra pierwsze skrzypce.  Na Kubie picadillo podaje się zazwyczaj z dodatkiem ryżu.
 

 

PICADILLO KUBAŃSKIE


Składniki (na 4 porcje):

  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • pół kg mielonej wołowiny (ewentualnie pół na pół wołowiny i wieprzowiny, jak w moim przypadku)
  • 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/3 szklanki rodzynek (opcjonalnie)
  • 1/3 szklanki zielonych oliwek (opcjonalnie)
  • 1 puszka pomidorów (400 g), bez skóry, posiekanych (w sezonie letnim użyjcie świeżych pomidorów)
  • sól i pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy paprykę, smażymy kolejne 3 minuty. Wrzucamy mięso i czosnek, smażymy przez 5-7 minut. Dodajemy pomidory, liść laurowy, rodzynki, oliwki (jeśli używamy), wino, niewielką ilość wody lub rosołu, oregano i kumin. Gotujemy przez około 20 minut bez przykrycia. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Picadillo podajemy razem z ryżem.

 

Czas przygotowania: 30 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Iza Kapis 24/03/2014 - 6:08 pm

Wszystkie skladniki w domu mam.. no to pewnie jutro wyprobuje przepis:) jedynie pomine wino:) bo po pierwsze: mimo, ze wino to dodatek do potrawy, jestem niepelnoletnia haha, a po drugie: nie mamy w domu zadnego alkoholu:) wiec musi sie obejsc bez wina 🙂

Odpowiedz
Mirabelka 24/03/2014 - 10:24 pm

Hahaha Malwinno, u mnie dziś na obiad było picadillo, co za zbieg okoliczności 😀

Odpowiedz
Malwina 25/03/2014 - 6:35 am

Mirabelko, rzeczywiście niezły zbieg okoliczności 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 25/03/2014 - 9:35 am

Bardzo fajna potrawa, moi chłopcy na pewno byliby zachwyceni, zwłaszcza starszy:). zapisze przepis:)

Odpowiedz
Magda C. 25/03/2014 - 7:30 pm

Bardzo ciekawa propozycja.

Odpowiedz
Wiewióra 26/03/2014 - 6:55 am

często robię picadillo bo kochamy je wszyscy 🙂 mniam!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies