Pudding ryżowy to deser, który urzeka prostotą. Słodki, gęsty i niezwykle przyjemny dla podniebienia. Można go przygotować na setki, jak nie tysiące sposobów, odpowiednio dobierając dodatki do niego. Mój ryż ma piękny aromat wanilii i posmak białej czekolady. Połączyłam go z musem z rabarbaru, którego lekko kwaśny smak świetnie współgra ze słodyczą puddingu.
Taki pudding możecie podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Myślę jednak, że w schłodzonej wersji o wiele bardziej przypadnie Wam do gustu. Pudding ryżowy kojarzy mi się z pewnym popularnym kiedyś sklepowym deserem w kubeczku. Czy jest do niego podobny? Absolutnie nie. Jest o trzy nieba lepszy.
PUDDING RYŻOWY Z RABARBAREM
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 100 g krótkoziarnistego ryżu (np. arborio)
- 1 litr mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 laska wanilii
- 80 g białej czekolady, połamanej
- mus: 300 g rabarbaru, 3 łyżki cukru, 1 łyżka wody
W garnku umieszczamy mleko, ryż, cukier, wyskrobane nasionka z wanilii. Całość zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 30-40 minut lub dłużej, aż pudding zgęstnieje. W trakcie gotowania co jakiś czas należy przemieszać ryż z mlekiem. Gdy pudding będzie gęsty, dodajemy do niego połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia (pamiętajcie, że po dodaniu czekolady i ostygnięciu pudding dodatkowo zgęstnieje). Ryż rozkładamy pomiędzy 4 szklaneczki lub pucharki.
Kiedy ryż się gotuje, przygotowujemy mus. Rabarbar kroimy w 1-2 cm kawałki, umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem, mieszamy. Dodajemy łyżkę wody, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 7 minut lub dłużej, aż rabarbar będzie miękki i zacznie się rozpadać. W trakcie gotowania, co jakiś czas mieszamy rabarbar. Rabarbar miażdżymy spodem łyżki. Jeśli mus ma zbyt dużo soku, odparowujemy go. Pudding ryżowy podajemy na ciepło lub na zimno z dodatkiem musu z rabarbaru.
Czas przygotowania: 40 minut.
9 komentarzy
Boski 🙂 I ten Twój rabarbar, taki cudownie różowy 🙂
Uwielbiam puddingi ryżowe… I do tego sosik rabarbarowy, ale nabrałam ochoty 😉
zjadłabym takie pyszności:)
Wygląda fantastycznie 🙂
pyszka:-)))
Z rabarbarem, musi być pysznie 🙂
Piękny kolor tego musu osiągnęłaś. Mój wyszedł nieco blado. Taki deser bardzo kusi 🙂
Czy dodanie czekolady jest konieczne? Chciałabym przygotować pudding 10 miesięcznemu synkowi 🙂
Czekoladę można oczywiście pominąć. To samo tyczy się cukru (jeśli np. przygotujesz deser na mleku roślinnym).