Pudding ryżowy z rabarbarem

przez Malwina
Pudding z rabarbarem

Pudding ryżowy to deser, który urzeka prostotą. Słodki, gęsty i niezwykle przyjemny dla podniebienia. Można go przygotować na setki, jak nie tysiące sposobów, odpowiednio dobierając dodatki do niego. Mój ryż ma piękny aromat wanilii i posmak białej czekolady. Połączyłam go z musem z rabarbaru, którego lekko kwaśny smak świetnie współgra ze słodyczą puddingu. 
Taki pudding możecie podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Myślę jednak, że w schłodzonej wersji o wiele bardziej przypadnie Wam do gustu. Pudding ryżowy kojarzy mi się z pewnym popularnym kiedyś sklepowym deserem w kubeczku. Czy jest do niego podobny? Absolutnie nie. Jest o trzy nieba lepszy. 

Ryż na mleku z rabarbarem przepis

PUDDING RYŻOWY Z RABARBAREM


Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 100 g krótkoziarnistego ryżu (np. arborio)
  • 1 litr mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii
  • 80 g białej czekolady, połamanej
  • mus: 300 g rabarbaru, 3 łyżki cukru, 1 łyżka wody
W garnku umieszczamy mleko, ryż, cukier, wyskrobane nasionka z wanilii. Całość zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 30-40 minut lub dłużej, aż pudding zgęstnieje. W trakcie gotowania co jakiś czas należy przemieszać ryż z mlekiem. Gdy pudding będzie gęsty, dodajemy do niego połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia (pamiętajcie, że po dodaniu czekolady i ostygnięciu pudding dodatkowo zgęstnieje). Ryż rozkładamy pomiędzy 4 szklaneczki lub pucharki. 
Kiedy ryż się gotuje, przygotowujemy mus. Rabarbar kroimy w 1-2 cm kawałki, umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem, mieszamy. Dodajemy łyżkę wody, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 7 minut lub dłużej, aż rabarbar będzie miękki i zacznie się rozpadać. W trakcie gotowania, co jakiś czas mieszamy rabarbar. Rabarbar miażdżymy spodem łyżki. Jeśli mus ma zbyt dużo soku, odparowujemy go. Pudding ryżowy podajemy na ciepło lub na zimno z dodatkiem musu z rabarbaru.

Pudding ryżowy z owocami

Deser ryżowy przepis

Czas przygotowania: 40 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

gin 24/05/2014 - 5:58 pm

Boski 🙂 I ten Twój rabarbar, taki cudownie różowy 🙂

Odpowiedz
Nashelly 24/05/2014 - 6:42 pm

Uwielbiam puddingi ryżowe… I do tego sosik rabarbarowy, ale nabrałam ochoty 😉

Odpowiedz
Justyna Żak 25/05/2014 - 8:10 am

zjadłabym takie pyszności:)

Odpowiedz
Magda C. 25/05/2014 - 3:29 pm

Wygląda fantastycznie 🙂

Odpowiedz
uwielbiamy 25/05/2014 - 4:54 pm

pyszka:-)))

Odpowiedz
Majana 25/05/2014 - 9:04 pm

Z rabarbarem, musi być pysznie 🙂

Odpowiedz
JustInka 27/05/2014 - 10:24 am

Piękny kolor tego musu osiągnęłaś. Mój wyszedł nieco blado. Taki deser bardzo kusi 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 22/05/2016 - 8:24 pm

Czy dodanie czekolady jest konieczne? Chciałabym przygotować pudding 10 miesięcznemu synkowi 🙂

Odpowiedz
Malwina 23/05/2016 - 5:16 am

Czekoladę można oczywiście pominąć. To samo tyczy się cukru (jeśli np. przygotujesz deser na mleku roślinnym).

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies