Placuszki jogurtowe z jagodami |
Śniadanie Mistrzów #188
Składniki (na około 10-12 sztuk):
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki cukru (lub więcej wg preferencji)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 duże jajko
- 1 łyżka roztopionego masła, ostudzonego (lub oleju)
- około pół szklanki jagód
W misce umieszczamy jogurt, jajko, cukier, mieszamy trzepaczką do połączenia. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem, mieszamy do połączenia. Dolewamy masło, ponownie mieszamy. Odstawiamy ciasto na 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy jagody, delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej/masło). Małą chochelką wylewamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Placuszki z jagodami podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja po prostu oprószyłam je cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 20 minut.
Przepis na placuszki z jagodami w wykonaniu czytelników:
13 komentarzy
jedna z najsmaczniejszych wersji letnich placuszków! z jagodami to wręcz koniecznie by zrobić je latem 🙂
Uwielbiam wszelkie placuszki 🙂 i uwielbiam jagody:)
Uwielbiam takie placuszki prawie z każdymi owocami. Śliczne Ci wyszly 🙂
Tak jagodowe placuszki to jest to! Po nich każdy dzień, nawet poniedziałek, dobrze się rozpocznie!
Nie miałam jogurtu, ale wykorzystałam maślankę 🙂 a do placuszków wrzuciłam banana i jabłko, pycha! 🙂
zrobiłam dzisiaj placuszki, żeby mieć je jutro do pracy 🙂 aż ślinka cieknie na ich widok 🙂
a czy zamiast jogurtu mogę użyć kefiru?
Jasne, ale zmień proporcje w przepisie na 1 szklanka kefiru na 1 szklankę mąki.
Czy jagody mogą być mrożone?
Puszczą sporo soku podczas smażenia, więc mogą się przypalać.
Zrobiłam z mrożonych jagód, tylko że najpierw je rozmroziłam i odlałam nadmiar wody. Wyszły pyszne 🙂
Jakas maka bezglutenowa mozna zastapic make pszenna?:)
Możesz spróbować z ryżową i w razie potrzeby dodać troszkę ziemniaczanej/z tapioki/skrobi kukurydzianej do zagęszczenia.