Placuszki owsiano-ryżowe |
Na początek słodkiego weekendu mam dla Was placuszki owsiano-ryżowe. Są szybkie i proste w przygotowaniu. Nie powinny też przysporzyć Wam problemów w trakcie smażenia. Wpiszą się w dietę osób chorujących na celiakię, o ile do tego przepisu użyjecie bezglutenowej mąki owsianej (lub płatków, które zmielicie w młynku na mąkę).
Takie placuszki podajcie z ulubionymi słodkimi dodatkami. Własnie rozpoczął się sezon na polskie truskawki. Możecie przygotować na ich bazie sos z dodatkiem nasion chia lub po prostu odszypułkować je i pokroić w plasterki.
PLACUSZKI OWSIANO-RYŻOWE
Śniadanie Mistrzów #312
Śniadanie Mistrzów #312
Składniki (na około 16 sztuk):
- 80 g mąki owsianej (w wersji bezglutenowej mąka owsiana b/g)
- 50 g mąki ryżowej
- 1 jajko
- 150 g kefiru
- 1 łyżeczka oleju ryżowego
- 2-3 łyżki ksylitolu, erytrolu (ewentualnie cukru)
Do podania: ulubiona konfitura, świeże owoce
Przygotowanie:
W naczyniu umieszczamy mąkę owsianą i mąkę ryżową. Wlewamy kefir, olej, dodajemy jajko i słodzidło. Mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodajemy odrobinę więcej mąki owsianej.Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nalewamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron do zrumienienia (na małym ogniu) i odkładamy na papierowy ręcznik. Placuszki owsiano-ryżowe podajemy z dodatkiem owoców.
Placuszki owsiano-ryżowe |
2 komentarze
pyszniusie 🙂 i sliczny widelec!
Czy ja już wspominałam, że każdy ale to każdy bez wyjątku twój przepis jest genialny!!!!