Sznycle z indyka z jajkiem sadzonym |
Sznycle z indyka z jajkiem sadzonym to prosty pomysł na rodzinny obiad. Nie wiem, jak Wam, ale mnie takie dania kojarzą się właśnie z posiłkami jadanymi w gronie rodziny. Obowiązkowo podaję takie kotlety z gotowanymi ziemniakami w całości (z wody bądź na parze) lub przerobionymi na kremowe puree. Nie może także zabraknąć surówki. Tym razem postawiłam na marchewkę z dodatkiem chrzanu.
Przyznam, że bardzo rzadko przygotowuję takie panierowane kotlety. Przede wszystkim ze względu na większą kaloryczność takiego mięsa oraz ogromny bałagan, jaki za każdym razem jestem w stanie stworzyć przy panierowaniu.
Przyznam, że bardzo rzadko przygotowuję takie panierowane kotlety. Przede wszystkim ze względu na większą kaloryczność takiego mięsa oraz ogromny bałagan, jaki za każdym razem jestem w stanie stworzyć przy panierowaniu.
SZNYCLE Z INDYKA Z JAJKIEM
Składniki (na 2 porcje):
- 4 plastry piersi z indyka o grubości około 1 cm
- sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz, suszony tymianek, słodka papryka w proszku
- 5 jajek
- bułka tarta do obtoczenia
Przygotowanie:
Mięso lekko rozbijamy tłuczkiem. Każdy plaster przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i słodką papryką. Jedno jajko roztrzepujemy widelcem. Każdy plaster obtaczamy w jajku (wcześniej możecie obtoczyć mięso dodatkowo w mące, jeśli chcecie), następnie w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, smażymy kotlety z obu stron, aż ładnie się zrumienią.
Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wbijamy 4 jajka tak, aby nie stykały się ze sobą i przyprawiamy je solą. Smażymy do ścięcia białka (lub dłużej do ścięcia także żółtka, jeśli takie wolicie). Usmażone sznycle podajemy z dodatkiem jajek sadzonych, gotowanych ziemniaków i ulubionej surówki (ja podałam je z surówką z marchewki i chrzanu).
Sznycle z indyka z jajkiem sadzonym |
Czas przygotowania: 25 minut.
3 komentarze
Coś pysznego, uwielbiam takie domowe obiady. A jeszcze podane na tak pięknym talerzu… 🙂
Ulubione danie mojego taty 🙂
Porządny, domowy obiad 🙂