Sznycle z indyka z jajkiem sadzonym

przez Malwina
Sznycle z indyka w panierce
Sznycle z indyka z jajkiem sadzonym

Sznycle z indyka z jajkiem sadzonym to prosty pomysł na rodzinny obiad. Nie wiem, jak Wam, ale mnie takie dania kojarzą się właśnie z posiłkami jadanymi w gronie rodziny. Obowiązkowo podaję takie kotlety z gotowanymi ziemniakami w całości (z wody bądź na parze) lub przerobionymi na kremowe puree.  Nie może także zabraknąć surówki. Tym razem postawiłam na marchewkę z dodatkiem chrzanu.
Przyznam, że bardzo rzadko przygotowuję takie panierowane kotlety. Przede wszystkim ze względu na większą kaloryczność takiego mięsa oraz ogromny bałagan, jaki za każdym razem jestem w stanie stworzyć przy panierowaniu. 

Sznycle z indyka z jajkiem sadzonym

SZNYCLE Z INDYKA Z JAJKIEM


Składniki (na 2 porcje):

  • 4 plastry piersi z indyka o grubości około 1 cm
  • sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz, suszony tymianek, słodka papryka w proszku
  • 5 jajek
  • bułka tarta do obtoczenia
Przygotowanie:
Mięso lekko rozbijamy tłuczkiem. Każdy plaster przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i słodką papryką. Jedno jajko roztrzepujemy widelcem. Każdy plaster obtaczamy w jajku (wcześniej możecie obtoczyć mięso dodatkowo w mące, jeśli chcecie), następnie w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, smażymy kotlety z obu stron, aż ładnie się zrumienią.

Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wbijamy 4 jajka tak, aby nie stykały się ze sobą i przyprawiamy je solą. Smażymy do ścięcia białka (lub dłużej do ścięcia także żółtka, jeśli takie wolicie). Usmażone sznycle podajemy z dodatkiem jajek sadzonych, gotowanych ziemniaków i ulubionej surówki (ja podałam je z surówką z marchewki i chrzanu). 

Sznycle z indyka z jajkiem sadzonym
Sznycle z indyka z jajkiem sadzonym

Czas przygotowania: 25 minut.
3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

Marta Sieniawska 30/09/2014 - 9:55 am

Coś pysznego, uwielbiam takie domowe obiady. A jeszcze podane na tak pięknym talerzu… 🙂

Odpowiedz
Magda C. 03/10/2014 - 7:54 pm

Ulubione danie mojego taty 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 15/10/2014 - 12:31 pm

Porządny, domowy obiad 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies