Klopsiki w sosie kokosowym z puree z dyni |
Mam dla Was kolejny pomysł na wykorzystanie puree z dyni. Tym razem jest to danie obiadowe w azjatyckim klimacie. Od razu uprzedzam, że dynia jest tu bardzo delikatnie wyczuwalna (niektóre odmiany mogą się tu wręcz zgubić), dominują bowiem nad nią inne wyraziste w smaku składniki w postaci aromatycznej żółtej pasty curry, papryczki chili, czosnku i szalotki. Na talerzu odnajdziecie smak słony, ostry, słodki i kwaśny. W kremowym żółtym sosie pływają delikatne klopsiki drobiowe z aromatem trawy cytrynowej i przyjemnym posmakiem miodu. Jakże ciekawy i smaczny jest mariaż dyni z kuchnią azjatycką.
KLOPSIKI W SOSIE Z PUREE Z DYNI
Składniki (na 2 porcje):
- 300 g mielonego mięsa z indyka
- pół łyżeczki miodu
- pół łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
- 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
- 1 mała szalotka
- 1 ząbek czosnku
- pół papryczki chili
- 1 łyżka żółtej pasty curry
- pół puszki mleka kokosowego (200 g)
- pół szklanki puree z dyni
- 1-2 łyżki jasnego sosu sojowego (lub więcej do smaku)
- sok z połowy limonki
- szczypta cukru
- do podania: ryż jaśminowy
- posiekana dymka do posypania
Przygotowanie:
Przygotowujemy klopsiki: do mięsa dodajemy płynny miód, pastę z trawy cytrynowej oraz ciemny sos sojowy. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią. Następnie formujemy 12 klopsików. Masę mięsną możecie wzbogacić o dodatek żółtka i niewielkiej ilości bułki tartej lub mąki owsianej. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy klopsiki, obsmażamy je krótko ze wszystkich stron i odkładamy na talerz.
Szalotkę, czosnek i pozbawione pestek chili drobno siekamy i wrzucamy na patelnię. Smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy pastę curry, przesmażamy. Dodajemy mleko kokosowe, puree z dyni, mieszamy. Dokładamy klopsiki. Patelnię przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. W razie potrzeby dodajemy na patelnię odrobinę wody (w przypadku bardzo gęstego puree z dyni). Po 15 minutach odkrywamy patelnię, dodajemy jasny sos sojowy do smaku, sok z limonki, cukier. Jeśli sos jest zbyt rzadki redukujemy go podgrzewając przez kilka minut bez przykrycia. W dwóch miseczkach umieszczamy ugotowany ryż jaśminowy, nakładamy klopsiki z sosem, posypujemy dymką i podajemy.
Czas przygotowania: 30 minut.
11 komentarzy
Przepis kusi:) Super,że znajduje się w nim nuta kokosa,która dodaje delikatności potrawie.Pozdrawiam
OOOOOOOOOOOOOO MATKO !!!!!!!!!!!!!!!!!
To musi być przepyszne ….. musze zrobic koniecznie :-)))
Będę miała alternatywę dla sosu koperkowego, który wciąż wołają moje dzieci 🙂 Mogę zrobić im niespodziankę 🙂
Świetny sos i ten kolor!
Uwielbiam curry! Fajnie przemyciłaś do niego dodatek dyni 🙂
Piękne kolory! Chyba coś takiego postaram się skopiować do mojego pudełka do pracy 😀
Można zastąpić mleko kokosowe jogurtem, jeśli tak to co zrobić żeby się nie zważył?
Zostałabym jednak przy mleku, które nadaje potrawie charakterystycznego smaku.
Dzisiaj było jedzone i sos był pyszny, niezwykle aromatyczny, ale zarazem delikatny 🙂 Niestety klopsiki wyszły mi nieco suche i twarde 🙁
Zrobiłam dziś – pyszne! Choć przyznam, że początkowo nie byłam przekonana do smaku, ale z sosem sojowym i sokiem z cytryny (nie miałam limonki) wszystko idealnie się dopełniło 🙂 Klopsiki miały zaskakujący smak. Całość przyjemnie cytrynowa, orzeźwiająca, ale nie kwaśna.
Muszę tylko nauczyć się jakieś bardziej kształtne klopsiki smażyć 😉
Najwygodniej formować klopsiki mokrymi dłońmi. Wychodzą zawsze gładkie i okrągłe.