Chana masala

przez Malwina

Dziś propozycja na danie wegańskie rodem z Indii. Szczerze powiedziawszy zakochałam  się w tej kuchni, jest dla mnie idealna- wyrazista, pełna pięknych aromatów. A z racji mojej miłości do ciecierzycy, tym bardziej daniem byłam zachwycona. Polecam pasjonatom indyjskich smaków, jak i tym, którzy dopiero co zaczynają je odkrywać.

CHANA MASALA

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 mała cebula drobno posiekana
  • 120 g ciecierzycy ugotowanej lub z puszki
  • ząbek czosnku posiekany
  • pół łyżeczki świeżego imbiru startego
  • pół łyżeczki garam masala
  • pół łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • sól do smaku
  • 200 g pomidorów 
  • pół pęczka posiekanej kolendry lub natki pietruszki

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy cebulę. Po 3 minutach dodajemy kumin, garam masala, imbir, kurkumę, kolendrę i czosnek. Smażymy ciągle mieszając, aż przyprawy zaczną wydzielać aromat. Dodajemy ciecierzycę, rozgniecione pomidory i sól. Gotujemy około 5 minut. Podajemy obficie posypane natką pietruszki lub kolendrą.

Przepis wędruje do akcji Grumków- Z widelcem po Azji.

33 komentarze
0

Podobne posty:

33 komentarze

flusso 09/01/2011 - 5:46 pm

Wygląda bardzo smaczniutko 🙂

Odpowiedz
wiosenka27 09/01/2011 - 6:20 pm

Ale super danie:)

Odpowiedz
hania-kasia 09/01/2011 - 6:35 pm

Pyszności i piękne kolory!

Odpowiedz
Anonimowy 09/01/2011 - 7:07 pm

Bardzo lubię indyjskie smaki. Niestety ciężko jest mi do nich przekonać resztę Rodziny…

Odpowiedz
Anucha 09/01/2011 - 7:10 pm

Widzę, że razem z Gosią częstujecie ciecierzycą. Muszę w końcu jej wypróbować:)
Pozdrawiam serdecznie:)

Odpowiedz
magda k. 09/01/2011 - 7:26 pm

jak zwykle w takich daniach długa lista przypraw, a efekt dzięki temu oszałamiający 🙂 cudne

Odpowiedz
EVE 09/01/2011 - 7:51 pm

cieciorka, cieciorka i jeszcze raz cieciorka 🙂
to jest zdecydowanie mój smak! a kuchnia indyjska to juz w szczególności 🙂
pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedz
Wiewióra 09/01/2011 - 8:41 pm

Bardzo lubię dania indyjskie zarówno te wege jak i mięsne. Konkretne smaki i zapachy a także bogaty koloryt. Muszę zrobić w taki sposób ciecierzycę bo do tej pory tylko w sałatkach ja jadałam.

Odpowiedz
kulinarne-smaki 09/01/2011 - 9:58 pm

ciecierzyca nigdy jej nie próbowałam, ale widząc ze tak zachwalacie pewnie bede musiała

Odpowiedz
kornik 09/01/2011 - 10:25 pm

O, pyszności! też lubię aromatyczne indyjskie smaki. a takie danie to i o tej porze bym zjadła:)

Odpowiedz
grumko 10/01/2011 - 5:36 am

O tak, ciecierzyca i przyprawy, to sukces gwarantowany;-)

Odpowiedz
kikimora 10/01/2011 - 6:34 am

Pyszności, uwielbiam ciecierzycę, a po indyjsku- smakuje rewelacyjnie. Robiłam sobie coś podobnego z tandoori masala, było boskie.

Odpowiedz
kasiaaaa24 10/01/2011 - 8:45 am

Uwielbiam takie smaki. Jak dla mnie rewelacja 🙂
Miłego dnia 🙂

Odpowiedz
Karolina 10/01/2011 - 10:08 am

Jedno z moich ulubionych dan indyjskich. 🙂 Zawsze gdy przygotowuje indyjska uczte z kilku dan, to ta ciecierzyca (albo ciecierzyca slodko – kwasna) laduje na stole srod innych dan. 🙂 Jesli zafascynowala Cie indyjska kuchnia, to zapraszam do lektury:
http://www.libertas.pl/pociag_do_indii_kuchni_indyjsku_gotuje.html?PHPSESSID=ef2a2ba3fcbb1fc4f20cfb809d9610ed
:))) Pozdrawiam!

Odpowiedz
Malwina 10/01/2011 - 10:58 am

Karolino- dziękuję, już biorę się do lektury;)

Odpowiedz
Paula 10/01/2011 - 12:12 pm

Malwinna, ale Ty tu szalejesz z pysznościami!

Odpowiedz
Anonimowy 10/01/2011 - 12:33 pm

Danie wyglada super apetycznie i mimo, ze nie jest najwieksza fanka tej kuchni, chetnie bym zjadla 🙂

Odpowiedz
Usagi 10/01/2011 - 1:14 pm

Wygląda jak moje marzenie obiadowe.

Odpowiedz
aga 10/01/2011 - 3:14 pm

wyglada smakowicie:) chetnie bym poprobowala takich smakow:)

Odpowiedz
Olciaky vel Olcik 10/01/2011 - 3:16 pm

Pyszności!
Rozgrzewająco, aromatycznie, antyprzeziębieniowo.
To mi się podoba!

Odpowiedz
Nemi 10/01/2011 - 3:20 pm

Uwielbiam kuchnię indyjską, niesamowite jest jej bogactwo przypraw:) Z radością czekam na kolejne propozycje pysznych dań:D

Odpowiedz
Majana 10/01/2011 - 8:07 pm

Mniam, to musi być pyszne!
Zapisuję do kupienia garam masala. W końcu muszę spróbować tej indyjskiej kuchni chyba:)
Pozdrowienia:)

Odpowiedz
Nina 10/01/2011 - 9:12 pm

Ty zachwalasz, Karolina zachwala, chyba zrobię!

Odpowiedz
Anonimowy 18/01/2011 - 12:05 pm

Dzisiaj po raz drugi wykonam to danie na obiad. Jest pyszne!!

Odpowiedz
Malwina 18/01/2011 - 12:35 pm

Anonimowy- bardzo się cieszę, że Ci smakuje. ja niezwykle często wracam do tego dania- jest szybkie w wykonaniu i do tego obłędnie smaczne;-)

pozdrawiam

Odpowiedz
etrala 22/05/2011 - 10:00 am

Dziękuję za przepis, zrobiłam to danie i jest bardzo smaczne 🙂

Odpowiedz
Malwina 22/05/2011 - 10:03 am

etrala- miło mi że smakowało 😉

Odpowiedz
Natalcz' Ka 31/07/2012 - 7:20 pm

Przed chwilą skończyłam robić to danie. Polecam – zmysł smaku i węchu nasycone. Bardzo pyszne. Pozdrawiam blogerke

Odpowiedz
Malwina 03/08/2012 - 7:18 pm

🙂 cieszę się , że danie smakowało. Również pozdrawiam;)

Odpowiedz
nieznajowa 03/08/2012 - 7:14 pm

ostatnio jadlam to danie w restauracji i mam zamiar zrobic w domu. Gotował je ktos z was z ciecierzyca ale nie z puszki?

Odpowiedz
Malwina 03/08/2012 - 7:17 pm

Spokojnie możesz użyć ugotowanej ciecierzycy. Ja obecnie, z racji tego, iż jem stanowczo zbyt duże jej ilości, wolę kupować suche ziarno i je ugotować. Wychodzi o wiele taniej;-)

Odpowiedz
Anonimowy 01/02/2013 - 8:15 pm

Zamiast Garam Masali, do tej potrwy stosuje się Chana Masalę.

Odpowiedz
Anonimowy 03/02/2013 - 3:24 pm

czyli miesznakę Garam Masala z reszta przypraw 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies