Dziś propozycja na danie wegańskie rodem z Indii. Szczerze powiedziawszy zakochałam się w tej kuchni, jest dla mnie idealna- wyrazista, pełna pięknych aromatów. A z racji mojej miłości do ciecierzycy, tym bardziej daniem byłam zachwycona. Polecam pasjonatom indyjskich smaków, jak i tym, którzy dopiero co zaczynają je odkrywać.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 mała cebula drobno posiekana
- 120 g ciecierzycy ugotowanej lub z puszki
- ząbek czosnku posiekany
- pół łyżeczki świeżego imbiru startego
- pół łyżeczki garam masala
- pół łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki chilli w proszku
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- sól do smaku
- 200 g pomidorów
- pół pęczka posiekanej kolendry lub natki pietruszki
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy cebulę. Po 3 minutach dodajemy kumin, garam masala, imbir, kurkumę, kolendrę i czosnek. Smażymy ciągle mieszając, aż przyprawy zaczną wydzielać aromat. Dodajemy ciecierzycę, rozgniecione pomidory i sól. Gotujemy około 5 minut. Podajemy obficie posypane natką pietruszki lub kolendrą.
Przepis wędruje do akcji Grumków- Z widelcem po Azji.
33 komentarze
Wygląda bardzo smaczniutko 🙂
Ale super danie:)
Pyszności i piękne kolory!
Bardzo lubię indyjskie smaki. Niestety ciężko jest mi do nich przekonać resztę Rodziny…
Widzę, że razem z Gosią częstujecie ciecierzycą. Muszę w końcu jej wypróbować:)
Pozdrawiam serdecznie:)
jak zwykle w takich daniach długa lista przypraw, a efekt dzięki temu oszałamiający 🙂 cudne
cieciorka, cieciorka i jeszcze raz cieciorka 🙂
to jest zdecydowanie mój smak! a kuchnia indyjska to juz w szczególności 🙂
pozdrawiam serdecznie!
Bardzo lubię dania indyjskie zarówno te wege jak i mięsne. Konkretne smaki i zapachy a także bogaty koloryt. Muszę zrobić w taki sposób ciecierzycę bo do tej pory tylko w sałatkach ja jadałam.
ciecierzyca nigdy jej nie próbowałam, ale widząc ze tak zachwalacie pewnie bede musiała
O, pyszności! też lubię aromatyczne indyjskie smaki. a takie danie to i o tej porze bym zjadła:)
O tak, ciecierzyca i przyprawy, to sukces gwarantowany;-)
Pyszności, uwielbiam ciecierzycę, a po indyjsku- smakuje rewelacyjnie. Robiłam sobie coś podobnego z tandoori masala, było boskie.
Uwielbiam takie smaki. Jak dla mnie rewelacja 🙂
Miłego dnia 🙂
Jedno z moich ulubionych dan indyjskich. 🙂 Zawsze gdy przygotowuje indyjska uczte z kilku dan, to ta ciecierzyca (albo ciecierzyca slodko – kwasna) laduje na stole srod innych dan. 🙂 Jesli zafascynowala Cie indyjska kuchnia, to zapraszam do lektury:
http://www.libertas.pl/pociag_do_indii_kuchni_indyjsku_gotuje.html?PHPSESSID=ef2a2ba3fcbb1fc4f20cfb809d9610ed
:))) Pozdrawiam!
Karolino- dziękuję, już biorę się do lektury;)
Malwinna, ale Ty tu szalejesz z pysznościami!
Danie wyglada super apetycznie i mimo, ze nie jest najwieksza fanka tej kuchni, chetnie bym zjadla 🙂
Wygląda jak moje marzenie obiadowe.
wyglada smakowicie:) chetnie bym poprobowala takich smakow:)
Pyszności!
Rozgrzewająco, aromatycznie, antyprzeziębieniowo.
To mi się podoba!
Uwielbiam kuchnię indyjską, niesamowite jest jej bogactwo przypraw:) Z radością czekam na kolejne propozycje pysznych dań:D
Mniam, to musi być pyszne!
Zapisuję do kupienia garam masala. W końcu muszę spróbować tej indyjskiej kuchni chyba:)
Pozdrowienia:)
Ty zachwalasz, Karolina zachwala, chyba zrobię!
Dzisiaj po raz drugi wykonam to danie na obiad. Jest pyszne!!
Anonimowy- bardzo się cieszę, że Ci smakuje. ja niezwykle często wracam do tego dania- jest szybkie w wykonaniu i do tego obłędnie smaczne;-)
pozdrawiam
Dziękuję za przepis, zrobiłam to danie i jest bardzo smaczne 🙂
etrala- miło mi że smakowało 😉
Przed chwilą skończyłam robić to danie. Polecam – zmysł smaku i węchu nasycone. Bardzo pyszne. Pozdrawiam blogerke
🙂 cieszę się , że danie smakowało. Również pozdrawiam;)
ostatnio jadlam to danie w restauracji i mam zamiar zrobic w domu. Gotował je ktos z was z ciecierzyca ale nie z puszki?
Spokojnie możesz użyć ugotowanej ciecierzycy. Ja obecnie, z racji tego, iż jem stanowczo zbyt duże jej ilości, wolę kupować suche ziarno i je ugotować. Wychodzi o wiele taniej;-)
Zamiast Garam Masali, do tej potrwy stosuje się Chana Masalę.
czyli miesznakę Garam Masala z reszta przypraw 🙂