Sałatka z kaszy jaglanej i buraków |
Kasza jaglana ma coraz więcej wielbicieli. Jest zdrowa, pożywna i bardzo smaczna, więc dlaczego by nie jeść jej częściej? Stanowi wdzięczną bazę do różnej maści sałatek i to właśnie przepisem na sałatkę chciałabym się dziś z Wami podzielić.
W sałatce przeplatają się słodkie i słone akcenty. Wyrazistą w smaku fetę zestawiłam z pieczonym burakiem. Do tego orzeźwiająca natka pietruszki i pestki granatu oraz dressing o lekko orzechowym smaku. Całość wyszła naprawdę niezwykle smacznie. Taką sałatkę na bazie jagły możecie zapakować do lunchboxu i zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię.
W sałatce przeplatają się słodkie i słone akcenty. Wyrazistą w smaku fetę zestawiłam z pieczonym burakiem. Do tego orzeźwiająca natka pietruszki i pestki granatu oraz dressing o lekko orzechowym smaku. Całość wyszła naprawdę niezwykle smacznie. Taką sałatkę na bazie jagły możecie zapakować do lunchboxu i zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię.
SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ I BURAKÓW
- pół szklanki kaszy jaglanej (100 g)
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 60 g sera feta
- 3 małe upieczone buraki
- pestki z 1/4 dużego owocu granatu
- 2 łyżki posiekanych pekanów lub orzechów włoskich
- dressing: 1 łyżka pasty tahini, sok z połowy cytryny, około 2 łyżki zimnej wody, 1 ząbek czosnku, pół łyżeczki płynnego miodu, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kaszę umieszczamy na sicie, płuczemy a następnie przelewamy wrzątkiem. Przekładamy ją do rondelka, prażymy przez około 2 minuty. Zalewamy szklanką gorącej wody, dodajemy szczyptę soli. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie płyn (zajmie to około 10-15 minut). Wyłączamy płomień pod garnkiem, zostawiamy kaszę pod przykryciem na 10 minut, a następnie spulchniamy widelcem. Kaszę studzimy.
Kaszę umieszczamy w misce, dodajemy posiekaną natkę. Ser feta kroimy w kostkę lub kruszymy w palcach. Buraczki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Do kaszy dodajemy fetę, burki, pestki granatu, orzechy.
Przygotowujemy dressing: do tahini dodajemy sok z cytryny i miód, dokładnie mieszamy łyżeczką. Dodajemy stopniowo wodę (przy gęstej paście trzeba będzie dodać jej więcej), mieszając. Do sosu dokładamy drobno posiekany czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę polewamy dressingiem, delikatnie mieszamy. Sałatkę z kaszą i burakami można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku do 2 dni.
Uwagi:
– aby sałatka była bardziej treściwa, możecie wzbogacić ją o dodatek pieczonego i pokrojonego w kostkę kurczaka lub indyka. Dobrze sprawdzi się także gotowana ciecierzyca.
Sałatka z kaszy jaglanej i buraków |
Czas przygotowania: 30 minut.
11 komentarzy
Świetna sałatka 🙂
Wygląda super! Z moją ulubioną kaszą.. Pomysł dodania ciecierzycy przesądził sprawę, robię!
uwielbiam buraczki pod każdą postacią, a zwłaszcza taką!
Jaki kolor super!
Świetny przepis, chyba wypróbuję 😉
Mniam, mniam. Jak widzę połączenie buraków i fety, to zawsze jestem na tak 🙂
A jakby tak zamiast jaglanej dać quinoę? Bo jakoś mi tu też pasuje 🙂
Komosa jak najbardziej będzie tu pasować, a i popularny kuskus się sprawdzi.
Bardzo smakowita i pożywna sałatka:)
Nie mam pasty, mogę ją czymś zastąpić ?
Zrób po prostu dressing z 2-3 łyżek oliwy, 1 łyżki soku z cytryny, miodu, czosnku, soli i pieprzu.