Nalewka z wiśni |
Składniki:
- około 1 kg wydrylowanych wiśni (waga po wydrylowaniu)*
- 500-700 g cukru (lub więcej, jeśli lubisz bardzo słodkie trunki)
- około 500-600 ml spirytusu
– jak przechowywać wiśnie z nalewki? Wiśnie z nalewki przechowujemy w zakręconym słoiku i wykorzystujemy w razie potrzeby. Nie muszą stać w lodówce. Ja zawsze przechowuję je w szafce, tak samo zawsze robili Dziadkowie i nigdy owoce się nie zepsuły. Oczywiście, jeśli boicie się, że coś się z nimi może stać, schowajcie słoik z wiśniami z lodówki.
Nalewka z wiśni |
Czas przygotowania (bez czasu leżakowania): 30 minut.
14 komentarzy
ale ładne zdjęcia!
Pyszne. Też robię nalewki. Na zimę będzie rozgrzewające wspomnienie lata 🙂
A faktycznie drylowanie pozostawia również w mojej kuchni ślady wokół.
Ale warto się pomęczyć 🙂
U mnie też wiśniową nalewkę robi się od dawna, podobnie jak pigwówkę 🙂
Takie wiśnie nie mają prawa się zepsuć, alkohol (w dodatku taki mocny) świetnie konserwuje! 🙂 Wiśniówkę robię podobnie, tylko pół na pół z pestkami i na nieco słabszym alkoholu 🙂
Pozdrawiam
PS. Bardzo ładne zdjęcia!
Dokładnie, alkohol i oczywiście cukier to świetne konserwanty. Co do alkoholu, to u mnie Mama i Babcia dość częstobez próbowania stwierdzały, że nalewka wyszła pewnie zbyt słaba i dolewały dodatkowo wódkę. Wszystko byłoby ok, gdyby nie to, że najczęściej dochodziły do tego wniosku osobno i jedna drugiej o niczym nie informowała. W ten sposób kilka razy otrzymaliśmy wiśniówkę z piekła rodem 😉
10-14 dni to stanowczo za krótki okres, co najmniej 6 tygodni i dopiero zlewamy A następnie owoce zasypyjemy cukrem na kolejne 6 tygodni…
Od kilkudziesięciu lat w moim dom robi się nalewkę z wiśni właśnie w taki sposób, jak opisałam. Oczywiście można wydłużyć poszczególne etapy, ale czy warto?
no i to jest nalewka ☺. Moj tesc kupuje w markecie gesty wisniowy syrop ktory z wisni to ma tylko "aromat identyczny z naturalnym", wlewa to swinstwo do alkoholu i pęka z dumy ze sam zrobil nalewke…
Mam wódkę 60% (tu gdzie mieszkam mocniejsze alkohole są nielegalne). Dodać taką samą ilość czy coś zmienić?
Nie wiem, jak mocne trunki lubisz. Zawsze możesz wlać taką samą ilość, a potem wg preferencji dolać więcej.
a jakiej mocy dać spirytus 70% czy 90%?
Używam spirytusu 96 %.
Kochani.Od 15 lat co roku robię nalewki z wiśni i ze śliwek.Pierwsze lata to eksperymentowanie różnych metod.Nieskromnie napiszę że doszedłem do dość wysokiego poziomu jakości.Oto mój Przepis:Do dwóch gąsiorów o pojemności 5l każdy wlewam po 2,5l spirytusu,dolewam0,7L wody żródlanej sprawdzonej jakości do każdej z nich.odstawiam na miesiąc.5kg wiśni sokówek dryluję i wrzucam do gąsiorów po połowie.Po 20 sztuk wiśni wrzucam z pestkami.Odstawiam w ciemne miejsce na 4 do 5 tygodni. Śliwki na 6.Przez filtr do kawy zlewam płyn. Następnie wiśnie zasypuję cukrem.Do jednego gąsiora wsypuję 2kg cukru do drugiego3.Po powstaniu syropu około 3 tygodni zlewam go również przez filtr.Następnie usuwam wiśnie z gąsiorów i wlewam do nich:Do pierwszego 3l odstawionego zalewu oraz 1,4l syropu zlanego z pierwszego gąsiora.Pozostały zalew wlewam do 2 gąsiora i dolewam 1,8l syropu z 2 gąsiora. odstawiam do sklarowania na 2 do 3 tygodni.Przez filtr rozlewam do butelek.Z pierwszego gąsiora nalewka jest mocniejsza i mniej słodka. Odstawiam butelki na minimum pół roku.Najleprza jest jednak wtedy jak stoi ponad rok.
po co to kopiowanie wyłączone ? trzeba kombinować masakra ten blog