Parówki w cieście francuskim |
Parówki w cieście francuskim to chyba najprostsza z możliwych przystawek, banalna w przygotowaniu, niekomplikowana i co najważniejsze smaczna. Nie jest to potrawa ani wyszukana, ani zdrowa, jednak raz na jakiś czas można sobie pozwolić na zjedzenie jej. Połówek kupuje parówki dość rzadko, raptem 2-3 razy do roku, i za każdym razem wybiera te, które prezentują się najlepiej pod względem składowym. Tym razem trafił na bardzo przyzwoite małe parówki bez polepszaczy, konserwantów i co ważne z 93 % mięsa z szynki w składzie. Zamiast parówek możecie do tego przepisu wykorzystać cienkie kiełbaski frankfurterki, pokrojone w mniejsze kawałki.
PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM
Składniki:
- schłodzone opakowanie ciasta francuskiego
- 400 g malutkich parówek
- 1 jajko
- ulubione ziarna do posypania, np. sezam, czarnuszka, kminek
- do podania: ketchup, pikana musztarda
Przygotowanie:
Z parówek zdejmujemy foliowe osłonki (jeśli je posiadają). Płat ciasta kroimy w paski o grubości około 1 cm. Każdy pasek owijamy wokół parówki. Parówki w cieście kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy ulubionymi ziarnami. Ja wybrałam czarny sezam, który akurat miałam pod ręką. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 15-20 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Parówki w cieście francuskim podajemy z dodatkiem ketchupu i musztardy. Najlepiej serwować je w towarzystwie kufla z zimnym piwem.
Uwagi:
– Zamiast parówek można wykorzystać w tym przepisie pokrojone w mniejsze kawałki kiełbaski frankfurterki
Parówki w cieście francuskim |
Czas przygotowania: 25 minut.
3 komentarze
Gdy jadłam jeszcze mięso, bardzo często robiłam takie parówki na imprezy, dodając do środka jeszcze żółtego sera. Bardzo prosto się je robi a były hitem każdego przyjęcia 🙂
ale super wyglądają 🙂 mniam mniam
Ja dodaję jeszcze suszonego pomidora do środka, polecam spróbować