Rollsy z szynką i sałatą |
Dzień dobry,
Mam dla Was kolejny fajny przepis na sylwestrową przystawkę. Tym razem to rollsy naleśnikowe z szynką i chrupiącą sałatą. Dość często serwuję takie rollsy na spotkaniach z przyjaciółmi. Są banalnie proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne.
Naleśniki do rollsów możecie przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku. Później wystarczy je wyciągnąć, nadziać i zawinąć. Polecam serdecznie, nie tylko na Sylwestra. W przepisie znajdziecie także wersję dla bezglutenowców.
Zajrzyjcie koniecznie do Emi, Chantel i Martynosi, które również przygotowały fajne sylwestrowe przystawki.
Rollsy z szynką i sałatą |
ROLLSY Z SZYNKĄ
Naleśniki na rollsy:
- 100 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka oleju
Naleśniki bezglutenowe na rollsy:
- 60 g mąki ryżowej
- 30 g mąki jaglanej
- 10 g mąki z tapioki
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka oleju
- szczypta soli
Nadzienie do rollsów:
- kilka listków sałaty o chrupiących liściach
- 200 g naturalnego kremowego serka kanapkowego
- 1-2 łyżeczki chrzanu
- sól i pieprz do smaku
- kilkanaście plastrów szynki
Jak zrobić rollsy z szynką?
Naleśniki pszenne: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy dokładnie trzepaczką (mąkę można dodatkowo przesiać). Ciasto warto odstawić na 15-30 minut, aby gluten zaczął pracować. Patelnię do naleśników natłuszczamy niewielką ilością oleju i nagrzewamy. Wylewamy porcję ciasta na patelnię i rozprowadzamy po dnie kolistym ruchem. Ciasto będzie rzadkie, nie należy dosypywać więcej mąki. Gdy spód naleśnika lekko się zrumieni, odwracamy go na drugą stronę i smażymy przez kilkadziesiąt sekund. Usmażonego naleśnika odkładamy na duży talerz. W podobny sposób przygotowujemy resztę naleśników z pozostałego ciasta. Z podanego przepisu otrzymamy 5-6 naleśników.
Naleśniki bezglutenowe: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy dokładnie mikserem. Ciasta nie odstawiamy. Patelnię do naleśników natłuszczamy niewielką ilością oleju i nagrzewamy. Wylewamy porcję ciasta na patelnię i rozprowadzamy po dnie kolistym ruchem. Ciasto będzie rzadkie, nie należy dosypywać więcej mąki. Przed wylaniem ciasta na patelnię, należy je dokładnie przemieszać. Należy pamiętać, że naleśniki bezglutenowe smażymy troszkę inaczej, aniżeli te na mące pszennej. Nie rumienimy ich, po prostu gdy spód się ładnie zetnie, odwracamy naleśnik (delikatnie!) na drugą stronę i smażymy dosłownie kilkanaście sekund (10-15), aż ciasto się zetnie. Jeśli naleśniki będą się smażyć zbyt długo (szczególnie na drugiej stronie), to będą sztywne i kruche. Usmażonego naleśnika odkładamy na talerz i przygotowujemy resztę naleśników. Z podanego przepisu otrzymamy 5-6 naleśników.
Nadzienie: serek mieszamy z chrzanem, doprawiamy do smaku odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem. Liście sałaty myjemy i osuszamy. Każdy naleśnik smarujemy serkiem, układamy na nim 2-3 liście sałaty i 2-3 plastry szynki. Ciasto zwijamy, kolejno tniemy na mniejsze kawałki i spinamy wykałaczką. Podajemy.
Całkowity czas przygotowania: 20 minut.
9 komentarzy
smakowite
Szczęśliwego Nowego Roku
ps. a co to za puszeczka w tle ?
Puszka po oliwie. Przyznaję bez bicia, że zdarza mi się czasem coś kupić specjalnie do zdjęć i tak własnie było z tą puszką. Gdzie kupiłam, niestety nie pamiętam (Lidl?). Szczęśliwego!
dzieki 😀
Wyglądają pysznie!
robię podobne ale z tortilli 🙂
bardzo smakowita przekąska! wszystkiego dobrego na Nowy Rok!
Super są 🙂 Pięknie się prezentują 🙂
Dobrze, że są wyróżnione na stronie, może wypróbuję na sylwestra 😀
Ja nazywam je mini tortillami. Bardzo je lubię jeść nie tylko podczas imprez ale też i czasem na śniadanie czy kolację 🙂