Szaszłyki na imprezę

przez Malwina
Szaszłyki na imprezę

Dzień dobry,

Mam nadzieję, że minione święta spędziliście w miłej atmosferze i choć odrobinę wypoczęliście (o ile jest to w ogóle możliwe w święta). Lada chwila Sylwester, więc zapewne część z Was zaczyna myśleć o potrawach na ten ostatni wieczór w roku. Przygotowałam dla Was kilka smacznych przepisów. które doskonale wpiszą się w sylwestrowe menu. Zaczynamy od prostych szaszłyków w wersji mini. Ja serwowałam je jakiś czas temu na spotkaniu z przyjaciółmi w małych szklanych pojemniczkach (są to szklaneczki po jogurtach z Biedronki, moja kochana Rodzicielka poświęciła się i przez jakiś czas jadła tylko te jogurty, rzecz jasna dla tych uroczych pojemników). 

Tak zaserwowane szaszłyki wyglądają niezwykle apetycznie. Na dnie naczynek umieściłam kilka łyżeczek sosu, w którym można maczać szaszłyki. Najwygodniej je się te szaszłyki zsuwając zawartość szpikulca do szklanego pojemniczka. Oczywiście możecie sobie darować robienie małych szaszłyków i przygotować je w standardowym rozmiarze.


SZASZŁYKI NA IMPREZĘ

Szaszłyki z indyka:

  • 500 g piersi z indyka (ewentualnie piersi z kurczaka)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki cayenne
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki mielonej kozieradki
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/3 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka suszomnego oregamo
  • 1/3 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • ulubione warzywa, np. cebulki szalotki, papryka, pieczarki
  • mini patyczki do szaszłyków lub patyczki do szaszłyków o standardowej długości (warto je namoczyć w zimnej wodzie przez kilkanaście minut)

Sos do szaszłyków:

  • 100 g jogurtu greckiego
  • 100 g majonezu
  • 1 łyżeczka octu z białego wina
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka drobno posiekanych kaparów
  • 1/2-1 łyżeczka gładkiej musztardy
  • sól i pieprz do smaku
Jak zrobić szaszłyki na imprezę?
Mięso kroimy w niedużą kostkę i oprószamy solą. Czosnek drobno siekamy. Pozostałe przyprawy łączymy ze sobą w misce. Wlewamy olej lub oliwę, dodajemy mięso, czosnek, mieszamy dokładnie dłońmi. Miskę przykrywamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Jeśli szaszłyki chcecie przygotować na grillu lub patelni, pamiętajcie wyciągnąć mięso z lodówki na około 30 minut przed smażeniem. 
Warzywa do szaszłyków kroimy w mniejsze kawałki. Na patyczki nadziewamy na przemian kawałki mięsa i warzyw. Szaszłyki możecie smażyć na grillu, na patelni, gotować na parze lub upiec w piekarniku. Ja wybrałam ostatnią opcję. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do wypieków. Układamy na niej szaszłyki. Pieczemy przez około 20 minut
Kiedy szaszłyki na imprezę się pieką, przygotowujemy sos. W misce umieszczamy jogurt, majonez, ocet, drobno posiekany czosnek (jeśli macie moździerz, rozetrzyjcie w nim czosnek), szczypiorek, natkę, kapary i musztardę. Mieszamy, a następnie próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos warto schłodzić w lodówce przez około 1-2 godziny przed podaniem.

Szaszłyki podajemy na ciepło lub na zimno z dodatkiem sosu.

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

1 komentarz
0

Podobne posty:

1 komentarz

Aguś kulinarnie 29/12/2016 - 8:59 am

Pięknie się prezentują w tych słoiczkach:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies