Owsianka z mrożonymi owocami |
Dzień dobry,
Ostatnio zapaliła mi się w głowie czerwona lampka. Czas najwyższy zacząć intensywnie opróżniać zamrażarkę. Mam całą szufladę pełną malin, porzeczek, wiśni, jagód i borówek, których stopniowo się pozbywam, dorzucając je do koktajli, ciast i owsianek. Te ostatnie jadam kilka razy w tygodniu. Do gotującego się mleka roślinnego dorzucam zazwyczaj maliny i jagody. Z tego miksu powstaje cudownie różowa owsianka.
Z racji tego, że wspomniane owoce są dość kwaśne, warto owsiankę delikatnie dosłodzić, np. melasą, cukrem kokosowym lub erytrolem. Ja tego nie robię, nie przepadam bowiem za słodkim smakiem.
Jak zapewne zauważyliście, najczęściej owsianki posypuję nasionami konopi i jagodami goji. Te ostatnie, jeśli są przesuszone, warto dorzucić do rondelka z owsianką pod koniec gotowania. Dzięki temu zmiękną i dodadzą odrobinę słodyczy naszemu śniadaniu.
Owsianka z mrożonymi owocami
Śniadanie Mistrzów #322
Składniki (na 1 mała porcję):
- 30 g płatków owsianych
- 150 ml napoju roślinnego lub mleka (pasteryzowanego)
- kilkanaście mrożonych malin
- 2 łyżki mrożonych jagód
- ulubione słodzidło do smaku (np. melasa, cukier kokosowy, erytrol)
- 1-2 łyżeczki jagód goji
- 2 łyżeczki nasion konopi do posypania
- opcjonalnie: posiekane i lekko podprażone na suchej patelni orzechy, płatki migdałów lub słonecznik
Jak zrobić owsiankę z mrożonymi owocami?
W małym garnku lub rondelku umieszczamy płatki owsiane. Wlewamy mleko (użyłam napoju ryżowo-kokosowego), dodajemy mrożone owoce. Zagotowujemy, dodajemy słodzidło (ja niczym nie dosładzałam owsianki), po czym gotujemy na małym ogniu przez 3-5 minut, od czas do czas mieszając, aż płatki będą miękkie. Jeśli wolicie rzadsze owsianki, dolejcie troszkę więcej mleka.
Owsiankę z owocami nakładamy do miseczki, posypujemy jagodami goji i nasionami konopi, lub innymi ulubionymi dodatkami według uznania. Jeśli jagody goji są obeschnięte, dorzućcie je do owsianki na minutę przed końcem gotowania.
Owsianka z mrożonymi owocami |
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
6 komentarzy
Ja też mam jeszcze sporo mrożonek i muszę intensywniej je wyjadać. Ostatnio znalazłam całą torebkę truskawek, porzeczek i dwie malin, ale jem je raczej same po rozmrożeniu, najczęściej na przedśniadanie 😉
Twoja owsianka wizualnie bardzo zachęca, ale tego rodzaju owoce ostatnio średnio mi się z owsianką łączą smakowo (do środka owsianek pasują mi tylko 3 owoce – banan, gruszka i od niedawna jabłko). W sezonie czasem mnie na taką najdzie, ale tylko jeśli owoce pozostaną niemal w całości.
Ja owocowych zapasów mam bardzo dużo. Szczególnie wiśni, niestety nie wszystkie są wydrylowane, więc pewnie skończy się na jakimś kompocie. Idea przedśniadań bardzo mi się podoba 🙂
Też dorzucam owoce do owsianki, pycha!
Rozumiem, że zwykłe mleko krowie też się nadaje? 🙂
Jasne, tak jak w przepisie 😊
To moja pierwsza w życiu owsianka. Nie przepadam za mlekiem i wydawało mi się, że jest dość bezpłciowa w smaku, ale zrobiłam z borówkami i porzeczkami – super 🙂