Sałatka z łososiem i sałatą lodową

przez Malwina

Tym razem propozycja na lekką i szybką w przygotowaniu kolację w postaci sałatki z wędzonym łososiem i jajkiem. Potwornie żałuję, że nie miałam w domu żadnego pieczywa, bo dodatek grzanek sprawdziłby się tu idealnie, szczególnie na bazie pszennej bagietki.

Do tej sałatki proponuję prosty dressing z dodatkiem miodu i dwóch rodzajów musztardy, który bardzo dobrze komponuje się z pozostałymi składnikami. Szczególnie lubię go łączyć z chrupiącą sałatą lodową.

Sałatka z łososiem i sałatą lodową

1 porcja 276 kcal (14 B, 4 W, 22 T)

Składniki (na 2 porcje):

  • 1/4 główki sałaty lodowej
  • 2 jajka ugotowane na pół twardo
  • 1/4 czerwonej cebulki, posiekanej w piórka
  • 1 łyżeczka kaparów, posiekanych
  • 60 g wędzonego na zimno łososia
  • 5-centymetrowy kawałek ogórka
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku do posypania
  • Dressing: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 2 płaskie łyżeczki miodu, 2 płaskie łyżeczki musztardy delikatesowej, 1 płaska łyżeczka musztardy z ziarnami, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę siekamy w nieduże kawałki. Jajka kroimy na pół, łososia dzielimy na mniejsze części, ogórka kroimy w plasterki.
  2. W małej miseczce umieszczamy składniki dressingu i ucieramy łyżeczką do połączenia.
  3. Na półmisku układamy sałatę, jajka, cebulkę, kapary, łososia, ogórka. Polewamy dressingiem, posypujemy koperkiem.

Zamienniki:

  • Wiosną możecie dodać do sałatki ogórka małosolnego zamiast świeżego – super podkręci smak
1 komentarz
0

Podobne posty:

1 komentarz

Delektujemy 17/02/2021 - 11:38 am

Bardzo dobra sałatka, wprost idealna na kolację. Polecam wszystkim niezdecydowanym, bo naprawdę warta spróbowania:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies