Tym razem propozycja na lekką i szybką w przygotowaniu kolację w postaci sałatki z wędzonym łososiem i jajkiem. Potwornie żałuję, że nie miałam w domu żadnego pieczywa, bo dodatek grzanek sprawdziłby się tu idealnie, szczególnie na bazie pszennej bagietki.
Do tej sałatki proponuję prosty dressing z dodatkiem miodu i dwóch rodzajów musztardy, który bardzo dobrze komponuje się z pozostałymi składnikami. Szczególnie lubię go łączyć z chrupiącą sałatą lodową.
Sałatka z łososiem i sałatą lodową
1 porcja 276 kcal (14 B, 4 W, 22 T)
Składniki (na 2 porcje):
- 1/4 główki sałaty lodowej
- 2 jajka ugotowane na pół twardo
- 1/4 czerwonej cebulki, posiekanej w piórka
- 1 łyżeczka kaparów, posiekanych
- 60 g wędzonego na zimno łososia
- 5-centymetrowy kawałek ogórka
- 2 łyżeczki posiekanego koperku do posypania
- Dressing: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 2 płaskie łyżeczki miodu, 2 płaskie łyżeczki musztardy delikatesowej, 1 płaska łyżeczka musztardy z ziarnami, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Sałatę siekamy w nieduże kawałki. Jajka kroimy na pół, łososia dzielimy na mniejsze części, ogórka kroimy w plasterki.
- W małej miseczce umieszczamy składniki dressingu i ucieramy łyżeczką do połączenia.
- Na półmisku układamy sałatę, jajka, cebulkę, kapary, łososia, ogórka. Polewamy dressingiem, posypujemy koperkiem.
Zamienniki:
- Wiosną możecie dodać do sałatki ogórka małosolnego zamiast świeżego – super podkręci smak
1 komentarz
Bardzo dobra sałatka, wprost idealna na kolację. Polecam wszystkim niezdecydowanym, bo naprawdę warta spróbowania:)