Surówka z kapusty białej i czerwonej

przez Malwina

Dzień dobry,

Dział z przepisami na surówki do obiadu szybko się rozrasta. Dziś mam dla Was prostą i lekką surówkę z dwóch rodzajów kapusty, ogórka konserwowego i marchewki. Pasuje i do poczciwego kotleta (zarówno mięsnego, jak i w wersji wege), i do hamburgera.

Jeśli lubicie surówki na bazie kapusty, to polecam także wypróbować surówkę z kapusty i ogórka kiszonego oraz moją ulubioną surówkę z kapusty, pora i kukurydzy.

Surówka z kapusty białej i czerwonej

Składniki (na 3 porcje):

  • 100 g białej kapusty
  • 100 g czerwonej kapusty
  • Pół marchewki (50 g)
  • 1 ogórek konserwowy (50 g)
  • Pół małej czerwonej cebuli
  • Sos: 160 g jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki gładkiej musztardy, 1 łyżka soku z cytryny, pół łyżeczki cukru lub erytrolu, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Kapusty drobno szatkujemy i umieszczamy w misce. Oprószamy je delikatnie solą i ugniatamy dłonią przez około 2 minuty, aż zmiękną.
  2. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach, z kolei ogórka na dużych oczkach tarki i dodajemy do miski.
  3. Cebulę drobno siekamy. Składniki sosu łączymy w osobnej miseczce.
  4. Do kapusty dodajemy cebulę i sos. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut przed podaniem.

Wskazówki:

  • Jeśli lubisz pikantne smaki, to dodaj do surówki ogórki konserwowe z chili.
  • Przechowywanie: W szczelnym pojemniku w lodówce do 2-3 dni. Sos można przechowywać osobno.

Wersja wegańska

Sos przygotuj na bazie jogurtu sojowego lub silken tofu. Silken tofu należy najpierw zmiksować przy pomocy blendera żyrafy do osiągnięcia kremowej i puszystej konsystencji.

0 komentarz
0

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies