Warzywne placuszki z pastą z awokado i łososiem

przez Malwina

Dzień dobry,

Szukacie pomysłów na smaczną i niebanalną przekąskę na spotkanie ze znajomymi lub wieczorek filmowy? Dziś mam dla Was przepis na pyszne placuszki pełne warzyw, które znikają ze stołu w okamgnieniu. Niewielkie wytrawne pankejki z dodatkiem pasty z awokado i wędzonego łososia smakują wyjątkowo dobrze, a przy okazji wyglądają bardzo apetycznie.

Do ciasta dodałam cukinię, kukurydzę, paprykę i sporo ziół. Celowo smażę małe placuszki, które można wziąć do ręki i zjeść dosłownie na dwa kęsy. Troszkę więcej przy nich pracy, ale efekt finalny jest naprawdę świetny. Zestawiłam je z lekko pikantną zieloną pastą z awokado i wędzonym łososiem. Całość super ze sobą współgra.

Jak już Wam kiedyś wspominałam przy okazji przepisu na burrito bowl, najczęściej kupuję łososia MOWI. To produkt premium – wyróżnia go doskonały smak i wysoka jakość (kto raz spróbował produktów tej marki, wie o czym piszę). Ma na to wpływ specjalna karma, którą dostają ryby (dzięki niej zawierają o 20% więcej Omega-3) i warunki, w jakich pływają (stanowią maksymalnie do 2% w zbiornikach wodnych). Produkty marki MOWI kupicie w Carrefour lub w Makro. Do tego przepisu użyłam łososia wędzonego na zimno MOWI.

Warzywne placuszki z pastą z awokado i łososiem

Składniki (na 3 porcje):

Placuszki warzywne:

  • 1 szklanka mąki (wybrałam mąkę orkiszową)
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Około 1/3 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • Pół czerwonej papryki
  • 40 g kukurydzy gotowanej lub konserwowej (waga po odcieku)
  • 100 g nieprzerośniętej cukinii
  • Olej do smażenia

Pasta z awokado:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/4 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili
  • Sok z limonki do smaku
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. W misce umieszczamy mąkę, jajko, mleko, proszek do pieczenia, sól, pieprz i czosnek niedźwiedzi. Mieszamy dokładnie łyżką do połączenia.
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę, paprykę kroimy w drobną kostkę. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, oprószamy solą i odstawiamy na 5 minut, po czym bardzo mocno ją odciskamy.
  3. Do ciasta dodajemy szczypiorek, koperek, natkę pietruszki, czosnek, paprykę, kukurydzę i cukinię. Mieszamy.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy małe porcje ciasta. Smażymy na niedużym ogniu po kilka minut z każdej strony i odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
  5. Awokado obieramy, rozgniatamy widelcem. Dodajemy chili, doprawiamy sokiem z limonki i solą. Mieszamy.
  6. Na każdym placuszku układamy łyżeczkę pasty z awokado, kawałek zwiniętego w różyczkę łososia. Dekorujemy natką pietruszki.

Wpis powstał we współpracy z marką MOWI.

9 komentarzy
2

Podobne posty:

9 komentarzy

Chocolade 20/09/2020 - 4:42 pm

Mam sporą część składników, więc będę musiała wypróbować te placuszki 🙂

Odpowiedz
Iza 27/09/2020 - 7:06 am

Sprawdzam! 😁 Tak smakowicie wygląda że dziś zrobię i spróbuję 😋

Odpowiedz
Ania 28/09/2020 - 1:54 pm

Zrobione, zjedzone, pyszne 🙂

Odpowiedz
Zuza 03/10/2020 - 8:23 am

zachęcają do spróbowania 🙂

Odpowiedz
Lusia 04/10/2020 - 9:14 am

Jak zawsze wyszło super. Pominęłam tylko pastę z awokado bo wnuk ma alergie. Zamiast tego zrobiłam pastę z groszku z przepisu z bloga. Polecam, wyszło super smacznie 🙂

Odpowiedz
Andrzej 09/10/2020 - 11:04 am

Ale super pomysł! Takie kanapeczki robię często, ale nie wpadłbym na to, by pieczywo zastąpić pankejkami, genialne! Muszę spróbować 😀

Odpowiedz
Alicja 17/10/2020 - 7:12 am

Aby awokado nie ściemniało wystarczy ta limonka ?? , bo mam złe doświadczenia Po chwili ciemnieje

Odpowiedz
Malwina 19/10/2020 - 10:44 am

Sok z limonki lub cytryny spowolni proces ciemnienia.

Odpowiedz
Malwina 07/11/2023 - 3:37 pm

Jasna

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies