Dzień dobry,
Szukacie pomysłów na smaczną i niebanalną przekąskę na spotkanie ze znajomymi lub wieczorek filmowy? Dziś mam dla Was przepis na pyszne placuszki pełne warzyw, które znikają ze stołu w okamgnieniu. Niewielkie wytrawne pankejki z dodatkiem pasty z awokado i wędzonego łososia smakują wyjątkowo dobrze, a przy okazji wyglądają bardzo apetycznie.
Do ciasta dodałam cukinię, kukurydzę, paprykę i sporo ziół. Celowo smażę małe placuszki, które można wziąć do ręki i zjeść dosłownie na dwa kęsy. Troszkę więcej przy nich pracy, ale efekt finalny jest naprawdę świetny. Zestawiłam je z lekko pikantną zieloną pastą z awokado i wędzonym łososiem. Całość super ze sobą współgra.
Jak już Wam kiedyś wspominałam przy okazji przepisu na burrito bowl, najczęściej kupuję łososia MOWI. To produkt premium – wyróżnia go doskonały smak i wysoka jakość (kto raz spróbował produktów tej marki, wie o czym piszę). Ma na to wpływ specjalna karma, którą dostają ryby (dzięki niej zawierają o 20% więcej Omega-3) i warunki, w jakich pływają (stanowią maksymalnie do 2% w zbiornikach wodnych). Produkty marki MOWI kupicie w Carrefour lub w Makro. Do tego przepisu użyłam łososia wędzonego na zimno MOWI.
Warzywne placuszki z pastą z awokado i łososiem
Składniki (na 3 porcje):
- 1 opakowanie Łososia wędzonego na zimno MOWI Pure w plastrach 150 g
- Natka pietruszki do dekoracji
Placuszki warzywne:
- 1 szklanka mąki (wybrałam mąkę orkiszową)
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- Około 1/3 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- Pół czerwonej papryki
- 40 g kukurydzy gotowanej lub konserwowej (waga po odcieku)
- 100 g nieprzerośniętej cukinii
- Olej do smażenia
Pasta z awokado:
- 1 dojrzałe awokado
- 1/4 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili
- Sok z limonki do smaku
- Sól do smaku
Sposób przygotowania:
- W misce umieszczamy mąkę, jajko, mleko, proszek do pieczenia, sól, pieprz i czosnek niedźwiedzi. Mieszamy dokładnie łyżką do połączenia.
- Czosnek przeciskamy przez praskę, paprykę kroimy w drobną kostkę. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, oprószamy solą i odstawiamy na 5 minut, po czym bardzo mocno ją odciskamy.
- Do ciasta dodajemy szczypiorek, koperek, natkę pietruszki, czosnek, paprykę, kukurydzę i cukinię. Mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy małe porcje ciasta. Smażymy na niedużym ogniu po kilka minut z każdej strony i odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
- Awokado obieramy, rozgniatamy widelcem. Dodajemy chili, doprawiamy sokiem z limonki i solą. Mieszamy.
- Na każdym placuszku układamy łyżeczkę pasty z awokado, kawałek zwiniętego w różyczkę łososia. Dekorujemy natką pietruszki.
Wpis powstał we współpracy z marką MOWI.
9 komentarzy
Mam sporą część składników, więc będę musiała wypróbować te placuszki 🙂
Sprawdzam! 😁 Tak smakowicie wygląda że dziś zrobię i spróbuję 😋
Zrobione, zjedzone, pyszne 🙂
zachęcają do spróbowania 🙂
Jak zawsze wyszło super. Pominęłam tylko pastę z awokado bo wnuk ma alergie. Zamiast tego zrobiłam pastę z groszku z przepisu z bloga. Polecam, wyszło super smacznie 🙂
Ale super pomysł! Takie kanapeczki robię często, ale nie wpadłbym na to, by pieczywo zastąpić pankejkami, genialne! Muszę spróbować 😀
Aby awokado nie ściemniało wystarczy ta limonka ?? , bo mam złe doświadczenia Po chwili ciemnieje
Sok z limonki lub cytryny spowolni proces ciemnienia.
Jasna