Proste placki z bananów

przez Malwina
Placki bananowe przepis
Jak zrobić placki z bananów

Dzień dobry,

Dziś mam dla Was obiecany przepis na proste placki z banana. Ostatnio kilka razy widzieliście je w lunchboxach Połówka. Robi się je bardzo szybko, są smaczne i nieskomplikowane, dlatego świetnie sprawdzają się jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Polecam zapakować je także do dziecięcej śniadaniówki.

Do tego przepisu nie potrzebujecie miksera ani blendera. Wystarczy miska i widelec. Na szybko rozgniatamy banana, dodajemy jajko, mąkę i słodzidło. Mieszamy chwilkę i ciasto gotowe. Potem pozostaje nam już tylko smażenie. Placuszki nie zawierają laktozy, a jeśli zmielicie na mąkę oczyszczone płatki owsiane, to także nie będą miały w składzie glutenu.
Częstujcie się przepisem i dajcie znać, jak Wam smakowało. Ja na dniach wrzucę Wam na blog jeszcze jeden przepis na bananowe placki. Troszkę inne, bo bez jajek i w 100 % wegańskie. Do przeczytania już jutro!

 

Bananowe placki przepis
Proste placki z bananów

 

Składniki (na około 8-9 placków):

  • 1 średniej wielkości dojrzały banan (około 90-100 g)
  • 1 jajko
  • około 50 g mąki owsianej
  • 1-2 łyżki erytrolu (ewentualnie cukru), przy bardzo dojrzałych bananach można pominąć

Jak zrobić placki z banana?

Banana obieramy ze skórki. Owoc rozgniatamy widelcem i umieszczamy w misce. Robię to dość niedokładnie, by potem w cieście były wyczuwalne kawałki banana. Dodajemy jajko, mąkę owsianą i erytrol (opcjonalnie). Mieszamy do powstania ciasta na placki. Masa początkowo będzie bardzo gęsta, po czym ładnie się połączy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron do zrumienienia i odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Placki bananowe podajemy z ulubionymi dodatkami.


Uwagi:– Ciasta nie odstawiamy, ponieważ mąka owsiana dość szybko zaczyna pęcznieć.

 

Placki z banana

 

Proste placki z banana

 

20 komentarzy
2

Podobne posty:

20 komentarzy

Marta Langier 26/09/2017 - 2:30 pm

Mniam, wyglądają bardzo smakowicie!!!

Odpowiedz
Beata, Magazyn Kuchenny 26/09/2017 - 3:02 pm

Placuszki bananowo-owsiane są bardzo dobre 🙂

Odpowiedz
Natalie 26/09/2017 - 4:28 pm

Uwielbiam takie placuszki 🙂

Odpowiedz
Chocolade 26/09/2017 - 4:36 pm

Robię bardzo podobne placki: 1 banan, 2 jajka, 3 łyżki płatków owsianych, cynamon i wszystko blenduję – pychotka 😀

Odpowiedz
Malwina 27/09/2017 - 10:21 am

Bananowe z cynamonem muszą smakować świetnie!

Odpowiedz
Anna S. 26/09/2017 - 5:51 pm

Na takie placuszki jestem chętna 🙂 Pysznie wyglądają 🙂

Odpowiedz
Dorota 26/09/2017 - 6:36 pm

Błyskawicznie i smacznie:)

Odpowiedz
Loreta - Kulinarna Ja 26/09/2017 - 8:17 pm

Świetny pomysł na wykorzystanie już zbyt dojrzałych bananów.

Odpowiedz
Anulla 27/09/2017 - 5:22 am

robię podobne placuchy 🙂 mąka owsiana super się z nimi komponuje 🙂 ostatnio mam na nią fazę w kuchni 🙂

Odpowiedz
EllaCanto 27/09/2017 - 9:59 am

Od czasu do czasu dodaję banana do placków – uwielbiam smak, jaki im nadaje 🙂

Odpowiedz
Ervisha 27/09/2017 - 11:30 am

Takie placuszki są wyśmienite 🙂

Odpowiedz
Angelika i Monika Candy Pandas 27/09/2017 - 3:21 pm

Proste a jakie pyszne!
Cudowne talerze <3

Odpowiedz
Malwina 28/09/2017 - 4:36 pm

Kupione chyba 4 lata temu i przypadkiem wygrzebane do sesji 🙂

Odpowiedz
green goodies 27/09/2017 - 3:52 pm

Od jakiegoś czasu chodzą za mną takie placuszki 🙂 muszę spróbować 🙂

Odpowiedz
Malwina 28/09/2017 - 4:36 pm

Koniecznie 🙂

Odpowiedz
Lonna 29/09/2017 - 3:21 pm

Uwielbiam takie placuszki 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 14/01/2018 - 10:10 pm

Robię takie dla siebie i mojej córci, wybieram mocno dojrzałe banany i pomijam słodzidło, daję mąkę jaką mam, a nawet płatki owsiane😊 Julcia, tak samo jak ja, uwielbia je🙂

Odpowiedz
Paula 21/05/2019 - 2:21 pm

Uwielbiam ten przepis. Bardzo Ci za niego dziękuję. Robię je regularnie synowi alergikowi do przedszkola 🙂 To nasze ulubione placuszki. Czasem dla urozmaicenia dodaję kakao – 30 g mąki owsianej i 15g kakao raw, nigdy nie słodzę.

Pozdrawiam,
Paula

Odpowiedz
Malwina 24/05/2019 - 6:18 am

Paula, cieszę się, że przepis okazał się przydatny 🙂

Odpowiedz
Karolina 26/07/2019 - 8:22 pm

Zrobiłam je sobie na śniadanie do pracy, ale rodzinka już mi podebrała parę placuszków. Na szczęście zrobiłam z podwójnej porcji 😉. Wyszły przepyszne, a dodana odrobina cynamonu jest lekko wyczywalna.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies