Jak zrobić placki z bananów |
Dzień dobry,
Dziś mam dla Was obiecany przepis na proste placki z banana. Ostatnio kilka razy widzieliście je w lunchboxach Połówka. Robi się je bardzo szybko, są smaczne i nieskomplikowane, dlatego świetnie sprawdzają się jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Polecam zapakować je także do dziecięcej śniadaniówki.
Do tego przepisu nie potrzebujecie miksera ani blendera. Wystarczy miska i widelec. Na szybko rozgniatamy banana, dodajemy jajko, mąkę i słodzidło. Mieszamy chwilkę i ciasto gotowe. Potem pozostaje nam już tylko smażenie. Placuszki nie zawierają laktozy, a jeśli zmielicie na mąkę oczyszczone płatki owsiane, to także nie będą miały w składzie glutenu.
Częstujcie się przepisem i dajcie znać, jak Wam smakowało. Ja na dniach wrzucę Wam na blog jeszcze jeden przepis na bananowe placki. Troszkę inne, bo bez jajek i w 100 % wegańskie. Do przeczytania już jutro!
Proste placki z bananów
Składniki (na około 8-9 placków):
- 1 średniej wielkości dojrzały banan (około 90-100 g)
- 1 jajko
- około 50 g mąki owsianej
- 1-2 łyżki erytrolu (ewentualnie cukru), przy bardzo dojrzałych bananach można pominąć
Jak zrobić placki z banana?
Banana obieramy ze skórki. Owoc rozgniatamy widelcem i umieszczamy w misce. Robię to dość niedokładnie, by potem w cieście były wyczuwalne kawałki banana. Dodajemy jajko, mąkę owsianą i erytrol (opcjonalnie). Mieszamy do powstania ciasta na placki. Masa początkowo będzie bardzo gęsta, po czym ładnie się połączy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron do zrumienienia i odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Placki bananowe podajemy z ulubionymi dodatkami.
Uwagi:– Ciasta nie odstawiamy, ponieważ mąka owsiana dość szybko zaczyna pęcznieć.
Uwagi:– Ciasta nie odstawiamy, ponieważ mąka owsiana dość szybko zaczyna pęcznieć.
20 komentarzy
Mniam, wyglądają bardzo smakowicie!!!
Placuszki bananowo-owsiane są bardzo dobre 🙂
Uwielbiam takie placuszki 🙂
Robię bardzo podobne placki: 1 banan, 2 jajka, 3 łyżki płatków owsianych, cynamon i wszystko blenduję – pychotka 😀
Bananowe z cynamonem muszą smakować świetnie!
Na takie placuszki jestem chętna 🙂 Pysznie wyglądają 🙂
Błyskawicznie i smacznie:)
Świetny pomysł na wykorzystanie już zbyt dojrzałych bananów.
robię podobne placuchy 🙂 mąka owsiana super się z nimi komponuje 🙂 ostatnio mam na nią fazę w kuchni 🙂
Od czasu do czasu dodaję banana do placków – uwielbiam smak, jaki im nadaje 🙂
Takie placuszki są wyśmienite 🙂
Proste a jakie pyszne!
Cudowne talerze <3
Kupione chyba 4 lata temu i przypadkiem wygrzebane do sesji 🙂
Od jakiegoś czasu chodzą za mną takie placuszki 🙂 muszę spróbować 🙂
Koniecznie 🙂
Uwielbiam takie placuszki 🙂
Robię takie dla siebie i mojej córci, wybieram mocno dojrzałe banany i pomijam słodzidło, daję mąkę jaką mam, a nawet płatki owsiane😊 Julcia, tak samo jak ja, uwielbia je🙂
Uwielbiam ten przepis. Bardzo Ci za niego dziękuję. Robię je regularnie synowi alergikowi do przedszkola 🙂 To nasze ulubione placuszki. Czasem dla urozmaicenia dodaję kakao – 30 g mąki owsianej i 15g kakao raw, nigdy nie słodzę.
Pozdrawiam,
Paula
Paula, cieszę się, że przepis okazał się przydatny 🙂
Zrobiłam je sobie na śniadanie do pracy, ale rodzinka już mi podebrała parę placuszków. Na szczęście zrobiłam z podwójnej porcji 😉. Wyszły przepyszne, a dodana odrobina cynamonu jest lekko wyczywalna.