Burrito bowl z łososiem – prosty i pyszny obiad

przez Malwina

Dzień dobry,

Jeśli szukacie pomysłu na smaczny i lekki posiłek z rybą w roli głównej, to dobrze trafiliście. Dziś na stół wjeżdża pyszne burrito bowl z dodatkiem grillowanego łososia inspirowane kuchnią meksykańską. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam, gdy posiłki aż kipią od koloru. Od razu robię się głodna.

Do przygotowania potrawy używam łososia MOWI. Bardzo często kupuję łososia z tej firmy, a odkryłam go w zaprzyjaźnionej knajpce sushi. Co go wyróżnia? Przede wszystkim wysoka jakość i smak. Ma na to wpływ, m.in. specjalna karma, którą dostają łososie (dzięki niej zawierają o 20% więcej kwasów Omega-3) i warunki, w jakich pływają ryby (w zbiornikach ryby stanowią maksymalnie 2%). Od pierwszego kęsa czuć, że to ryba premium i naprawdę warto po nią sięgnąć. Gdzie kupicie produkty MOWI? Najłatwiej trafić na nie w Auchan lub Makro.

W tym przepisie wykorzystuję łososia na grilla meksykańskie BBQ MOWI. Przygotowałam go na ogrodowym grillu, ale równie dobrze możecie zrobić to w domu na grillu elektrycznym, patelni lub nawet w piekarniku. Bardzo ciekawym rozwiązaniem producenta jest dołączona do opakowania MOWIjka. To torba, do której wkładamy łososia i to właśnie w niej go grillujemy. Dzięki temu ryba wychodzi niezwykle soczysta i delikatna. Ma to też inny plus – jeśli przyrządzamy rybę na tradycyjnym grillu, do jedzenia nie dostaną się substancje rakotwórcze, popiół i zabrudzenia.

Burrito bowl z łososiem

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 opakowanie MOWI łosoś na grilla meksykańskie BBQ
  • 1 mała czerwona cebula + 1 łyżeczka erytrolu + 2 łyżki octu ryżowego (ewentualnie winnego)
  • 100 g brązowego ryżu (waga przed ugotowaniem)
  • 60 g czerwonej fasoli, ugotowanej lub konserwowej (waga po odcieku)
  • Pół ugotowanej kolby kukurydzy
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • Cząstki limonki do podania (opcjonalnie)
  • Nać kolendry do posypania (opcjonalnie)

Guacamole:

  • 1 dojrzałe awokado
  • Pół małej czerwonej cebuli
  • Mały kawałek chili (opcjonalnie)
  • Sok z limonki
  • Sól do smaku

Sos pietruszkowy:

  • 120 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Sok z liminki do smaku
  • Sól do smaku

Burrito bowl z łososiem – jak zrobić?

  1. Zaczynamy od przygotowania dodatków, czyli guacamole i sosu. W moździerzu rozcieramy na pastę miąższ awokado. Przekładamy go do pojemnika. Cebulę i chili drobno siekamy i dodajemy do awokado. Kropimy sokiem z limonki (do smaku), mieszamy. Zamykamy i odkładamy do lodówki.
  2. Jogurt blendujemy z natką pietruszki na zielony sos. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki i sól do smaku. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki.
  3. Cebulę kroimy w plastry, zasypujemy erytrolem, polewamy octem. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut do zamarynowania.
  4. Ryż gotujemy wg opisu na opakowaniu, spulchniamy widelcem.
  5. Kukurydzę kroimy w kawałki. Można ją dodatkowo obsmażyć na maśle klarowanym, aby podkręcić jej smak. Pomidory kroimy w mniejsze kawałki.
  6. Kawałki łososia wkładamy do MOWIjki i szczelnie ją zamykamy. Grillujemy, aż wierzch łososia ładnie się zetnie. Łatwo to kontrolować przez folię MOWIjki.
  7. Do dwóch misek nakładamy ryż, łososia, fasolę, plastry kukurydzy, pomidory, marynowaną cebulkę. Podajemy z dodatkiem guacamole i sosu pietruszkowego. Warto do misek włożyć cząstkę limonki, aby każdy mógł sobie doprawić danie.

Wpis powstał we współpracy z marką MOWI.

MOWI logo
5 komentarzy
2

5 komentarzy

Iza 09/06/2020 - 5:53 am

Uwielbiam łososia i taka wersja mi odpowiada 😀

Odpowiedz
Zuza 12/06/2020 - 11:10 am

aż zgłodniałam 🙂 super pomysł

Odpowiedz
Luśka 13/06/2020 - 8:09 am

Dziękuję za kolejny cudowny przepis. Dziś planujemy na obiad to danie.

Odpowiedz
Kornelia 26/06/2020 - 12:04 pm

Super pomysł! I warto pamiętać, że jemy również oczami – a to danie wygląda przepięknie. JEst kolorowe, sporo się dzieje, a przede wszystkim – jest zdrowe!

Odpowiedz
Andrzej 26/06/2020 - 12:23 pm

Łosoś i meksykańskie dodatki? Wchodzę w to! Dzięki za przepis, przetestuję, gdy tylko znajdę gdzieś tego łososia 😉 Słyszałem o nim już dużo dobrego.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies