Meksykański gulasz z klopsikami i fasolą

przez Malwina
Gulasz z klopsikami przepis

Na rozpoczęcie akcji Shinju- Hola Mexico przygotowaliśmy w kilka osób gulasz z klopsikami i fasolą. Jeśli jesteście miłośnikami wędzonej papryki, ta potrawa będzie dla Was idealna. Przygotowuje się ją stosunkowo szybko, więc zapewne nie raz jeszcze zagości na naszym stole. Polecam Wam do sosu dodać kilka kropel sosu tabasco, by zaostrzyć jego smak. 

Razem ze mną w wirtualnej kuchni spotkali się- Maggie, Michał, Shinju, Magda i Pluskotka. 

GULASZ Z KLOPSIKAMI I FASOLĄ
(MEKSYK)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi ze strony Good Food]

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • 2,5 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • puszka pomidorów
  • puszka czerwonej fasoli
  • pęczek kolendry (użyłam natki pietruszki)
  • kilka kropel tabasco dla zaostrzenia sosu (opcjonalnie)
  • do podania- ryż
Do mięsa dodajemy po pół łyżeczki kminu, mielonej kolendry i wędzonej papryki. Doprawiamy solą i pieprzem, dobrze wyrabiamy. Formujemy małe klopsiki, odkładamy do lodówki na pół godziny. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy klopsiki, aż ładnie się zrumienią ze wszystkich stron (po wyjęciu z lodówki należy mięso ocieplić w temperaturze pokojowej). Zdejmujemy je z patelni. 
Dolewamy tłuszcz na patelnię, szklimy cebulę przez kilka minut. Dodajemy puszkę rozgniecionych pomidorów wraz z sokiem i wlewamy puszkę wody. Doprawiamy solą, pieprzem, tabasco, pozostałym kminem, mieloną kolendrą i wędzoną papryką. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Natkę drobno siekamy. Połowę naci dokładamy do sosu. Dodajemy także klopsiki i odsączoną fasolę. Podgrzewamy przez 5 minut. Gulasz podajemy z ryżem, posypany pozostałą natką. 

Czas przygotowania: 25 minut.

16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

Maggie 01/05/2012 - 5:06 pm

O tak, jak na tak efektowne danie faktycznie nie wymaga dlugiego stania przy garach. Nam tez bardzo smakowal ten gulasz i z pewnoscia bedziemy do niego wracac 🙂

Odpowiedz
peggykombinera 01/05/2012 - 5:33 pm

podoba mi się zdjęcie, zwłaszcza druciany koszyk wypełniony koralami pomidorków 🙂

Odpowiedz
Magda Obada 01/05/2012 - 5:47 pm

W takie upały jak teraz nie chce się za długo ślęczeć przy garach więc to danie idealne na weekend majowy!

Odpowiedz
Majana 01/05/2012 - 6:10 pm

Smakowicie wygląda to danie. Ciekawe i na pewno smaczne, a kolory sprawiają ,ze się uśmiecham:)

Odpowiedz
mnemonique 01/05/2012 - 6:43 pm

kolendra i kmin świetnie "robią" to danie. Ja z chęcią zaostrzę smak, bo uwielbiam pikantne potrawy.
Piękne ujęcie
Pozdrawiam
Monika

Odpowiedz
aga 01/05/2012 - 7:16 pm

dla mnie bardzo smakowite danie, juz mi slinka cieknie:)

Odpowiedz
Phalange 01/05/2012 - 7:43 pm

Acha jak ja lubię kuchnię meksykańską 🙂 Wygląda świetnie.

Odpowiedz
pasjonatka 01/05/2012 - 7:59 pm

kocham takie smaki 🙂

Odpowiedz
Dominika / Nóż i Widelec 01/05/2012 - 8:30 pm

Brzmi i wygląda fantastycznie!

Odpowiedz
Marlena 02/05/2012 - 7:15 am

Czy wszyscy inspirują się się tygodniem meksykańskim w Lidl? Widzę,że jest sezon na gulasz meksykański z klopsikami, a twój wygląda na pyszny.

Odpowiedz
Malwina 02/05/2012 - 7:18 am

Marleno, rozpoczęła się akcja kulinarna dotycząca właśnie kuchni Meksyku;)

Odpowiedz
Optymistyczna 02/05/2012 - 11:50 am

Ostatnio wszędzie klopsiki 🙂
Lubię meksykańską kuchnię, więc moze się skuszę na ten gulasz 🙂

Odpowiedz
Kermeet 02/05/2012 - 2:29 pm

Pięknie wygląda 🙂

Odpowiedz
Lovelykate 03/05/2012 - 11:16 am

Uwielbiam meksykańskie klimaty, choć takich klopsików nigdy nie próbowałam.
Ale wyglądają tak zachęcająco, że zrobię przy najbliższej okazji 🙂

Odpowiedz
Karolka 03/05/2012 - 12:04 pm

Mexicana, Mexicana…:) a co po gulaszu? Może trochę teqili?:>

Odpowiedz
Magducha Err 14/07/2014 - 9:12 pm

Zabrakło mi niestety kminu więc smak był niepełny 😉 ale i tak kiedyś powtórzę 🙂 Plus za to, że bardzo szybko robi się to danie 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies