Dzień dobry,
Lekkie sałatki to jest to, co ostatnio najczęściej króluje na naszym stole. Zjadamy ogromne ilości zieleniny w postaci miksu młodych liści. Ze względu na panującą obecnie sytuację zrezygnowaliśmy z sałat kupowanych luzem. Niestety generujemy przez to więcej plastikowych odpadów, co nie napawa nas optymizmem. Na całe szczęście już niedługo w ogórku będziemy mieć swoją sałatę.
Sałatka z kozim serem i pomidorami to pomysł na lekką kolację lub drugie śniadanie w domu, które przygotujecie w około 10 minut. Jeśli chcecie, możecie dodatkowo zrobić do niej chrupiące grzanki. Nie trzeba ich smażyć na oleju, wystarczy opiec kromki bagietki lub ciabatty na patelni (ewentualnie w piekarniku, opiekaczu, tosterze) i później połamać na mniejsze kawałki (tak jak do włoskiej panzanelli). Jeśli zdecydujecie się na grzanki, koniecznie podwójcie ilość dressingu.
Jeśli szukasz lekkich i smacznych potraw, to wypróbuj też przepis na sałatkę z sałaty lodowej i tuńczyka. Jest pyszna!
Sałatka z kozim serem i pomidorami
1 porcja ma 92 kcal (3 B, 2 W, 8 T)
Składniki (na 2 porcje):
- Pół opakowania ulubionego miksu sałat (50 g) – u nas miks młodych listków
- 1/4 czerwonej cebulki
- 250 g pomidorów
- Kilka plasterków ogórka
- 30 g oliwek kalamata
- 50 g miękkiego koziego sera w roladce
- Dressing: 1 łyżka oliwy, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1/3 łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
- Nasiona czarnuszki do posypania
Jak zrobić sałatkę z kozim serem?
Miks sałat układamy na półmisku. Cebulę siekamy w piórka, pomidory kroimy na mniejsze kawałki, rzodkiewki w plasterki. Ser kruszymy, składniki dressingu mieszamy. Do sałaty dodajemy cebulę, pomidory, ogórka, oliwki, ser. Polewamy dressingiem, posypujemy czarnuszką. Podajemy od razu po przygotowaniu.
3 komentarze
kozi ser.. mrrrrr…. a do sklepu wyjdziemy najwcześniej w poniedziałek. będę cierpieć 😀
Skąd ten piękny talerz? 🙈
Robiony na zamówienie u M2K ceramika. Znajdziesz na Ig.