Bento Prep 5/2020

przez Malwina

Dzień dobry,

Mamy dla Was kolejny Bento Prep, a w nim aż cztery posiłki, które idealnie sprawdzą się do lunchboxu. Co dobrego tym razem przygotowaliśmy? Jest domowy gorący kubek tylko do zalania wrzątkiem, pudding ryżowy, sałatka z bulgurem i brokułem w słoiku oraz sałatka z komosą i jajkiem. Każde danie smaczne i proste, w końcu o to chodzi w bentowaniu.

Nie przegapcie też ostatniej odsłony cyklu Bento Prep 🙂

Pudding ryżowy

Przy tym puddingu nie podamy Wam wartości kalorycznych i rozkładu makroskładników, wszystko bowiem zależy od tego, na jakich produktach będziecie bazować. Przepis pochodzi z pierwszej książki „Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento” (s. 276, Bento #54). My pudding przygotowaliśmy na bazie napoju roślinnego kokosowego. Na wierzchu ułożyliśmy domowej produkcji dżem z czarnej porzeczki (od Mamy Ewy) i płatki kokosa.

Przechowywanie: Taki pudding może stać w lodówce przez 2-3 dni. Pamiętajcie, że zawsze do pojemników/słoików przekładamy zimną potrawę.

Sałatka z bulgurem i brokułem

1 porcja ma 446 kcal (23 B, 56 W, 15 T)

Składniki (na 1 dużą porcję – słoik 850 ml):

  • Sos jogurtowy: 100 g jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, sok z cytryny do smaku, 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, pół łyżeczki za’ataru, sól i pieprz do smaku
  • 60 g ciecierzycy ugotowanej lub konserwowej (waga po odcieku)
  • 100 g różyczek brokułu
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • 50 g bulguru (suche ziarno)
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 30 g sera feta
  • Kilka listków bazylii

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy sos: do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, natkę, za’atar, sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Bulgur przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, spulchniamy widelcem, studzimy. Brokuły gotujemy al dente, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osuszamy. Jajko kroimy w ćwiartki.

W słoiku umieszczamy: sos, ciecierzycę, brokuły, pomidorki, bulgur, jajko, ser feta, bazylię. Przed jedzeniem przekładamy sałatkę na duży talerz. Sałatkę można też transportować w lunchboxie, należy pamiętać wówczas o tym, aby sos przełożyć do oddzielnego pojemnika i dodać do sałatki tuż przed jedzeniem.

Przechowywanie: W szczelnym pojemniku w lodówce do 2 dni.

Zupa tajska w słoiku

Tym razem jest to przepis z drugiej książki „Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy” (Bento #57, s. 305). W słoiku podwójna porcja zupy do zalania wrzątkiem. Tu też wartość kaloryczna porcji będzie uzależniona od tego, jakich dodatków do zupy użyjecie (my postawiliśmy na tofu wędzone i jajka).

Wskazówka: Pamiętajcie o tym, że słoik należy wyjąć z lodówki na kilkadziesiąt minut przed planowanym zalaniem. Zminimalizujemy w ten sposób ryzyko pęknięcia szkła i temperatura samej zupy będzie znacznie wyższa.

Sałatka z komosą i bobem

1 porcja ma 553 kcal (24 B, 42 W, 31 T)

Składniki (na 1 dużą porcję):

  • 50 g kolorowej komosy (waga przed ugotowaniem)
  • 100 g bobu konserwowego (waga po obraniu)
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • 40 g sera feta
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • Dressing: 1 łyżka oliwy, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1/3 łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
  • Listki bazylii do posypania

Sposób przygotowania:

Komosę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, spulchniamy widelcem, studzimy. Do komosy dodajemy bób, pomidory, pokruszony ser, pokrojone jajko. Składniki dressingu mieszamy, dodajemy do sałatki. Posypujemy listkami bazylii.

Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 dni. Dressing najlepiej przechowywać oddzielnie.

Zamienniki:
  • komosa/bulgur/kuskus/kasza jęczmienna drobna/pęczak
  • Bób konserwowy/gotowana fasolka szparagowa/groszek konserwowy/gotowany groszek
  • Feta/ser Lazur/tofu wędzone

5 komentarzy
1

5 komentarzy

Anna Maria Porada 18/02/2020 - 3:42 am

Rewelacja ❤️na pewno przepis z bulgurem przetestuje. Totalnie moje smaki👍

Odpowiedz
Chocolade 18/02/2020 - 7:24 pm

Pudding wygląda pysznie, muszę spróbować 😀 Dawno nie próbowałam nowych przepisów z braku czasu 😉

Odpowiedz
Zuza 21/02/2020 - 4:35 pm

pudding ryżowy będzie mój. o! i koniec. 😉

Odpowiedz
MeCooks 25/02/2020 - 9:47 pm

Na lunch jak znalazł.

Odpowiedz
Bartosz 28/02/2020 - 10:55 am

Mega zainteresowała mnie ta zupa tajska do zalania wrzątkiem, ale wszystkie przepisy są pyszne 🙂 Na pewno przetestuję!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies