Dzień dobry,
Mamy dla Was kolejny Bento Prep, a w nim aż cztery posiłki, które idealnie sprawdzą się do lunchboxu. Co dobrego tym razem przygotowaliśmy? Jest domowy gorący kubek tylko do zalania wrzątkiem, pudding ryżowy, sałatka z bulgurem i brokułem w słoiku oraz sałatka z komosą i jajkiem. Każde danie smaczne i proste, w końcu o to chodzi w bentowaniu.
Nie przegapcie też ostatniej odsłony cyklu Bento Prep 🙂
Pudding ryżowy
Przy tym puddingu nie podamy Wam wartości kalorycznych i rozkładu makroskładników, wszystko bowiem zależy od tego, na jakich produktach będziecie bazować. Przepis pochodzi z pierwszej książki „Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento” (s. 276, Bento #54). My pudding przygotowaliśmy na bazie napoju roślinnego kokosowego. Na wierzchu ułożyliśmy domowej produkcji dżem z czarnej porzeczki (od Mamy Ewy) i płatki kokosa.
Przechowywanie: Taki pudding może stać w lodówce przez 2-3 dni. Pamiętajcie, że zawsze do pojemników/słoików przekładamy zimną potrawę.
Sałatka z bulgurem i brokułem
1 porcja ma 446 kcal (23 B, 56 W, 15 T)
Składniki (na 1 dużą porcję – słoik 850 ml):
- Sos jogurtowy: 100 g jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, sok z cytryny do smaku, 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, pół łyżeczki za’ataru, sól i pieprz do smaku
- 60 g ciecierzycy ugotowanej lub konserwowej (waga po odcieku)
- 100 g różyczek brokułu
- Kilka pomidorków koktajlowych
- 50 g bulguru (suche ziarno)
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 30 g sera feta
- Kilka listków bazylii
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy sos: do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, natkę, za’atar, sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Bulgur przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, spulchniamy widelcem, studzimy. Brokuły gotujemy al dente, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osuszamy. Jajko kroimy w ćwiartki.
W słoiku umieszczamy: sos, ciecierzycę, brokuły, pomidorki, bulgur, jajko, ser feta, bazylię. Przed jedzeniem przekładamy sałatkę na duży talerz. Sałatkę można też transportować w lunchboxie, należy pamiętać wówczas o tym, aby sos przełożyć do oddzielnego pojemnika i dodać do sałatki tuż przed jedzeniem.
Przechowywanie: W szczelnym pojemniku w lodówce do 2 dni.
Zupa tajska w słoiku
Tym razem jest to przepis z drugiej książki „Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy” (Bento #57, s. 305). W słoiku podwójna porcja zupy do zalania wrzątkiem. Tu też wartość kaloryczna porcji będzie uzależniona od tego, jakich dodatków do zupy użyjecie (my postawiliśmy na tofu wędzone i jajka).
Wskazówka: Pamiętajcie o tym, że słoik należy wyjąć z lodówki na kilkadziesiąt minut przed planowanym zalaniem. Zminimalizujemy w ten sposób ryzyko pęknięcia szkła i temperatura samej zupy będzie znacznie wyższa.
Sałatka z komosą i bobem
1 porcja ma 553 kcal (24 B, 42 W, 31 T)
Składniki (na 1 dużą porcję):
- 50 g kolorowej komosy (waga przed ugotowaniem)
- 100 g bobu konserwowego (waga po obraniu)
- Kilka pomidorków koktajlowych
- 40 g sera feta
- 1 jajko ugotowane na twardo
- Dressing: 1 łyżka oliwy, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1/3 łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
- Listki bazylii do posypania
Sposób przygotowania:
Komosę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, spulchniamy widelcem, studzimy. Do komosy dodajemy bób, pomidory, pokruszony ser, pokrojone jajko. Składniki dressingu mieszamy, dodajemy do sałatki. Posypujemy listkami bazylii.
Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 dni. Dressing najlepiej przechowywać oddzielnie.
Zamienniki:
- komosa/bulgur/kuskus/kasza jęczmienna drobna/pęczak
- Bób konserwowy/gotowana fasolka szparagowa/groszek konserwowy/gotowany groszek
- Feta/ser Lazur/tofu wędzone
7 komentarzy
Rewelacja ❤️na pewno przepis z bulgurem przetestuje. Totalnie moje smaki👍
Pudding wygląda pysznie, muszę spróbować 😀 Dawno nie próbowałam nowych przepisów z braku czasu 😉
pudding ryżowy będzie mój. o! i koniec. 😉
Na lunch jak znalazł.
Mega zainteresowała mnie ta zupa tajska do zalania wrzątkiem, ale wszystkie przepisy są pyszne 🙂 Na pewno przetestuję!
Gdzie kupione są pojemniki? Właśnie takich szukam🤭
Pojemniki prostokątne to IKEA, słoiki to WECK.