Placki bananowe z masłem orzechowym

przez Malwina

Dzień dobry,

Lubicie śniadania na słodko? Jeśli tak, to podrzucam Wam przepis na bardzo smaczne bananowe pankejki. Świetnie komponują się z miodem, jogurtem i świeżymi owocami. Są puszyste i delikatne, a wszystko to za sprawą dodatku ubitych na pianę białek jaj. Świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie w pracy lub szkole, dlatego zachęcam do zapakowania ich do lunchboxu.

Przepis na placki bananowe pochodzi z książki „Nastoletnie wypiekanie. Pyszne i fit” autorstwa Justyny Dragan. Polecam serdecznie, bo to naprawdę bardzo fajna książka pełna sprawdzonych receptur. Już mam na oku kilka dań do wypróbowania, które fajnie sprawdzą się jako posiłki do lunchboxu. Polecam zajrzeć także na blog autorki – Nastoletnie wypiekanie.

Placki z bananem i masłem orzechowym – przepis


Placki z masłem orzechowym

Drukuj
Porcje: 2 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 1 dojrzały banan (100 g po obraniu)
  • 1 łyżka masła orzechowego (30 g)
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki miodu 
  • 70 g mąki pszennej, orkiszowej lub owsianej
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 białka jaj
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Banana, masło orzechowe, jogurt, miód, mąkę i proszek blendujemy. Ciasto będzie dość gęste. 
  2. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. 
  3. Do ciasta dodajemy stopniowo białka, delikatnie mieszając łyżką do połączenia. 
  4. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką wylewamy małe porcje ciasta. Smażymy na niedużym ogniu z obu stron do zrumienienia. Podajemy na ciepło lub na zimno z ulubionymi dodatkami. 

Uwagi:

Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 dni.

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!
 

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Pimposhka 03/09/2019 - 7:11 am

Muszę spróbować!!! Bo ostatnie bananowe były
Super!

Odpowiedz
Kashka 04/09/2019 - 7:46 am

Mam pytanie a co z żółtkami? Nie dodajemy?

Odpowiedz
Malwina 04/09/2019 - 10:20 am

W składnikach nie ma mowy o żółtkach.

Odpowiedz
Patrycja Reszko 04/09/2019 - 11:08 am

Pyszne połączenie smaków!

Odpowiedz
Martyna 04/09/2019 - 5:49 pm

A czy może być jedno całe jajko ponieważ rano ubijanie piany zajmie zbyt dużo czasu

Odpowiedz
Malwina 04/09/2019 - 8:10 pm

Wystarczy choćby roztrzepać białka z solą widelcem i też będzie super efekt. Ale i można z powodzeniem 2 białka zamienić na 1 całe jajo.

Odpowiedz
stojaki na szczotki do wc 05/09/2019 - 3:54 pm

fenomenalne są te placki 🙂

Odpowiedz
Patrycja 17/03/2023 - 9:27 am

Mi się okropnie rozwalaja na patelni, co poszlo nie tak?

Odpowiedz
Malwina 04/04/2023 - 10:27 am

Obstawiam, że masz zbyt dużą moc pod patelnią i za szybko je przewracasz. One muszą być ładnie ścięte naokoło plus na wierzchu powinny pojawić się bąbelki. Do odwracania polecam szeroką łopatkę z silikonu.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies