Pieczona owsianka bananowo-serowa |
Pieczona owsianka to jeden ze smaczniejszych pomysłów na polubienie płatków owsianych. Jakby nie patrzeć, to w sumie takie ciasto, tylko zdrowsze, które możecie zjeść bez wyrzutów sumienia. W końcu jecie owsiankę, a owsianki to samo zdrowie 😉
Tym razem mam dla Was owsiankę bananowo-serową z dodatkiem czekoladowych groszków. Na pewno dzień rozpoczęty od takiego śniadania będzie udany. Taką owsiankę możecie zjeść zarówno na ciepło, jak i zimno. Jeśli śledzicie cykl „Make bento, not war!”, to zapewne zauważyliście, jak często takie owsianki lądują w pojemniku śniadaniowym Połówka.Dużym plusem pieczonych owsianek jest to, że nasz wkład w ich przygotowanie jest tak naprawdę minimalny. Wystarczy wymieszać składniki, przełożyć do naczynia i wstawić do piekarnika. Po 30 minutach mamy gotowe śniadanie, które doda nam energii na wiele godzin.
PIECZONA OWSIANKA BANANOWO-TWAROGOWA
Śniadanie Mistrzów #253
Śniadanie Mistrzów #253
Składniki:
- 1 dojrzały banan
- 1 jajko
- 125 g twarogu w kostce
- 3 łyżki cukru lub więcej do smaku (u mnie ksylitol)
- 1 czubata łyżka masła orzechowego (lub więcej wg preferencji)
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżka czekoladowych groszków
- 3/4 szklanki zwykłych płatków owsianych
Przygotowanie:
W pojemniku blendera umieszczamy banana, jajko, twaróg, cukier i masło orzechowe. Miksujemy do połączenia. Dodajemy płatki owsiane, rodzynki, mieszamy. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego (u mnie o średnicy około 18 cm). Wierzch posypujemy czekoladowymi groszkami, spodem łyżki wciskamy je w ciasto. Owsiankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja do pieczonej owsianki bananowej podałam jogurt, płynny miód i kawałki banana.Inne przepisy na pieczone owsianki:
Owsianka sernikowa |
Owsianka z dżemem |
Owsianka z malinami |
Owsianka z jabłkami |
Owsianka piernikowa |
Pieczona owsianka bananowa |
Czas przygotowania: 35 minut.
53 komentarze
powiedziałabym nawet, że to pyszny kawałek ciacha od rana 🙂
a można stosować zamiennie inne płatki np. gryczane, jaglane itp.?
Pozdrawiam
Klaudia
Klaudio, możesz spróbować. Ale lepiej by były to zwykłe płatki a nie błyskawiczne (gryczane i jaglane widziałam jedynie w formie błyskawicznej).
Dlaczego lepiej użyć płatków zwykłych, a nie błyskawicznych?? Chętnie bym sobie zjadła taką owsiankę, ale mam tylko płatki błyskawiczne w domu..
Polecam zwykłe płatki typu górskie, bo z nimi owsianki pieczone mają fajniejszą konsystencję. Z błyskawicznymi oczywiście również wyjdzie.
na szczęście mam takie niebłyskawiczne, to dziś spróbuję z gryczanymi 🙂
dzięki. Miłego weekendu !
Muszę zrobić,bo serowej nigdy nie jadłam:)
Pyszne sniadanie. Zazdroszcze Polowkowi 😉
to wręcz jak deser, a nie śniadanie! 🙂
Ja robiłam taką z powidłami i cynamonem i była przeeeepyszna 🙂
Pycha! Cudownie wygląda 🙂
z cała pewnością zrobię! modyfikując oczywiście trochę moim paskudnikom 🙂
taka owsianka do śniadaniówki będzie świetna!
Świetna! Fajnie, bo można sobie taką wziąć ze sobą na uczelnię/do pracy/do szkoły 🙂
wyglada smakowicie, pieczonej owsianki jeszcze nie jadłam.
wegeewka.blogspot.com
Wygląda znakomicie – jak bananowe ciasto 😉 Uwielbiam pieczone owsianki, ale twarożkowej chyba nigdy nie jadłam (kilka razy za to robiłam z dodatkiem tofu). Struktura Twojej bardzo mi się podoba 😉
Twoje przysmaki na zdjęciach jak zwykle kuszą! 🙂
Po prostu pyszna i wygląda znakomicie!
Uwielbiam płatki owsiane w każdej postaci. Tak samo uwielbiam proste i szybkie przepisy. Jak dla mnie połączenie idealne 🙂
Nie bede sie powtarzać jak uwielbiam płatki owsiane, najcześciej pojawiają sie u mnie w postaci gotowanej bądz nocnej owsianki na mleku lub soku jabłkowym, pieczona rzadziej ale Twoje zdjecia absolutnie zachecają do zrobienia i takiej! Zresztą właśnie dzieki Tobie poznałam smak pieczonej owsianki! Wersji z twarogiem nie znałam. Myślisz, że owsianka mocno straci na smaku bez dodania masła orzechowego?
Pozdrawiam
Marta
Zastanawiam się, czy można pominąć masło orzechowe? Albo je czymś zastąpić? Wyjątkowo go nie lubię
Marto, oczywiście, że można je pominąć 🙂
Alez to musi być pyszne:) ….
Wygląda super, a ponieważ uwielbiam pieczone owsianki, na pewno ją przetestuję!
Czy to składniki na jedna porcje czy dwie osoby tez sie najedza?;)
Myślę, że dwie osoby o niezbyt szalonym apetycie spokojnie się nią najedzą 😉 Ewentualnie jeden rosły mężczyzna.
Zrobiłam podwójną porcję, ale cukru dodałam tyle co do jednej. Bez masła co prawda i czekolady,bo nie mam. Wyszła wystarczająco słodka i jak zawsze pyszna 🙂 Robię już 3 raz w tym roku i myślę, że z powodzeniem może zastąpić ciasto 🙂
Tylko ponawiam pytanie o przycisk 'Pin' 😉
Karolino, cieszę się, że smakowała 🙂 Co do przycisku, to mówisz i masz.
Czy to porcja dla jednej osoby? 😍😍 cudowny przepis!
Już wyżej odpowiadałam – dla jednej osoby o sporym apetycie lub dwóch o mniejszym zapotrzebowaniu. Jeśli nie zjesz całej, to na zimno jest równie smaczna 🙂
Polecam wszystkim tą pieczoną wersję owsianki! Robiłam już wielokrotnie i nawet mój chłopak ją zjada z apetytem, zarówno w domu jak i poza, a ciężko go przekonac do owsianki 🙂 Robiłam i z maslem orzechowym i bez – wychodzi za kazdym razem PYCHA. Dziękuję za przepis! I czekam na więcej takich "dietetycznych":)
Jak długo mam piec jezeli robie te owsianke w pojemniczkach do babeczek?
Masz na myśli silikonowe foremki do muffinek? W takich foremkach pieczemy przez około 25-30 minut. Najlepiej zajrzyj sobie do przepisu na śniadaniowe muffiny owsiane
Bardzo dziękuję i biorę sie do robienia. Super przepis 💕
A jaka kalorycznosc owsianki??jesli moge spytac:)
Katarzyno, wystarczy wejść na pierwszą lepszą stronę typu tabele kalorii, wpisać co trzeba i będziesz wiedzieć. Pozdrawiam.
Właśnie wstawiłam do piekarnika, próba pierwsza 😉
Właśnie ją zrobiłam.. wyszła przepyszna, choć następnym razem nie dam w ogóle cukru, bo pomimo, że zmniejszyłam ilość to jak dla mnie ciut za słodka 🙂
Twój blog to dla mnie nieustanne źródło inspiracji. Wszystkie przepisy są wspaniałe, niepowtarzalne. Dodatkowo masz naprawdę talent do fotografii.
Mam pytanie o owsiankę – czy mogę upiec ją wieczorem, aby zabrać rano na uczelnię?
Pozdrawiam 🙂
Agato, dziękuję za dobre słowo 🙂 Co do owsianki, to jasne, że tak. Sama wolę pieczone owsianki na zimno.
Dzień dobry! Czy można taka owsianke usmażyć (nie posiadam piekarnika, a kusi mnie niesamowicie) ? 🙂
Możesz spróbować, o ile masz dobrą patelnię z nieprzywierającym dnem. Natłuść olejem dno i boki przy pomocy ręcznika kuchennego lub pędzelka, wylej ciasto i smaż pod przykryciem na najmniejszym ogniu do ścięcia ciasta. Przy okazji polecam zakup takiego wynalazku, jak kombiwar (koszt 100-150 zł). Korzystałam z niego z powodzeniem przez kilka lat, gdy nie miałam piekarnika.
Wyszła mistrzowsko. <3 Świetny przepis
Muszę wyprobować te wersje z bananem, bo owsianke serniczkowa z twojego przepisu uwielbia cala moja rodzina 🙂
A jak zrobić wersję bezmleczną takich owsianek zapiekanych?? Bo we wszystkich jest nabiał 🙁 którego nie mogę. Mleko to sobie zastąpie roślinnym, tu problemu nie ma, ale czym zastąpić jogurt? Szczególnie że kupnych wegańskich nie jadam bo skład ich odstrasza.
Pure z batata albo z dyni? Jedynie to mi przychodzi do głowy, bo tym się ratuje przy placuszkach na jogurcie…. no ale owsianka to inna bajka, a te przepisy tak kuszą.
Jakiś pomysł co z tym fantem zrobić? 😉
Tu akurat jest w składzie twaróg a nie jogurt (możesz zastąpić silken tofu). A w tych, w których jest jogurt dodawaj sam napój roślinny tylko mniej niż jogurt plus mleko w przepisie łącznie (do otrzymania niezbyt gęstej masy).
Dziękuję za radę! Zrobiłam wczoraj wieczorem ale owsiankę z jabłkami i na samym napoju ryżowym. Z córą miałyśmy prawdziwą ucztę rano na śniadanie 🙂 zdecydowanie lepiej smakuje na zimno, kiedy cała owsianka przejdzie wilgocią 😉
Też wolę na zimno 🙂 Cieszę się, że smakowała!
Który to już raz ją robię i chyba nigdy mi się nie znudzi. Jest pyszna, sycąca i mozna wykorzystać dojrzałe banany.
Czy upieczona wieczorem będzie równie dobra następnego dnia po odgrzaniu? Wygląda na świetną propozycję na śniadanie do przedszkola. 🙂
Dobra jest następnego dnia także na zimno.
Dzisiaj pierwszy raz robilam owsiankę pieczoną. Z tego przepisu wyszła super, choć użyłam tylko łyżki cukru ( nastepnym razem pokuszę się nawet o to, aby zminimalizować do zera ilość białego cukru) Połowę zostawiłam na jutrzejszy podwieczorek do pracy 😉 juz planuję kolejną – jabłko z cynamonem… 🙂
Zrobiłam… Pierwszy raz pieczoną owsianke… Ale też policzyłam kalorie 😲😲😲 o matko boska! Czy zawsze to co fajne musi byc takie kaloryczne?? 😌
Tu są spokojnie dwie porcje, więc najlepiej rozłożyć sobie ją na dwa dni lub nawet trzy posiłki.