Pieczona owsianka bananowo-serowa

przez Malwina
Owsianka bananowa z piekarnika
Pieczona owsianka bananowo-serowa
Pieczona owsianka to jeden ze smaczniejszych pomysłów na polubienie płatków owsianych. Jakby nie patrzeć, to w sumie takie ciasto, tylko zdrowsze, które możecie zjeść bez wyrzutów sumienia. W końcu jecie owsiankę, a owsianki to samo zdrowie 😉

Tym razem mam dla Was owsiankę bananowo-serową z dodatkiem czekoladowych groszków. Na pewno dzień rozpoczęty od takiego śniadania będzie udany. Taką owsiankę możecie zjeść zarówno na ciepło, jak i zimno. Jeśli śledzicie cykl „Make bento, not war!”, to zapewne zauważyliście, jak często takie owsianki lądują w pojemniku śniadaniowym Połówka.Dużym plusem pieczonych owsianek jest to, że nasz wkład w ich przygotowanie jest tak naprawdę minimalny. Wystarczy wymieszać składniki, przełożyć do naczynia i wstawić do piekarnika. Po 30 minutach mamy gotowe śniadanie, które doda nam energii na wiele godzin.

Owsianka bananowa z piekarnika

 

PIECZONA OWSIANKA BANANOWO-TWAROGOWA
Śniadanie Mistrzów #253


Składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • 1 jajko
  • 125 g twarogu w kostce
  • 3 łyżki cukru lub więcej do smaku (u mnie ksylitol)
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego (lub więcej wg preferencji)
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka czekoladowych groszków
  • 3/4 szklanki zwykłych płatków owsianych
Przygotowanie:
W pojemniku blendera umieszczamy banana, jajko, twaróg, cukier i masło orzechowe. Miksujemy do połączenia. Dodajemy płatki owsiane, rodzynki, mieszamy. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego (u mnie o średnicy około 18 cm). Wierzch posypujemy czekoladowymi groszkami, spodem łyżki wciskamy je w ciasto. Owsiankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja do pieczonej owsianki bananowej podałam jogurt, płynny miód i kawałki banana.Inne przepisy na pieczone owsianki:

Owsianka sernikowa
Owsianka sernikowa
Owsianka z dżemem
Owsianka z dżemem
 Pieczona owsianka malinowa
Owsianka z malinami
Owsianka z jabłkiem
Owsianka z jabłkami
Owsianka piernikowa
Owsianka piernikowa

 

Owsianka pieczona w piekarniku przepis

 

Owsianka bananowa z piekarnika

 

Owsianka twarogowa z piekarnika
Pieczona owsianka bananowa

 

Czas przygotowania: 35 minut.

53 komentarze
2

Podobne posty:

53 komentarze

Magdalena Kuchaja 17/01/2015 - 8:04 am

powiedziałabym nawet, że to pyszny kawałek ciacha od rana 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 17/01/2015 - 9:21 am

a można stosować zamiennie inne płatki np. gryczane, jaglane itp.?
Pozdrawiam
Klaudia

Odpowiedz
Malwina 17/01/2015 - 9:24 am

Klaudio, możesz spróbować. Ale lepiej by były to zwykłe płatki a nie błyskawiczne (gryczane i jaglane widziałam jedynie w formie błyskawicznej).

Odpowiedz
Anonimowy 10/03/2016 - 10:52 am

Dlaczego lepiej użyć płatków zwykłych, a nie błyskawicznych?? Chętnie bym sobie zjadła taką owsiankę, ale mam tylko płatki błyskawiczne w domu..

Odpowiedz
Malwina 10/03/2016 - 10:56 am

Polecam zwykłe płatki typu górskie, bo z nimi owsianki pieczone mają fajniejszą konsystencję. Z błyskawicznymi oczywiście również wyjdzie.

Odpowiedz
Anonimowy 17/01/2015 - 10:20 am

na szczęście mam takie niebłyskawiczne, to dziś spróbuję z gryczanymi 🙂
dzięki. Miłego weekendu !

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 17/01/2015 - 10:51 am

Muszę zrobić,bo serowej nigdy nie jadłam:)

Odpowiedz
majka 17/01/2015 - 12:18 pm

Pyszne sniadanie. Zazdroszcze Polowkowi 😉

Odpowiedz
Karmel-itka. 17/01/2015 - 2:34 pm

to wręcz jak deser, a nie śniadanie! 🙂

Odpowiedz
Sara Tea 17/01/2015 - 3:06 pm

Ja robiłam taką z powidłami i cynamonem i była przeeeepyszna 🙂

Odpowiedz
Ala Zajdel 17/01/2015 - 3:38 pm

Pycha! Cudownie wygląda 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 17/01/2015 - 3:41 pm

z cała pewnością zrobię! modyfikując oczywiście trochę moim paskudnikom 🙂
taka owsianka do śniadaniówki będzie świetna!

Odpowiedz
Magda Lena 17/01/2015 - 4:40 pm

Świetna! Fajnie, bo można sobie taką wziąć ze sobą na uczelnię/do pracy/do szkoły 🙂

Odpowiedz
Wege Ewka 17/01/2015 - 4:51 pm

wyglada smakowicie, pieczonej owsianki jeszcze nie jadłam.
wegeewka.blogspot.com

Odpowiedz
Ania S 17/01/2015 - 9:54 pm

Wygląda znakomicie – jak bananowe ciasto 😉 Uwielbiam pieczone owsianki, ale twarożkowej chyba nigdy nie jadłam (kilka razy za to robiłam z dodatkiem tofu). Struktura Twojej bardzo mi się podoba 😉

Odpowiedz
Chocolate Stop Tempting 17/01/2015 - 10:36 pm

Twoje przysmaki na zdjęciach jak zwykle kuszą! 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 18/01/2015 - 11:45 am

Po prostu pyszna i wygląda znakomicie!

Odpowiedz
Daria (Kreatornia Zmian) 18/01/2015 - 9:44 pm

Uwielbiam płatki owsiane w każdej postaci. Tak samo uwielbiam proste i szybkie przepisy. Jak dla mnie połączenie idealne 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 18/01/2015 - 10:01 pm

Nie bede sie powtarzać jak uwielbiam płatki owsiane, najcześciej pojawiają sie u mnie w postaci gotowanej bądz nocnej owsianki na mleku lub soku jabłkowym, pieczona rzadziej ale Twoje zdjecia absolutnie zachecają do zrobienia i takiej! Zresztą właśnie dzieki Tobie poznałam smak pieczonej owsianki! Wersji z twarogiem nie znałam. Myślisz, że owsianka mocno straci na smaku bez dodania masła orzechowego?
Pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Marta Gralak 19/01/2015 - 2:38 pm

Zastanawiam się, czy można pominąć masło orzechowe? Albo je czymś zastąpić? Wyjątkowo go nie lubię

Odpowiedz
Malwina 19/01/2015 - 2:49 pm

Marto, oczywiście, że można je pominąć 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 19/01/2015 - 5:28 pm

Alez to musi być pyszne:) ….

Odpowiedz
JustInka 21/01/2015 - 9:06 am

Wygląda super, a ponieważ uwielbiam pieczone owsianki, na pewno ją przetestuję!

Odpowiedz
Anonimowy 24/01/2015 - 3:51 pm

Czy to składniki na jedna porcje czy dwie osoby tez sie najedza?;)

Odpowiedz
Malwina 25/01/2015 - 7:34 am

Myślę, że dwie osoby o niezbyt szalonym apetycie spokojnie się nią najedzą 😉 Ewentualnie jeden rosły mężczyzna.

Odpowiedz
Karolina Sawulak 25/01/2015 - 8:36 am

Zrobiłam podwójną porcję, ale cukru dodałam tyle co do jednej. Bez masła co prawda i czekolady,bo nie mam. Wyszła wystarczająco słodka i jak zawsze pyszna 🙂 Robię już 3 raz w tym roku i myślę, że z powodzeniem może zastąpić ciasto 🙂
Tylko ponawiam pytanie o przycisk 'Pin' 😉

Odpowiedz
Malwina 25/01/2015 - 9:03 am

Karolino, cieszę się, że smakowała 🙂 Co do przycisku, to mówisz i masz.

Odpowiedz
Anonimowy 10/02/2015 - 3:44 pm

Czy to porcja dla jednej osoby? 😍😍 cudowny przepis!

Odpowiedz
Malwina 10/02/2015 - 3:50 pm

Już wyżej odpowiadałam – dla jednej osoby o sporym apetycie lub dwóch o mniejszym zapotrzebowaniu. Jeśli nie zjesz całej, to na zimno jest równie smaczna 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 25/03/2015 - 8:39 pm

Polecam wszystkim tą pieczoną wersję owsianki! Robiłam już wielokrotnie i nawet mój chłopak ją zjada z apetytem, zarówno w domu jak i poza, a ciężko go przekonac do owsianki 🙂 Robiłam i z maslem orzechowym i bez – wychodzi za kazdym razem PYCHA. Dziękuję za przepis! I czekam na więcej takich "dietetycznych":)

Odpowiedz
Anonimowy 23/07/2015 - 8:14 am

Jak długo mam piec jezeli robie te owsianke w pojemniczkach do babeczek?

Odpowiedz
Malwina 23/07/2015 - 8:20 am

Masz na myśli silikonowe foremki do muffinek? W takich foremkach pieczemy przez około 25-30 minut. Najlepiej zajrzyj sobie do przepisu na śniadaniowe muffiny owsiane

Odpowiedz
Anonimowy 23/07/2015 - 9:17 am

Bardzo dziękuję i biorę sie do robienia. Super przepis 💕

Odpowiedz
Katarzyna Penar 11/08/2015 - 4:02 pm

A jaka kalorycznosc owsianki??jesli moge spytac:)

Odpowiedz
Malwina 11/08/2015 - 4:04 pm

Katarzyno, wystarczy wejść na pierwszą lepszą stronę typu tabele kalorii, wpisać co trzeba i będziesz wiedzieć. Pozdrawiam.

Odpowiedz
Magulec 19/09/2015 - 8:35 am

Właśnie wstawiłam do piekarnika, próba pierwsza 😉

Odpowiedz
Ewa Paluch 19/06/2016 - 9:10 am

Właśnie ją zrobiłam.. wyszła przepyszna, choć następnym razem nie dam w ogóle cukru, bo pomimo, że zmniejszyłam ilość to jak dla mnie ciut za słodka 🙂

Odpowiedz
Agata M 13/08/2016 - 8:48 pm

Twój blog to dla mnie nieustanne źródło inspiracji. Wszystkie przepisy są wspaniałe, niepowtarzalne. Dodatkowo masz naprawdę talent do fotografii.

Mam pytanie o owsiankę – czy mogę upiec ją wieczorem, aby zabrać rano na uczelnię?
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Malwina 14/08/2016 - 7:40 am

Agato, dziękuję za dobre słowo 🙂 Co do owsianki, to jasne, że tak. Sama wolę pieczone owsianki na zimno.

Odpowiedz
Anonimowy 11/10/2016 - 11:22 am

Dzień dobry! Czy można taka owsianke usmażyć (nie posiadam piekarnika, a kusi mnie niesamowicie) ? 🙂

Odpowiedz
Malwina 11/10/2016 - 12:47 pm

Możesz spróbować, o ile masz dobrą patelnię z nieprzywierającym dnem. Natłuść olejem dno i boki przy pomocy ręcznika kuchennego lub pędzelka, wylej ciasto i smaż pod przykryciem na najmniejszym ogniu do ścięcia ciasta. Przy okazji polecam zakup takiego wynalazku, jak kombiwar (koszt 100-150 zł). Korzystałam z niego z powodzeniem przez kilka lat, gdy nie miałam piekarnika.

Odpowiedz
Anonimowy 18/01/2017 - 8:55 am

Wyszła mistrzowsko. <3 Świetny przepis

Odpowiedz
swiatzoski 15/02/2017 - 3:07 pm

Muszę wyprobować te wersje z bananem, bo owsianke serniczkowa z twojego przepisu uwielbia cala moja rodzina 🙂

Odpowiedz
romi 11/04/2017 - 7:18 pm

A jak zrobić wersję bezmleczną takich owsianek zapiekanych?? Bo we wszystkich jest nabiał 🙁 którego nie mogę. Mleko to sobie zastąpie roślinnym, tu problemu nie ma, ale czym zastąpić jogurt? Szczególnie że kupnych wegańskich nie jadam bo skład ich odstrasza.
Pure z batata albo z dyni? Jedynie to mi przychodzi do głowy, bo tym się ratuje przy placuszkach na jogurcie…. no ale owsianka to inna bajka, a te przepisy tak kuszą.
Jakiś pomysł co z tym fantem zrobić? 😉

Odpowiedz
Filozofia Smaku 11/04/2017 - 8:17 pm

Tu akurat jest w składzie twaróg a nie jogurt (możesz zastąpić silken tofu). A w tych, w których jest jogurt dodawaj sam napój roślinny tylko mniej niż jogurt plus mleko w przepisie łącznie (do otrzymania niezbyt gęstej masy).

Odpowiedz
romi 14/04/2017 - 12:19 pm

Dziękuję za radę! Zrobiłam wczoraj wieczorem ale owsiankę z jabłkami i na samym napoju ryżowym. Z córą miałyśmy prawdziwą ucztę rano na śniadanie 🙂 zdecydowanie lepiej smakuje na zimno, kiedy cała owsianka przejdzie wilgocią 😉

Odpowiedz
Filozofia Smaku 14/04/2017 - 12:20 pm

Też wolę na zimno 🙂 Cieszę się, że smakowała!

Odpowiedz
Izabela 16/10/2018 - 6:32 pm

Który to już raz ją robię i chyba nigdy mi się nie znudzi. Jest pyszna, sycąca i mozna wykorzystać dojrzałe banany.

Odpowiedz
Monika 21/03/2019 - 12:15 am

Czy upieczona wieczorem będzie równie dobra następnego dnia po odgrzaniu? Wygląda na świetną propozycję na śniadanie do przedszkola. 🙂

Odpowiedz
Malwina 21/03/2019 - 10:26 am

Dobra jest następnego dnia także na zimno.

Odpowiedz
Beata K. 31/05/2020 - 4:22 pm

Dzisiaj pierwszy raz robilam owsiankę pieczoną. Z tego przepisu wyszła super, choć użyłam tylko łyżki cukru ( nastepnym razem pokuszę się nawet o to, aby zminimalizować do zera ilość białego cukru) Połowę zostawiłam na jutrzejszy podwieczorek do pracy 😉 juz planuję kolejną – jabłko z cynamonem… 🙂

Odpowiedz
Adrianna 20/08/2020 - 6:50 pm

Zrobiłam… Pierwszy raz pieczoną owsianke… Ale też policzyłam kalorie 😲😲😲 o matko boska! Czy zawsze to co fajne musi byc takie kaloryczne?? 😌

Odpowiedz
Malwina 21/08/2020 - 10:22 am

Tu są spokojnie dwie porcje, więc najlepiej rozłożyć sobie ją na dwa dni lub nawet trzy posiłki.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies