Placki z pomidorów (Tomatokeftedes)

przez Malwina
Placki pomidorowe
Placki z pomidorów (Tomatokeftedes)

 

Placki z pomidorów (tomatokeftedes) to smaczny pomysł na wytrawne śniadanie lub lekki obiad w wakacyjnym klimacie. Nie zawierają w składzie jajek i z powodzeniem mogą być jedzone przez osoby na diecie wegańskiej (podane z jogurtem roślinnym lub dipem na bazie silken tofu).Kuchnia grecka zachwyca na każdym kroku, szczególnie teraz, gdy mamy dostęp do smacznych i pełnych witamin warzyw. A już jutro w kolejnej odsłonie „Make bento, not war!” znajdziecie trzy smakowite zestawy posiłków do pracy pełne greckich przysmaków.

Placuszki z pomidorem przepis

 

PLACKI Z POMIDORÓW (TOMATOKEFTEDES)
(GRECJA)
Śniadanie Mistrzów #197


Składniki (na około 8 sztuk):

  • 3 pomidory (około pół kg)*
  • 1 łyżeczka suszonego oregano (lub 1-2 łyżki świeżego)
  • kilka listków bazylii, posiekanych
  • 1 łyżeczka listów mięty, posiekanych
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • 1/2-3/4 szklanki mąki pszennej
  • do podania: jogurt grecki lub ulubiony dip
Przygotowanie:
Pomidory obieramy ze skórki, a następnie kroimy w drobną kostkę. Pomidory wraz z sokiem umieszczamy w misce. Doprawiamy je solą i pieprzem, dodajemy oregano, bazylię, natkę pietruszki, miętę, cebulę, czosnek, mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę, mieszając łyżką (stopniowo, czyli łyżka po łyżce, za każdym razem mieszając do połączenia, być może nie będzie potrzeby zużycia całej mąki). Dodajemy tyle mąki, aby powstało gęste ciasto naleśnikowe. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje pomidorowego ciasta. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Podajemy z dodatkiem jogurtu greckiego lub z ulubionym dipem.Uwagi:

– pomidory muszą być dojrzałe i mieć sporą ilość pestek. Jeśli Wasze pomidory mają niewiele soku i pestek, posólcie je i odstawcie na kilkanaście minut. Puszczą wówczas więcej soku. Możecie ewentualnie dodać 1 roztrzepane jajko do ciasta.

Greckie placki pomidorowe
Placki z pomidorów (Tomatokeftedes)

 

Czas przygotowania: 15 minut.

22 komentarze
0

Podobne posty:

22 komentarze

Arkadiusz Lenart 27/07/2014 - 9:28 am

Wyglądają przepysznie 🙂

Odpowiedz
*Nataleczka* 27/07/2014 - 9:32 am

jakie proste i sprobuje zrobic.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 27/07/2014 - 11:42 am

Cudowny kolor!

Odpowiedz
Angie 27/07/2014 - 12:56 pm

Bardzo fajny pomysł na placki na wytrawnie: )

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 27/07/2014 - 3:42 pm

Też mam te placki na swojej liście "do zrobienia", Dodam, że przepis pochodzi z wyspy Santorini, która słynie ze swoich słodkich pomidorków:)

Odpowiedz
JustInka 28/07/2014 - 10:22 am

Wspaniałe! Chyba zrobię je zaraz po Twoich plackach z cukinii 🙂 Będę mieć plackowy tydzień 😀

Odpowiedz
Anonimowy 29/07/2014 - 10:39 am

Smaczne są też na zimno?

Odpowiedz
Malwina 29/07/2014 - 10:43 am

To zależy od Twoich preferencji. Połówek zabrał je do pracy i jadł właśnie na zimno i mu smakowały.

Odpowiedz
Arnika 29/07/2014 - 1:25 pm

Świetny przepis! Jadłam dziś na obiad:) Przygotowałam w wersji bezglutenowej – z mąką gryczaną. Do tego dip z jogurtu, czosnku i koperku. Pycha!

Odpowiedz
Malwina 29/07/2014 - 2:54 pm

W wersji bezglutenowej musiały być równie pyszne 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 29/07/2014 - 4:42 pm

Czy w składnikach nie powinno być coś jeszcze 'mokrego'? U mnie pomidory nie puściły tyle soku i zamiast "gęstego ciasta naleśnikowego" miałem kawałki pomidorów obtoczone w mące. Czy jajko nie posklejałoby lepiej składników?

Odpowiedz
Malwina 29/07/2014 - 4:50 pm

Nie ma potrzeby. Po posoleniu pomidory puszczają dodatkowo sok. Jeśli mają mało soku, można je przed dodaniem mąki odstawić na 15-30 minut. Teraz nasze pomidory mają sporą ilość pestek i soku, więc jajko nie jest potrzebne. Musiałeś trafić na jakąś odmianę o małej ilości pestek (pamiętasz, jakie to były pomidory?). W takim przypadku najlepiej ratować się wbijając jajo. Mąkę najlepiej dodawać stopniowo, łyżka po łyżce, mieszając za każdym razem do połączenia.

Odpowiedz
Anonimowy 21/08/2014 - 9:33 am

Zrobiłam. Trochę pojechałam, bo z 1,5 kg pomidorów zrobiłam. ale wyszły i są dobre 🙂

Odpowiedz
Malwina 22/08/2014 - 12:14 pm

Poszalałaś z ilością 🙂 Cieszę się, że smakowały.

Odpowiedz
Anonimowy 19/10/2014 - 4:11 pm

placki bardzo pyszne, tylko strasznie trudno się je smaży, bardoz przywierają czy jest na to jakiś sposób?

Odpowiedz
Malwina 21/10/2014 - 10:36 am

Przyczyną przywierania może być zbyt mała ilość tłuszczu na patelni, wylewanie ciasta na niewystarczająco rozgrzaną patelnię, zbyt szybkie odwracanie placków na drugą stronę, ewentualnie kiepska lub zniszczona patelnia. Polecam dobrej jakości patelnię z grubym dnem.

Odpowiedz
Bibi 24/08/2015 - 12:04 pm

O, pewnie niebawem pojawią się u mnie na kolację 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 01/10/2015 - 10:30 am

Dzień dobry, przesyłam pozdrowienia i dzięki za przepis.
Wczoraj z synem mieliśmy jesienno – wrześniową ucztę, na tej samej patelni podsmazyłam parówki w plastrach-boskie danie. Placuszki można przygotować wcześniej i podgrzać w piekarniku albo tak jak Twój Malwino Połówek na zimno. Czyli pychota na lunch i na wyjazd na łono natury…. Addio pomidory;-)
Już pomyślałam o calorocznym wykorsystaniu, więc spróbuję z pomidorami krojonymi w kostkę z…puszki, do których to puszek bardzo się przekonałam, zwłaszcza włoskich. Robię na ich bazie i naszą pomidorową zupę i wszelkie sosy na wstepie pomidory blendując.
Jeszcze raz dziękuję bardzo. …uczymy się całe życie. .. 😉
Pani Domu z doświadczeniem. M.B.

Odpowiedz
Anonimowy 05/07/2016 - 7:23 pm

Wlasnie skonczylam smazyc… rewelacja!!! Szybkie, latwe i przepyszne. I to zaskoczenie tesciowej"placki z pomidorow? Jestes pewna?" Hahaha jestem 🙂
Dziekuje za ten przepis! 🙂

Odpowiedz
Alicja Jachymczak 28/11/2017 - 4:31 pm

Zrobię takie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 18/07/2018 - 10:35 am

A czy dałoby się je upiec a nie smażyć?

Odpowiedz
Malwina 18/07/2018 - 12:17 pm

Nigdy nie próbowałam z tymi plackami, ale zawsze można spróbować. Proszę pamiętać, by kłaść je na matę silikonową lub papier do pieczenia z warstwą silikonową.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies