Fit sernik na zimno z owocami

przez Malwina

Dzień dobry,

Przepraszam Was, że na przepis na fit sernik na zimno musieliście tyle czekać. Nie mogłam sobie odmówić przyjemności choćby krótkiej sesji zdjęciowej z tym uroczym deserem w roli głównej, a pech chciał, że ciągle nie było na nią czasu. W rezultacie sernik robiliśmy już 3 razy w przeciągu ostatniego tygodnia. Nawet jeden czeka w lodówce na jutro. Planowo ozdobię go gorzką czekoladą i prażonymi płatkami kokosowymi. Zapewne zobaczycie go w kolejnym Bento prepie.

Mój sernik dosładzałam waniliową odżywką białkową i miodem. Tu masa serowa nie jest podgrzewana, więc miód zachowuje swoje wszystkie właściwości odżywcze. Szkoda byłoby z tego nie skorzystać. Oczywiście możecie pominąć odżywkę białkową (domyślam się, że wiele z Was takowej nie ma lub po prostu nie chce używać). Wówczas dodajcie w jej miejsce inne słodzidło w ilości wg preferencji.

Sam sernik jest lekki, mocno waniliowy. Świetnie komponuje się z owocami leśnymi. Możecie wierzch ozdobić dodatkowo galaretką, polać czekoladą lub przygotować sos wiśniowy lub truskawkowy. W każdej kombinacji będzie przepysznie.

Fit sernik na zimno – przepis

Fit sernik na zimno

Drukuj
Porcje: 6 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 600 g twarogu w kostce (u mnie półtłusty, oczywiście można użyć chudego)
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki pasty waniliowej lub 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii (ekstraktu, nie olejku!) lub ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii 
  • 100 g mleka lub napoju roślinnego (miałam napój ryżowy)
  • 35 żelatyny (UWAGA! ma to być czysta żelatyna, nie jakiś fix) - wiem, że kilku osobom serniczek wyszedł troszkę za sztywny, więc warto zmniejszyć ilość żelatyny do około 30 g. U nas przy użytej odżywce nie żelował on aż tak dobrze. 
  • 60 g dobrej jakości odżywki białkowej o smaku waniliowym
  • 40 g płynnego miodu (lub więcej do smaku)
  • ulubione świeże owoce 

Sposób przygotowania:

  1. W malakserze umieszczamy twaróg i jogurt. Dodajemy pastę waniliową, ekstrakt lub ziarenka z laski wanilii. Miksujemy przez kilka minut na gładką masę. Dodajemy odżywkę i miód, ponownie miksujemy, aż składniki dobrze się wymieszają. Jeśli nie chcecie używać odżywki, pomińcie ją w przepisie i dodajcie do masy serowej więcej miodu (około 50 g lub więcej wg preferencji)
  2. Żelatynę umieszczamy w garnku, zalewamy zimnym (!) mlekiem i mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając do rozpuszczenia. Nie doprowadzamy do wrzenia. Studzimy. Pilnujcie żelatyny, aby nie zaczęła tężeć. 
  3. Do masy serowej wlewamy cienką strużką mleko z żelatyną, cały czas miksując. 
  4. Masę serową przelewamy do jednej dużej formy lub kilku małych foremek (np. silikonowych po muffinkach). Najwygodniej robi się sernik w formie silikonowej lub szklanej. Wychodzi z niej później bez problemu. Można też użyć tortownicy (wyłóżcie dno papierem do pieczenia). Na wierzchu układamy ulubione owoce. Odstawiamy do lodówki do stężenia na około 3-4 godziny. Ja użyłam formy o średnicy 20 cm. 

Uwagi:

Cały sernik ma: 1281 kcal, w tym 179 B, 70 W, 30 T. 1 porcja to 213 kcal (30 B, 11 W i 5 T).

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!
16 komentarzy
6

Podobne posty:

16 komentarzy

Ula 22/03/2019 - 10:53 am

Cześć, jakiej średnicy jest Twoja forma, w której robiłaś sernik ze zdjęć?

Odpowiedz
Malwina 22/03/2019 - 10:57 am

20 cm

Odpowiedz
Natalia 22/03/2019 - 11:51 am

Kocham takie fit słodkości 😉 A sernikiem to już w ogóle nie pogardzę!

Odpowiedz
Wera 22/03/2019 - 2:26 pm

Czy można ominąć odżywkę białkową i dać coś innego, jeśli tak to co ?

Odpowiedz
Malwina 22/03/2019 - 2:27 pm

Miejcie litość, zarówno we wstępie, jak i w samym przepisie jest o tym mowa 😉

Odpowiedz
Pati 22/03/2019 - 8:22 pm

Cudny!

Odpowiedz
Chocolade 23/03/2019 - 7:53 pm

Patrząc po komentarzach sądzę, że mało kto czyta treść 😛 Podoba mi się to, że dokładnie opisujesz co można czym zastąpić i co istotne – w jakiej ilości ma być ten „zastępczy” składnik 😉

Odpowiedz
Marzena T (Mania) 26/03/2019 - 1:41 pm

Teraz staram się byc fit więc ten sernik dla mnie jak znalazł 😀

Odpowiedz
Dorota 27/03/2019 - 7:19 am

Pani Malwino, a jaka używa Pani odżywkę białkowa bo właśnie szukam aby byla dobrej jakosci, nadawała się do wypieków i była dobra w smaku. Będę bardzo wdzięczna 🙂 Pozdrawiam serdecznie, uwielbiam Pani przepisy 🙂

Odpowiedz
Malwina 27/03/2019 - 1:15 pm

Polecam produkty z Treca lub Olimpu. Ja obecnie kupuję najczęściej Połówkowi Trec whey 100.

Odpowiedz
Ala 27/03/2019 - 1:09 pm

Hmmm, czy wszystko ok z proporcjami?Wyszedł mi strasznie twardy, mimo że dałam 35 g żelatyny …….

Odpowiedz
Malwina 27/03/2019 - 1:14 pm

Jak najbardziej. Sama przed publikacją robiłam go kilkakrotnie, zresztą przepis wypróbowało już sporo osób. U mnie zawsze wychodzi delikatny, nie jest przesadnie sztywny czy twardy. Jakiej firmy żelatyny użyłaś?

Odpowiedz
Malwina 27/03/2019 - 1:14 pm

I czy na pewno żelatyna została odważona, a nie mierzona łyżkami?

Odpowiedz
Ala 27/03/2019 - 5:19 pm

Odważona,firmy Gellwe

Odpowiedz
Malwina 28/03/2019 - 8:04 am

U mnie też Gellwe. Szczerze, nie wiem, co mogło pójść nie tak. Może to kwestia użytej odżywki?

Odpowiedz
A 02/08/2019 - 4:54 pm

Bardzo cieszy mnie podanie informacjii o kaloriach

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies