Dzień dobry,
Przepraszam Was, że na przepis na fit sernik na zimno musieliście tyle czekać. Nie mogłam sobie odmówić przyjemności choćby krótkiej sesji zdjęciowej z tym uroczym deserem w roli głównej, a pech chciał, że ciągle nie było na nią czasu. W rezultacie sernik robiliśmy już 3 razy w przeciągu ostatniego tygodnia. Nawet jeden czeka w lodówce na jutro. Planowo ozdobię go gorzką czekoladą i prażonymi płatkami kokosowymi. Zapewne zobaczycie go w kolejnym Bento prepie.
Mój sernik dosładzałam waniliową odżywką białkową i miodem. Tu masa serowa nie jest podgrzewana, więc miód zachowuje swoje wszystkie właściwości odżywcze. Szkoda byłoby z tego nie skorzystać. Oczywiście możecie pominąć odżywkę białkową (domyślam się, że wiele z Was takowej nie ma lub po prostu nie chce używać). Wówczas dodajcie w jej miejsce inne słodzidło w ilości wg preferencji.
Sam sernik jest lekki, mocno waniliowy. Świetnie komponuje się z owocami leśnymi. Możecie wierzch ozdobić dodatkowo galaretką, polać czekoladą lub przygotować sos wiśniowy lub truskawkowy. W każdej kombinacji będzie przepysznie.
16 komentarzy
Cześć, jakiej średnicy jest Twoja forma, w której robiłaś sernik ze zdjęć?
20 cm
Kocham takie fit słodkości 😉 A sernikiem to już w ogóle nie pogardzę!
Czy można ominąć odżywkę białkową i dać coś innego, jeśli tak to co ?
Miejcie litość, zarówno we wstępie, jak i w samym przepisie jest o tym mowa 😉
Cudny!
Patrząc po komentarzach sądzę, że mało kto czyta treść 😛 Podoba mi się to, że dokładnie opisujesz co można czym zastąpić i co istotne – w jakiej ilości ma być ten „zastępczy” składnik 😉
Teraz staram się byc fit więc ten sernik dla mnie jak znalazł 😀
Pani Malwino, a jaka używa Pani odżywkę białkowa bo właśnie szukam aby byla dobrej jakosci, nadawała się do wypieków i była dobra w smaku. Będę bardzo wdzięczna 🙂 Pozdrawiam serdecznie, uwielbiam Pani przepisy 🙂
Polecam produkty z Treca lub Olimpu. Ja obecnie kupuję najczęściej Połówkowi Trec whey 100.
Hmmm, czy wszystko ok z proporcjami?Wyszedł mi strasznie twardy, mimo że dałam 35 g żelatyny …….
Jak najbardziej. Sama przed publikacją robiłam go kilkakrotnie, zresztą przepis wypróbowało już sporo osób. U mnie zawsze wychodzi delikatny, nie jest przesadnie sztywny czy twardy. Jakiej firmy żelatyny użyłaś?
I czy na pewno żelatyna została odważona, a nie mierzona łyżkami?
Odważona,firmy Gellwe
U mnie też Gellwe. Szczerze, nie wiem, co mogło pójść nie tak. Może to kwestia użytej odżywki?
Bardzo cieszy mnie podanie informacjii o kaloriach