Roślinny lunchbox #1

przez Malwina

Dzień dobry,

Wiem, że wiele z Was nie jada mięsa, postanowiłam więc przygotować troszkę inny Bento Prep. Mocno roślinny, nie tak kaloryczny, jak u Połówka. Od razu dorzucam Wam makrosy do każdego posiłku, jeśli ktoś z Was chciałby wypróbować przepisy. Dokładam z przodu tytułu postu #1, bo kto wie, może takie posty będą pojawiać się częściej. O ile oczywiście będziecie nimi zainteresowani.

Co przygotowałam?

Dwa posiłki na wynos: ekspresowe indyjskie curry z kasza jaglaną, makaron z sosem z soczewicą i tofu plus sok. Wszystko wyszło wyjątkowo smaczne.

Śniadanie

433 kcal, w tym 8 B, 37 W, 29 T.

No cóż, bywam dziwna, a moje śniadania często są nietypowe 😀 Ostatnio zajadałam się gołąbkami, a tym razem na dzień dobry indyjskie curry z warzywami i kaszą jaglaną (25 g, waga przed ugotowaniem).

Jak zrobić curry indyjskie?

Posiekaj 1 ząbek czosnku, kawałek pora, 1/4 czerwonej papryki, pół niedużej cukinii, kilka zielonych szparagów (pamiętaj odłamać i wyrzucić zdrewniałe końce), a kawałek brokuła podziel na nieduże różyczki. Na patelni rozgrzej 5 g oleju. Wrzuć wszystkie warzywa, smaż na średnim ogniu przez 4-5 minut. Warzywa mają być w dalszym ciągu chrupiące. Kolejno dodaj indyjską pastę curry (1-2 łyżeczki). Jest wiele rodzajów past. Ja miałam pastę medium. Przesmaż z warzywami, wlej 120 g dobrej jakości mleka kokosowego i dodaj 60 g ugotowanej ciecierzycy lub ze słoika. Zagotuj, dopraw sokiem z limonki. I gotowe 🙂 Możesz delikatnie dosolić, jeśli chcesz. Ja tego nie robię.

Obiad

605 kcal, w tym 42 B, 61 W i 18 T.

Obiad i mój posiłek po treningu. W środku wegańskie bolognese i 50 g makaronu z fasoli (waga przed ugotowaniem). Bardzo smaczne, pożywne. Idealnie komponuje się z pszennym makaronem spaghetti. Ja jadłam sos z makaronem z fasoli. Nakupiłam tych makaronów jak głupia i teraz muszę jeść. Plus taki, że mają sporo białka. Minusem jest nie tyle sam smak, co fakt, że są potwornie suche i kruche. Poza kształtem makaronu w niczym nie przypominają. Ale z tak pysznym sosem dało się ten makaron zjeść.

Do picia

Sok z wyciskarki: 1 jabłko zielone Golden Delicious, pół łodygi selera naciowego, 150 g zielonych winogron, kawałek limonki. Przepyszny! To jeden z soków z wiosennego wyzwania sokowego, które wystartuje już na dniach. Wypróbujcie koniecznie. Soki były każdego dnia wyciskane na świeżo i przechowywane w lodówce.

0 komentarz
3

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies