Moja bento historia #8

przez Malwina

Dzień dobry,

Moim dzisiejszym gościem w cyklu Moja bento historia jest Kasia z bloga Japonia pełną chochlą. Zawsze zachwycam się, oglądając jej piękne pudełeczka na fanpage’u na Fb. Tworzy śliczne, różnorodne i bardzo apetyczne kompozycje, a wszystko to pakuje w wyjątkowo urocze pudełka. Sama chciałabym mieć w swojej kolekcji bento z Totoro. O zestawie Kimono już nie wspomnę, bo wzdychałam do niego dość długo.

Bento Kasi jest zawsze kolorowe, oparte na sezonowych składnikach. Produkty ułożone są w środku niezwykle starannie. Bardzo podoba mi się jej poczucie estetyki i myślę, że spodoba się także i Wam. A dziś Kasia opowie Wam, dlaczego bento to samo dobro. 

Jak widzicie na zdjęciu poniżej, wierny kompan w postaci pluszowego Totoro, zwiedził razem z Kasią wiele pięknych miejsc. 

 A teraz oddaję już głos mojemu gościowi i życzę wszystkim udanej lektury. 
Make bento, not war!

Ryż z furikake wasabi, vongole z aonori, szparagi w towarzystwie suszonych
mikrokrewetek, uwielbiany pan bób i grzybek shitake z kapką szparagowego kremu,
a na deser mus z mango i mięty

Bento to samo dobro 

Z ideą bento pierwszy raz zetknęłam się kilka lat temu. Nie
pamiętam dokładnie, ale zdaje się, że stało się to dzięki Magdzie z
JaponiaBliżej, która od lat promuje bentowanie na swoim blogu JaponiaBliżejBento, a swoje pierwsze pudełko przygotowałam na warsztatach,
które prowadziła właśnie ona. Po nich natychmiast kupiłam swojego pierwszego
japońskiego bento boxa i zaczęłam przygodę na dobre. Dziś mam pudełek 7 i całe
mnóstwo różnych gadżetów: foremek, kolorowych pojemniczków, wykałaczek i innych
ozdób… Bento uzależnia 😉
Mój ukochany zestaw Kimono przywieziony z Kioto 
Dla mnie bento to przede wszystkim celebracja. Przygotowanie
pudełka to czas tylko dla mnie, chwila zatrzymania i oddechu. Jestem raczej z
tych, którzy nie lubią gotować, ale z bento jest inaczej. Wtedy naprawdę czuję,
że robię coś dla siebie, pobudza się we mnie kreatywność i towarzyszy mi
ekscytacja, bo zawsze staram się przygotować coś nowego. To taki dobrze
spędzony czas. 
Różowa soba (z aromatem śliwkowym) ze ślimaczkami
i aonori, matcha galaretka, zielony grejpfrut i matcha muffin z kremem
kasztanowym
Inspiracją najczęściej jest to, co znajdę w sklepie, rzadko
planuję z wyprzedzeniem, bardziej daję się porwać temu, co rozbudzi mój apetyt
i wyobraźnię podczas zakupów. Zwracam tylko uwagę na to, aby pudełko było
zrównoważone. Według zasad japońskich powinno mieć proporcje 4:2:1 – cztery
części węglowodanów, dwie białka i jedną owoców/warzyw. U mnie zwłaszcza z
białkiem bywa różnie, czasem też pozwalam sobie dorzucić jakieś słodkości, ale
nie mam wątpliwości, że bento to samo zdrowie. Istotną inspiracją są też dla
mnie podróże, zawsze staram się przywieźć ze sobą jakiś lokalny smakołyk, który
później ląduje w bento.
Bób z marchewką i czarnym sezamem, kawałki suszonych pomidorów, salami z orzechami i parówki w wydaniu Mickey Mouse, a deserowo jogurt z mlekiem kokosowym, kawałkami melona miodowego i arbuza
Nie bez znaczenia jest, że to taki element mojej codzienności,
który pozwala być bliżej Japonii, do której tęsknię każdego dnia. Chodzi raczej
o samą ideę niż gotowanie po japońsku, co czasem też mi się zdarza, ale bliższe
jest mi bentowanie po polsku, po europejsku – z niezwykłych składników, które
mamy u siebie, nierzadko łączę je też z japońskimi. Bliska jest mi także
japońska zasada „mottainai”, która nawołuje do niemarnowania rzeczy
(wszelakich). I tak w bento mogą wylądować smakowite resztki z obiadu albo
jeden pomidorek czy 3 orzeszki, które nam zostały i nie wiadomo co z nimi
zrobić. W bento zawsze jest dla nich miejsce, bo bento to uważność i
różnorodność.
Kiedy przychodzi w pracy pora posiłku i stawiam przed sobą
japońskie pudełko, czas zwalnia. Otwieram je i to jest czas radości i
zadowolenia z podjętego dzień wcześniej wysiłku, czas pysznej i pięknej nagrody
i naprawdę wartościowa przerwa w pracy. Dlatego bento to samo dobro.
Pieczarki faszerowane musem ze szparagów i gorgonzolą, pomidorki i świeżo zrodzona, pomajorkowa miłość
– smażone papryczki padrón z
solą morską – szał!

 

Racuszki z antonówką
i matchą z nutą słodyczy 
w
postaci babcinych malin i kremu z kasztanów

Kasza gryczana i szparagi, roszponka, marchewki, odrobina mięska
(szynka szwarcwaldzka) i orzechy brazylijskie

Jak Wam się podoba bento w wykonaniu Kasi z bloga Japonia Pełną Chochlą?

13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

Chocolade 01/08/2017 - 12:45 pm

Obłędne są te pudełka 😀 Oczywiście chodzi mi o ich zawartość 😉

Odpowiedz
Anna S. 01/08/2017 - 5:47 pm

Bardzo smaczne jedzonko 🙂 Jak zwykle mega apetycznie 🙂

Odpowiedz
codojedzenia 01/08/2017 - 6:43 pm

W Japonii nie byłam ale poznałam w wakacje polską rodzinę, która mieszkała w Japonii 22 lata i prowadzi pensjonat Villa Japonica w Wiśle

Odpowiedz
Ervisha 02/08/2017 - 8:32 am

Takie pudełeczka to można podziwiać – kulinarne arcydzieła 😉

Odpowiedz
Marzena Szkodzińska 02/08/2017 - 11:19 am

Ale fajne. Bardzo apetycznie wyglądają 😘

Odpowiedz
Zielono na co dzień 02/08/2017 - 11:59 am

Jestem pod wrażeniem, u mnie zazwyczaj robienie pudełek na drugie śniadanie skupiało się na tym, aby zawartość była smaczna i zdrowa, ale nie przyszło mi do głowy, że można tak wizualnie dopracować wnętrze :).

Odpowiedz
Agnieszka D 02/08/2017 - 12:58 pm

Boskie pudełeczka 🙂
Jestem nimi zachwycona 🙂

Odpowiedz
Megly 02/08/2017 - 7:17 pm

No po prostu rewelacja!
Bardzo mi się podoba 🙂
No to teraz nie pozostaje nic innego jak Cię pochwalić za te kolory, dania wspaniałe.
Super!
Pozdrowionka serdeczne 🙂

Odpowiedz
Angelika i Monika Candy Pandas 07/08/2017 - 1:40 pm

Oooo i nasze bento pandki 😀 Już na sam ich widok buzia się uśmiecha a co dopiero jak siedzą w takim smacznym jedzonku 🙂

Odpowiedz
Malwina 10/08/2017 - 6:13 am

Te wykałaczki pandki są przeurocze 🙂 Sama mam kilka takich ozdobnych widelczyków, ale dość rzadko używam.

Odpowiedz
Beru 02/09/2018 - 7:21 pm

Zaciekawiły mnie bardzo te pieczarki faszerowane musem ze szparagów i gorgonzolą, czy jest może szansa na przepis? 😉

Odpowiedz
Malwina 04/09/2018 - 12:16 pm

Napisałam do autorki, mam nadzieję, że będzie pamiętała jeszcze przepis 🙂

Odpowiedz
Malwina 05/09/2018 - 12:11 pm

Odpowiedź autorki: Hej 😊 to była improwizacja, ale z grubsza: giga pieczary z lidla, zblendowane ugotowane szparagi doprawić wg uznania i kawałki gorgonzoli i zapiec w piekarniku 😊

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies