Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem

przez Malwina
Potrawka z kurczakiem przepis
Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem

Dzień dobry,

Mam dla Was totalny klasyk, który część z Was zapewne uwielbia, a część na samą myśl o nim dostaje gęsiej skórki. Mowa o potrawce z kurczakiem i groszkiem. Rzadko, bo rzadko, ale zdarza mi się gotować to danie, szczególnie wtedy, gdy zostanie mi mięso z rosołu.

Czego nie znajdziecie w mojej potrawce z kurczaka? Przede wszystkim mąki i rozgotowanych warzyw. Bazę do mojego sosu stanowi gęsta kwaśna śmietana, którą rozrzedzam delikatnie bulionem lub po prostu wodą. Potrawkę tę często wzbogacam o dodatek chrzanu, czasem także drobno posiekanego koperku. Wszystko zależy od tego, co mam aktualnie w lodówce.

Z czym podawać potrawkę z kurczaka? Takie potrawki dobrze komponują się z tłuczonymi ziemniakami, kaszą lub ryżem. 

Kurczak marchewka potrawka

Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 mała biała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g ugotowanego mięsa z kurczaka (waga po ugotowaniu), bez skóry i kości
  • 1 marchewka
  • garść mrożonego groszku
  • 200 g kwaśnej śmietany (w temperaturze pokojowej)
  • 2-3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki do posypania
  • klarowane masło do smażenia
  • do podania: ugotowane ziemniaki, kasza lub ryż

Jak zrobić potrawkę z kurczaka i marchewki?

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy marchewkę, przesmażamy. Wlewamy kilka łyżek wody (3-4 łyżki), przykrywamy patelnię i gotujemy przez około 7-10 minut lub dłużej, aż marchewka będzie miękka, ale nie rozgotowana. Zdejmujemy pokrywkę, wlewamy śmietanę, dodajemy groszek, mięso, chrzan (jeśli używamy). Gotujemy przez około 3-4 minuty, aż groszek się rozmrozi a mięso podgrzeje. Potrawkę z kurczaka doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli potrawka będzie zbyt gęsta, rozrzedzamy ją kilkoma łyżkami wody lub bulionu, jeśli takowy posiadamy. Jeśli dodajecie do potrawki chrzan, to polecam dorzucić do sosu także troszkę posiekanego koperku.

Potrawka z kurczaka i marchewki najlepiej smakuje z dodatkiem tłuczonych ziemniaków, ryżu lub kaszy, np. jęczmiennej lub owsianej. 

Jak zrobić potrawkę z kurczaka i groszku
Potrawka z kurczaka z marchewką 

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

30 komentarzy
1

Podobne posty:

30 komentarzy

Marta Langier 02/08/2017 - 1:28 pm

Pyszności, jako dziecko nie lubiłam połączenia groszku z marchewką, teraz je uwielbiam. Świetna propozycja 😉

Odpowiedz
Malwina 04/08/2017 - 8:50 am

Też nie przepadałam. A już marchewka na ciepło z groszkiem była jedną z gorszych potraw, która lądowała na talerzu.

Odpowiedz
ania klo 14/08/2017 - 11:19 am

Bo kombinacja marchewkowo groszkowa jest tylko dla wyrafinowanych doroslych kubkow smakowych 🙂 Ja lubie tez z ryba zamiast kury szczegolnie jesli w bialej zawiesinie topie rowniez koperek, albo po prostu z gotowanym jajem.

Odpowiedz
natalia20041989 02/08/2017 - 1:50 pm

Też taką robię ☺

Odpowiedz
Urszula - Proste potrawy 02/08/2017 - 3:06 pm

Lubie takie proste, smaczne propozycje 🙂

Odpowiedz
marta sztabińska 02/08/2017 - 3:27 pm

Pycha! uwielbiam takie danie

Odpowiedz
Julia 02/08/2017 - 3:34 pm

Wygląda bardzo ładnie i apetycznie 🙂 Muszę kiedyś ten przepis wypróbować, bo uwielbiam kurczaka, właściwie jem tylko jego i ryby i czasem indyka ;D
Pozdrawiam <3

Odpowiedz
Anna S. 02/08/2017 - 6:48 pm

Pyszna potrawka 🙂 Bardzo lubię takie dania 🙂

Odpowiedz
Loreta - Kulinarna Ja 02/08/2017 - 6:50 pm

Jak nie lubię połączenia groszku z marchewką, tak Twoją propozycję jem oczami 🙂

Odpowiedz
Megly 02/08/2017 - 7:57 pm

Jaka pyszna!
No, no – to naprawdę fajne danie.
Apetycznie w dodatku!
Pozdrowionka serdeczne 🙂

Odpowiedz
Noel 02/08/2017 - 9:33 pm

Ale bym zjadła. Mniam, wypróbuję z pewnością.

Odpowiedz
Agnieszka D 02/08/2017 - 9:41 pm

Wspomnienie z dzieciństwa 🙂

Odpowiedz
Marzena Szkodzińska 03/08/2017 - 8:26 am

Uwielbiam, dla mnie to wspomnienie z dzieciństwa 🙂

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 03/08/2017 - 8:53 am

Chętnie zjadłabym:)

Odpowiedz
EllaCanto 03/08/2017 - 11:20 am

Kojarzy mi się z przedszkolnymi potrawkami 🙂 Bardzo takie lubiłam, choć były łagodne w smaku. Mam pytanie odnośnie śmietany – jakiej marki i z jaką zawartością tłuszczu polecasz? Lubię takie kontrastowe, kwaśne sosy śmietanowe i szukam czegoś dobrego 🙂 Piątnica 12% daje radę całkiem fajnie, 18% Krasnystaw także, ale może masz coś lepszego w zanadrzu, hm? 🙂

Odpowiedz
Malwina 07/08/2017 - 7:29 am

Z tą śmietaną mam zazwyczaj problem. Albo ma paskudny skład, albo pakują ją do kubeczka z polistyrenu, albo sama śmietana smakuje kiepsko. Dlatego staram się robić sama śmietanę. Wychodzi bardzo fajna pod względem smakowym i dobrze się przechowuje.

Odpowiedz
Dominika B 03/08/2017 - 11:33 am

uwielbiam <3 jak za dzieciaka no <3
http://czynnikipierwsze.com/

Odpowiedz
Lonna 03/08/2017 - 7:26 pm

Lubię takie dania, choć obecnie rzadko jem sosy na bazie śmietany 😉

Odpowiedz
Ervisha 04/08/2017 - 4:23 am

Moja mama lubi takie potrawki 🙂

Odpowiedz
Magda 04/08/2017 - 8:28 am

Marchewka z groszkiem to smaki z dzieciństwa, ciekawa jestem jak się sprawdzą w potrawce 🙂

Odpowiedz
Madlen 04/08/2017 - 9:41 am

Uwielbiam potrawki na śmietanie mhm pycha.

Odpowiedz
Kuchnia MagdaLeny 04/08/2017 - 11:10 pm

Uwielbiam takie dania 🙂

Odpowiedz
piegusek 05/08/2017 - 7:29 pm

dla mnie to smak dzieciństwa- uwielbiam:)

Odpowiedz
mlodakk 06/08/2017 - 6:06 pm

Fajny pomysł na obiadek:)

Odpowiedz
Celiak w podróży 06/08/2017 - 8:25 pm

Fajny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu 🙂 zdjęcia piękne jak zawsze.

Odpowiedz
Angela Pe 07/08/2017 - 12:41 pm

Zjadlabym 🙂

Odpowiedz
Angelika i Monika Candy Pandas 07/08/2017 - 1:33 pm

Fajne danie 🙂 Szczególnie zawsze lubiłyśmy dania z białymi sosami 😀

Odpowiedz
Agata 08/08/2017 - 6:38 am

Bardzo proste i szybkie danie. Idealne w moim stylu życia 😀 Za dzieciaka nie lubiłam takich połączeń warzywnych, teraz to uwielbiam 🙂

Odpowiedz
Marta 30/11/2017 - 8:48 am

Tego właśnie szukałam! Bardzo dobry przepis i fajnie wygląda. Dziś wykorzystam, pozdrawiam 😉

Odpowiedz
Ania 13/11/2018 - 8:56 pm

Po raz pierwszy upiekłam dziś kurczaka w całości i szukam teraz przepisów na wykorzystanie resztek – myślę, że ten przepis będzie idealny 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies