Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem |
Dzień dobry,
Czego nie znajdziecie w mojej potrawce z kurczaka? Przede wszystkim mąki i rozgotowanych warzyw. Bazę do mojego sosu stanowi gęsta kwaśna śmietana, którą rozrzedzam delikatnie bulionem lub po prostu wodą. Potrawkę tę często wzbogacam o dodatek chrzanu, czasem także drobno posiekanego koperku. Wszystko zależy od tego, co mam aktualnie w lodówce.
Z czym podawać potrawkę z kurczaka? Takie potrawki dobrze komponują się z tłuczonymi ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem
Składniki (na 2 porcje):
- 1 mała biała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 g ugotowanego mięsa z kurczaka (waga po ugotowaniu), bez skóry i kości
- 1 marchewka
- garść mrożonego groszku
- 200 g kwaśnej śmietany (w temperaturze pokojowej)
- 2-3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
- posiekana natka pietruszki do posypania
- klarowane masło do smażenia
- do podania: ugotowane ziemniaki, kasza lub ryż
Jak zrobić potrawkę z kurczaka i marchewki?
Potrawka z kurczaka i marchewki najlepiej smakuje z dodatkiem tłuczonych ziemniaków, ryżu lub kaszy, np. jęczmiennej lub owsianej.
Potrawka z kurczaka z marchewką |
Całkowity czas przygotowania: 20 minut.
30 komentarzy
Pyszności, jako dziecko nie lubiłam połączenia groszku z marchewką, teraz je uwielbiam. Świetna propozycja 😉
Też nie przepadałam. A już marchewka na ciepło z groszkiem była jedną z gorszych potraw, która lądowała na talerzu.
Bo kombinacja marchewkowo groszkowa jest tylko dla wyrafinowanych doroslych kubkow smakowych 🙂 Ja lubie tez z ryba zamiast kury szczegolnie jesli w bialej zawiesinie topie rowniez koperek, albo po prostu z gotowanym jajem.
Też taką robię ☺
Lubie takie proste, smaczne propozycje 🙂
Pycha! uwielbiam takie danie
Wygląda bardzo ładnie i apetycznie 🙂 Muszę kiedyś ten przepis wypróbować, bo uwielbiam kurczaka, właściwie jem tylko jego i ryby i czasem indyka ;D
Pozdrawiam <3
Pyszna potrawka 🙂 Bardzo lubię takie dania 🙂
Jak nie lubię połączenia groszku z marchewką, tak Twoją propozycję jem oczami 🙂
Jaka pyszna!
No, no – to naprawdę fajne danie.
Apetycznie w dodatku!
Pozdrowionka serdeczne 🙂
Ale bym zjadła. Mniam, wypróbuję z pewnością.
Wspomnienie z dzieciństwa 🙂
Uwielbiam, dla mnie to wspomnienie z dzieciństwa 🙂
Chętnie zjadłabym:)
Kojarzy mi się z przedszkolnymi potrawkami 🙂 Bardzo takie lubiłam, choć były łagodne w smaku. Mam pytanie odnośnie śmietany – jakiej marki i z jaką zawartością tłuszczu polecasz? Lubię takie kontrastowe, kwaśne sosy śmietanowe i szukam czegoś dobrego 🙂 Piątnica 12% daje radę całkiem fajnie, 18% Krasnystaw także, ale może masz coś lepszego w zanadrzu, hm? 🙂
Z tą śmietaną mam zazwyczaj problem. Albo ma paskudny skład, albo pakują ją do kubeczka z polistyrenu, albo sama śmietana smakuje kiepsko. Dlatego staram się robić sama śmietanę. Wychodzi bardzo fajna pod względem smakowym i dobrze się przechowuje.
uwielbiam <3 jak za dzieciaka no <3
http://czynnikipierwsze.com/
Lubię takie dania, choć obecnie rzadko jem sosy na bazie śmietany 😉
Moja mama lubi takie potrawki 🙂
Marchewka z groszkiem to smaki z dzieciństwa, ciekawa jestem jak się sprawdzą w potrawce 🙂
Uwielbiam potrawki na śmietanie mhm pycha.
Uwielbiam takie dania 🙂
dla mnie to smak dzieciństwa- uwielbiam:)
Fajny pomysł na obiadek:)
Fajny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu 🙂 zdjęcia piękne jak zawsze.
Zjadlabym 🙂
Fajne danie 🙂 Szczególnie zawsze lubiłyśmy dania z białymi sosami 😀
Bardzo proste i szybkie danie. Idealne w moim stylu życia 😀 Za dzieciaka nie lubiłam takich połączeń warzywnych, teraz to uwielbiam 🙂
Tego właśnie szukałam! Bardzo dobry przepis i fajnie wygląda. Dziś wykorzystam, pozdrawiam 😉
Po raz pierwszy upiekłam dziś kurczaka w całości i szukam teraz przepisów na wykorzystanie resztek – myślę, że ten przepis będzie idealny 🙂