Sałatka z bobem i ziemniakami

przez Malwina
Sałatka z halibutem
Sałatka ziemniaczana z halibutem
 Dzień dobry,
Nie wiem, jak Wy, ale my ostatnio zajadamy się sałatkami. Idealnie wpisują się w menu w upalne dni. Ja stawiam na te lżejsze na bazie zielonych miksów, Połówek zaś na bardziej pożywne wersje na bazie ziemniaków, ryżu lub kaszy.

W sałatkowym szale przygotowaliśmy niedawno prostą sałatkę z sezonowych warzyw. Są tu młode ziemniaki, rzodkiewka i bób, a wszystko to doprawione dressingiem miodowo-musztardowym. Do sałatki dorzuciliśmy także wędzonego na zimno halibuta oraz podrasowaną octem winnym czerwoną cebulkę. Wyszło nadzwyczaj dobrze i z pewnością do powtórzenia jeszcze nie jeden raz.

Wędzonego halibuta szukajcie w większych marketach. My kupiliśmy go w Tesco. Zamiast niego możecie użyć wędzonego dzikiego łososia, tuńczyka z oleju, czy nawet wędzonej makreli. Kombinujcie do woli. Za każdym razem efekt smakowy będzie inny, jednak będzie w dalszym ciągu pysznie.
Sałatka ziemniaczana z halibutem

 

Sałatka ziemniaczana z bobem i halibutem



Składniki (na 2 porcje):

  • 500 g młodych ziemniaków (waga po obraniu)
  • 2 jajka
  • 250 g młodego bobu
  • 4-5 rzodkiewek
  • 100 g wędzonego na zimno halibuta
  • pół czerwonej cebulki plus kilka łyżek octu winnego
  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka drobno posiekanego koperku
  • dressing: 3 lekko czubate łyżeczki gładkiej musztardy, 2 łyżeczki miodu, 1 łyżka octu balsamicznego, 2-3 łyżki oliwy, sól i pieprz do smaku

Jak zrobić sałatkę z bobem i ziemniakami?

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy na parze do miękkości. Jajka gotujemy na pół twardo, odcedzamy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękki, ale nierozgotowany. Ja miałam młodziutki i świeży bób, który po około 3-4 minutach był już miękki. Bób odcedzamy, przelewamy sporą ilością zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania. Umyte rzodkiewki kroimy w plasterki. Cebulę siekamy w piórka, umieszczamy w małej miseczce i polewamy 2 łyżkami octu winnego (z czerwonego lub białego wina, sprawdzi się też ocet ryżowy). Zostawiamy na około 15 minut, aby skruszała. Halibuta kroimy w mniejsze kawałki. Składniki dressingu umieszczamy w małym słoiczku, zakręcamy go i potrząsamy do powstania gładkiej emulsji. Jajka i bób obieramy.
W dużej misce umieszczamy ziemniaki, obrane i pokrojone na pół lub w ćwiartki jajka, obrany bób, rzodkiewki, halibuta, odcedzoną cebulkę, szczypior, koperek. Wszystko polewamy dressingiem miodowo-musztardowym i delikatnie mieszamy. Sałatkę warto odstawić do lodówki na godzinę przed podaniem.

 

Sałatka z młodych ziemniaków i bobu

 

Halibut przepisy
Sałatka ziemniaczana z bobem i halibutem

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

22 komentarze
0

Podobne posty:

22 komentarze

Po pierwsze matka Po drugie też Kobieta 04/07/2017 - 7:10 am

Kochana aż chce się zjeść ! Zajebiste zdjęcia. Zapraszamy do Nas a w świeżym poście o przyjaciółce na końcu niespodzianka względem superaśnego jesiennego kulinarnego 2 dniowego spotkania Blogerek na które z miłą chęcią zapraszamy ! http://www.popierwszematka.blogspot.com

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 04/07/2017 - 7:38 am

Apetycznie:) Twoje kompozycje sałatkowe są zawsze trafione:)

Odpowiedz
Arkadiusz Lenart 04/07/2017 - 8:23 am

Przepysznie wygląda 🙂

Odpowiedz
Celiak w podróży 04/07/2017 - 9:27 am

Jak ja kocham takie kolorowe dania pełne letnich smaków, trafiłaś mi tym prosto w serce (albo żołądek ;)). Zdjęcia jak zwykle piękne, urocze są te miseczki. Pozdrawiam!

Odpowiedz
Malwina 05/07/2017 - 9:32 am

Miseczki dość wiekowe i naznaczone czasem. Dostałam je od miłej starszej pani (prawie stulatki!).

Odpowiedz
Dorota 04/07/2017 - 10:16 am

Za moment biorę się do roboty. Będzie to wersja sałatki bez wędzonej ryby, bo poza wędzonym na zimno łososiem, nie lubię. Mam nadzieję, że bez tego składnika też będzie smacznie:)

Odpowiedz
Malwina 05/07/2017 - 9:32 am

Jak pisałam we wstępnie – wędzony łosoś też się tutaj sprawdzi. A ten halibut smakowo wypada o wiele fajniej od łososia. Jest bardzo delikatny.

Odpowiedz
Avrea 04/07/2017 - 11:39 am

pychotka

Odpowiedz
Kuchnia od Dwojga 04/07/2017 - 12:09 pm

Wspaniały pomysł na wykorzystanie bobu 🙂

Odpowiedz
Anna S. 04/07/2017 - 4:01 pm

Rewelacyjna sałatka 🙂 Taką mogłabym jeść codziennie 🙂

Odpowiedz
Beata, Magazyn Kuchenny 04/07/2017 - 4:08 pm

Oj, zajadamy sie , zajadamy. Sałatkami i bobem 🙂

Odpowiedz
Lonna 04/07/2017 - 5:29 pm

Świetna sałatka 🙂 Zjadłabym chętnie taką na obiad lub kolację 🙂

Odpowiedz
beti 04/07/2017 - 6:41 pm

Pyszna sałatka 🙂

Odpowiedz
Ervisha 04/07/2017 - 6:43 pm

Kwintesencja lata 🙂

Odpowiedz
Marzena T 04/07/2017 - 6:54 pm

Jetem zła, ostatnio przez Twojego bloga nakręciłam się na bób no i proszę jak na złość nigdzie go nie ma. A tutaj jeszcze taka pyszna sałatka na dodatek 😀 Hihi 🙂

Odpowiedz
Rebel 04/07/2017 - 8:13 pm

Wręcz idealna na obiad. Też musze postawić na sałatki, ale jakoś nie moge się za to zabrać. Uwielbiam bób.

Odpowiedz
Łukasz Bier 05/07/2017 - 6:45 am

ale kolorowo ^^

Odpowiedz
Agnieszka D 05/07/2017 - 8:23 am

Ja już z niecierpliwością czekam na bób na mojej działce. Jeszcze troszkę, a będzie go można zrywać. Bardzo lubię zjeść wprost z garnka lub w takich pysznych sałatkach 🙂

Odpowiedz
Malwina 05/07/2017 - 9:33 am

Zazdroszczę swojego bobu i działki 🙂

Odpowiedz
Angelika i Monika Candy Pandas 05/07/2017 - 11:49 am

Koniecznie musimy kopsnąć się po bób 😛 Super sałatka 🙂

Odpowiedz
Ania S 06/07/2017 - 2:42 pm

Wygląda świetnie i myślę, że bez mięsa też by dobrze smakowała 🙂 Na pewno wypróbuję dressing, akurat niedawno kupiłam ocet balsamiczny (i ryżowy, tak jak mi polecałaś ;)), ale jeszcze nie próbowałam. No i musztardy nie mam, w ogóle to nie jadłam jej od wczesnego dzieciństwa 😀

Odpowiedz
Malwina 07/07/2017 - 5:33 am

Bez mięsa też będzie super. Można by do niej dorzucić jeszcze ogórka małosolnego. Mam nadzieję, że polubisz się z balsamicznym octem. Ja lubię jego dodatek w sałatkach i w sosie pomidorowym. Do sałatek polecam jeszcze melasę z granatu. Ma ciekawy słodko-kwaśny smak (tylko patrz na skład, bo niektóre mają paskudny).

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies