Pieczone buraki z karmelizowaną cebulą i fetą

przez Malwina
Przystawka z buraków
Pieczone buraki z karmelizowaną cebulą i fetą

Są połączenia, które zawsze się udają. Jednym z nich jest zestawienie pieczonych buraków ze słonym serem i orzechami. Buraki bardzo lubią takie towarzystwo. A i większość podniebień nie pogardzi taką kompozycją smaków. Bazując na wspomnianych składnikach, stworzyłam ciekawą, choć minimalistyczną (i dość banalną) przystawkę, która fajnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno. 
Ostatnio buraki królują w mojej kuchni. I dobrze, bo są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe. Najlepsze właśnie w wersji pieczonej w piekarniku. Zazwyczaj piekę za jednym razem 1-1,5 kg niedużych buraków. Po upieczeniu i przestudzeniu przekładam je do pojemnika na żywność i przechowuję w lodówce. Później na bieżąco wykorzystuję je jako bazę do sałatek. To spore ułatwienie, głównie ze względu na czas, jaki zajmuje upieczenie buraków.
Buraki w occie balsamicznym

PIECZONE BURAKI Z KARMINOWANĄ CEBULĄ I FETĄ

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 6 niedużych buraków
  • 3 duże czerwone cebule
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 90 g pokruszonego sera feta
  • 3 łyżki orzeszków piniowych, lekko podprażonych na suchej patelni
Przygotowanie:
Buraki myjemy (nie obieramy ich), osuszamy. Każdego buraka zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w temp. 200 stopni do miękkości. Czas pieczenia będzie uzależniony od wielkości warzyw. Zajmie około 45-60 minut lub dłużej. Wypieczenie buraków sprawdzamy wbijając w folię czubek noża lub widelec. Buraki odwijamy ze sreberek, lekko studzimy i obieramy, a następnie kroimy w ćwiartki. 
Obrane cebule siekamy w piórka lub półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę. Smażymy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 10-15 minut, aż będzie miękka (uważajcie, aby jej nie przypalić). Dodajemy buraki, wlewamy ocet balsamiczny, przyprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Podgrzewamy przez 2-3 minuty, delikatnie mieszając zawartość patelni. 
Buraki nakładamy na półmisek, posypujemy pokruszonym serem oraz orzeszkami i podajemy. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Czas przygotowania: 10 minut.

8 komentarzy
1

Podobne posty:

8 komentarzy

Zuzanna Ploch 12/11/2014 - 10:10 am

Mniam! Uwielbiam połączenie buraków i sera feta :)))) Najczęściej polewam buraki oliwą i octem balsamicznym, dodają natkę pietruszki oraz fetę 🙂

Odpowiedz
wedelka 12/11/2014 - 1:24 pm

Cudne połączenie 🙂 Koniecznie do wypróbowania niebawem 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 12/11/2014 - 2:26 pm

pysznie wyglądają:)

Odpowiedz
Magda Lena 12/11/2014 - 4:10 pm

Buraczki to mój tegoroczny ulubieniec, fajnie by było spróbować ich w takiej wersji 🙂

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 12/11/2014 - 6:04 pm

świetny sposób na buraczka 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 16/11/2014 - 5:41 pm

Ostatnio sporo buraków również iu mnie … ale w nieco innej formie:) … czas je upiec i zrobić jakąś fajną sałatkę:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 17/11/2014 - 11:54 am

Jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Pychotka!

Odpowiedz
JustInka 17/11/2014 - 12:46 pm

O tak, pieczone buraki w połączeniu z fetą są super!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies