Pieczone buraki z karmelizowaną cebulą i fetą |
Są połączenia, które zawsze się udają. Jednym z nich jest zestawienie pieczonych buraków ze słonym serem i orzechami. Buraki bardzo lubią takie towarzystwo. A i większość podniebień nie pogardzi taką kompozycją smaków. Bazując na wspomnianych składnikach, stworzyłam ciekawą, choć minimalistyczną (i dość banalną) przystawkę, która fajnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno.
Ostatnio buraki królują w mojej kuchni. I dobrze, bo są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe. Najlepsze właśnie w wersji pieczonej w piekarniku. Zazwyczaj piekę za jednym razem 1-1,5 kg niedużych buraków. Po upieczeniu i przestudzeniu przekładam je do pojemnika na żywność i przechowuję w lodówce. Później na bieżąco wykorzystuję je jako bazę do sałatek. To spore ułatwienie, głównie ze względu na czas, jaki zajmuje upieczenie buraków.
PIECZONE BURAKI Z KARMINOWANĄ CEBULĄ I FETĄ
Składniki (na 3-4 porcje):
- 6 niedużych buraków
- 3 duże czerwone cebule
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 90 g pokruszonego sera feta
- 3 łyżki orzeszków piniowych, lekko podprażonych na suchej patelni
Przygotowanie:
Buraki myjemy (nie obieramy ich), osuszamy. Każdego buraka zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w temp. 200 stopni do miękkości. Czas pieczenia będzie uzależniony od wielkości warzyw. Zajmie około 45-60 minut lub dłużej. Wypieczenie buraków sprawdzamy wbijając w folię czubek noża lub widelec. Buraki odwijamy ze sreberek, lekko studzimy i obieramy, a następnie kroimy w ćwiartki.
Obrane cebule siekamy w piórka lub półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę. Smażymy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 10-15 minut, aż będzie miękka (uważajcie, aby jej nie przypalić). Dodajemy buraki, wlewamy ocet balsamiczny, przyprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Podgrzewamy przez 2-3 minuty, delikatnie mieszając zawartość patelni.
Buraki nakładamy na półmisek, posypujemy pokruszonym serem oraz orzeszkami i podajemy. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Czas przygotowania: 10 minut.
8 komentarzy
Mniam! Uwielbiam połączenie buraków i sera feta :)))) Najczęściej polewam buraki oliwą i octem balsamicznym, dodają natkę pietruszki oraz fetę 🙂
Cudne połączenie 🙂 Koniecznie do wypróbowania niebawem 🙂
pysznie wyglądają:)
Buraczki to mój tegoroczny ulubieniec, fajnie by było spróbować ich w takiej wersji 🙂
świetny sposób na buraczka 🙂
Ostatnio sporo buraków również iu mnie … ale w nieco innej formie:) … czas je upiec i zrobić jakąś fajną sałatkę:)
Jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Pychotka!
O tak, pieczone buraki w połączeniu z fetą są super!