Ravioli ze szpinakiem i pomidorami + konkurs

przez Malwina
Dzień dobry, 
Są na pokładzie makaronożercy? Jeśli tak, to mam dziś coś specjalnie dla Was. To prosty przepis na smaczne ravioli w sosie pomidorowym, którego przygotowanie zajmie Wam maksymalnie 10-15 minut. Danie banalne, a przy okazji efektowne. Z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej. 

Bazą do mojej potrawy są pierożki ravioli ze szpinakiem i serem mascarpone Hilcona. To produkt świeży, bez konserwantów i wzmacniaczy smaku. W składzie znajdziemy nawet jajka z wolnego wybiegu. Wystarczy go podgrzać w sosie lub wrzucić na wrzątek na 2 minuty. Et voilà! Takie ekspresowe rozwiązania dobrze sprawdzają się w dni po brzegi wypełnione obowiązkami. 
Ravioli ze szpinakiem podałam z sosem pomidorowym. To jeden z moich ulubionych sosów pomidorowych, dosmaczony chili, czosnkiem, oregano i octem balsamicznym. By zrównoważyć smak tego pierwszego, dodałam do niego dosłownie szczyptę cukru. Gorąco polecam!

RAVIOLI Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ
Składniki (na 2 porcje):
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek papryczki chili
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • kilka zielonych oliwek z papryką
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • cukier do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • kilkanaście listków świeżej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 opakowania Ravioli ze szpinakiem i serem mascarpone Hilcona

Jak zrobić ravioli w sosie pomidorowym?

Zaczynamy od przygotowania sosu pomidorowego do ravioli. Cebulę siekamy w piórka, czosnek i chili drobno kroimy. Oliwki kroimy na pół. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i chili. Smażymy przez 3-4 minuty. Wlewamy pomidory, dodajemy roztarte w palcach oregano, ocet balsamiczny, oliwki. Mieszamy i gotujemy przez 5 minut. Pod koniec doprawiamy sos do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie cukrem (lub erytrolem/miodem). 
Zagotowujemy wodę w garnku. Na wrzątek wrzucamy pierożki ravioli. Gotujemy przez 2 minuty. Ravioli odcedzamy, nakładamy na talerze i polewamy sosem. Ravioli można też po prostu podgrzać w sosie pomidorowym. Danie posypujemy listkami bazylii i podajemy. 

KONKURS

Na fanpage’u Filozofii Smaku wystartował właśnie prosty i ekspresowy mini konkurs, w którym można wygrać jeden z czterech dużych drewnianych młynków do soli i pieprzu Turret. Zadanie konkursowe jest banalnie łatwe. Wystarczy, że w komentarzu do wpisu konkursowego na Fb napiszecie, co przygotowalibyście z trzech produktów widocznych na poniższym zdjęciu, czyli pesto z bazylii, boczku i śmietany. Możecie dodać do tego trio dowolne produkty. Wystarczy sam opis potrawy, ale równie dobrze możecie zamieścić także szczegółowy przepis. Cztery najbardziej smakowite dania zostaną nagrodzone. Konkurs trwa od dziś (21.10.2016) do czwartku włącznie (do 27.10.2016 do godziny 23:59). Zapraszam do wzięcia udziału w zabawie 🙂

Regulamin konkursu:
1. Organizatorem i sponsorem nagród w konkursie jest firma Hilcona.
2. Konkurs odbywa się na fanpage’u blogu Filozofia smaku.
3. Konkurs trwa od 21.10.2016 do 27.10.2016 do godziny 23:59
4. Zadaniem konkursowym jest wymyślenie potrawy, w której skład będą wchodzić pesto z bazylii, boczek i śmietana. Do tych trzech produktów można dodać inne składniki w ilości nieograniczonej. Opis potrawy należy zamieścić w komentarzu do wpisu konkursowego. Można również dołączyć szczegółowy przepis i zdjęcie, nie jest to jednak obligatoryjne. 
5. Biorąc udział w konkursie uczestnik akceptuje regulamin i oświadcza, że jest autorem przesłanego zgłoszenia. Wyraża również zgodę na publikację swojego zgłoszenia wraz z imieniem i nazwiskiem na fanpage’u Filozofii Smaku w przypadku wygranej. 
6. Każdy uczestnik może wysłać więcej niż jedno zgłoszenie (maksymalnie do 5), każde w osobnym komentarzu do wpisu konkursowego, z zastrzeżeniem, że jedna osoba może otrzymać maksymalnie jedną nagrodę.
7. W konkursie zostaną przyznane cztery nagrody w postaci drewnianych młynków do soli i pieprzu marki Turret, każdy o wartości 69 zł brutto
8. Wyboru zwycięskich odpowiedzi dokona autorka blogu Filozofia smaku. 
9. Wysyłka nagród będzie miała miejsce tylko na terenie Polski. Osoby mieszkające poza granicami RP mogą wziąć udział w konkursie, jednak w przypadku wygranej, będą proszone o podanie adresu do wysyłki na terenie kraju. 
10. Wyłonienie laureatów konkursu nastąpi 28.10.2016 roku. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone na fanpage’u blogu Filozofia Smaku. Laureaci zostaną dodatkowo poinformowani o wygranej w wiadomości prywatnej na Facebooku. Zwycięzca ma 3 dni na przesłanie swoich danych teleadresowych do wysyłki nagrody. W przypadku nieprzesłania niezbędnych danych we wskazanym terminie, organizator ma prawo do wskazania nowego laureata spośród pozostałych zgłoszeń.

Konkurs został zakończony.
5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Anonimowy 22/10/2016 - 11:02 am

Troszke sie rozczarowałam,myslalam ze bedzie przepis, kupic gotowe ravioli mozna i bez wpisu na blogu 😉 ale moze ktos nie wiedzial ze mozna,wtedy wpis moze zainspirowac,z drugiej strony rozumiem ze ciezko zareklamowac gotowy produkt,pozdrawiam,Monika

Odpowiedz
strawmerry 22/10/2016 - 11:29 am

Eee? Ale przepis na sos to co niby jest? Czy jak mamy danie ze spaghetti to oczekujesz przepisu na zrobienie makaronu? 😀

Odpowiedz
Anonimowy 22/10/2016 - 12:37 pm

bardzo zabawne strawmerry, przekonales/as mnie! zartowalam, po prostu uwazam ze wpisy sponsorowane nie zawsze dobrze wychodza i nie zawsze sie bronia, ale jest to tylko moja osobista opinia bo ogolnie ten blog bardzo lubie i uwazam za wartosciowy, pozdrawiam, Monika

Odpowiedz
Jesterka 23/10/2016 - 5:16 pm

ze niby ze sklepu
???? chyba żart

Odpowiedz
Anna Witkiewicz 23/10/2016 - 6:13 pm

Przepiękne zdjęcia, jestem zauroczona 🙂 A tak swoją drogą, gotowych wyrobów jeśli mają dobry skład, często używam. Nie zawsze mam czas i chęć na przygotowywanie domowego makaronu 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies