Cavatappi w sosie szpinakowym z mascarpone

przez Malwina

Przeprowadzka nadal trwa, więc z racji totalnego braku czasu przygotowuję ekspresowe posiłki. Cały sprzęt jest już na nowym mieszkaniu, niestety lodówka nadal na starym. Gotowanie wygląda komicznie, najpierw trzeba pójść na drugie mieszkanie i przynieść potrzebne składniki, później zaś wszystko odnieść z powrotem. Dziś panowie remontujący blok patrzyli się na mnie z wielkim zdziwieniem, kiedy szłam z wielkim rondlem wypełnionym zupą pomidorową. To chyba niecodzienne zjawisko 😉 

MAKARON W SOSIE SZPINAKOWYM Z MASCARPONE

Składniki (na 4 porcje):
  • 400 g makaronu cavatappi (lub innego ulubionego)
  • 250 g mascarpone
  • 250 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 30 g startego sera Pecorino Romano
  • sól i pieprz do smaku
  • 50 g orzeszków piniowych, uprażonych na suchej patelni
Szpinak myjemy, siekamy. Połowę szpinaku miksujemy z mascarpone, czosnkiem, sokiem z cytryny, serem pecorino. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzony makaron mieszamy z sosem szpinakowym, wkładamy do garnka wraz z pozostałym szpinakiem i podgrzewamy kilka minut, aż szpinak zwiotczeje. Przed podaniem makaron posypujemy orzeszkami piniowymi.

37 komentarzy
0

Podobne posty:

37 komentarzy

lekki brzusio 04/09/2012 - 8:06 am

wspaniały kolor!

Odpowiedz
Droczilka 04/09/2012 - 8:19 am

Kolejny pyszny pomysł, jak to zwykle u Ciebie:-)

Odpowiedz
Tygrysica 04/09/2012 - 8:39 am

Uwielbiam takie makarony. Mniam!

Odpowiedz
Tomek gotuje 04/09/2012 - 8:45 am

Świetny kolor, taki intensywny 🙂 U mnie też przeprowadzka wyglądała czasem komicznie, ale z czasem przestałem zwracać uwagę na ludzi, którzy dziwnie na mnie patrzą 😉

Odpowiedz
Paulina 04/09/2012 - 8:47 am

Pyszna, wiosennie zielona propozycja:D Heh, Malwinko nie strasz! Wkrótce i mnie to czeka. Z tym, że odległość między starym mieszkaniem a nowym wyniesie mniej więcej 70 km:D

Odpowiedz
asieja 04/09/2012 - 9:05 am

strasznie fajna zieleń!

Odpowiedz
Kruszynka 04/09/2012 - 9:08 am

Wygląda ciekawie 😉

Odpowiedz
Karla 04/09/2012 - 9:25 am

wygląda obłędnie 🙂 ja robię podobnie, tylko zamiast mascarpone dodaję fetę 🙂

Odpowiedz
Madleine 04/09/2012 - 9:26 am

wyglada pysznie!

Odpowiedz
Przypraw mnie 04/09/2012 - 9:38 am

Spoko od noszenia rondli po lubelskiej Starówce jestem mistrzynią. Albo gar żurku noszony po klasztornym wirydarzu to bywa spotykany widok. Czasem jakiś dominikanin się zapyta z jakiej to okazji. Wiem co czujesz:)
Pozdrawiam
A

Odpowiedz
Malwina 05/09/2012 - 11:00 am

😉

Odpowiedz
Beata 04/09/2012 - 9:50 am

Ale pysznie wygląda , no i szybkie w przygotowaniu , muszę spróbować 🙂

Odpowiedz
Ola 04/09/2012 - 9:55 am

po tylu przeprowadzkach powinnam była przywyknąć, ale nadal jak tylko pomyślę o tym całym pakowaniu, przenoszeniu, układaniu na nowo to mnie dreszcze przechodzą 🙂 ale myślę, że taki makaron z pewnością chociaż trochę by mi to umilił 🙂

Odpowiedz
Kamila 04/09/2012 - 10:19 am

Pyszne danie w tym przeprowadzkowym szale 🙂

Odpowiedz
Marta 04/09/2012 - 10:49 am

Wszystko co zawiera szpinak należy do moich ulubionych:) Skład dania brzmi super. Ja jestem fanką tagliatelle więc pewnie z tym makaronem przygotowałabym Twoje danie.

Odpowiedz
aga i kaja 04/09/2012 - 10:58 am

Propozycja poprostu genialna. Lubimy takie szybkie, pięknie wyglądające i smaczne potrawy. Piękny kolor! Pozdrawiamy 🙂

Odpowiedz
kocie-smaki 04/09/2012 - 11:43 am

śmiesznie – my też w wirze przeprowadzek, bardziej jeszcze żyjemy na kartonach i walizkach i też o dziwo się szpinakujemy 🙂 coś w tym musi być 😉

Odpowiedz
agnieszka 04/09/2012 - 12:31 pm

Ale zielone pysznosci!! Bardzo dobre połączenie!! 😉

Odpowiedz
Łowczyni 04/09/2012 - 12:52 pm

Aż mi zaburczało w brzuchu!:D Wypróbuję najszybciej jak będę mogła.
Nie mogę się doczekać aż zjem jakiś makaron, jeszcze 2 dni 🙂

Odpowiedz
Bee 04/09/2012 - 1:05 pm

Te uroki przeprowadzki, przerabiałam to 2 lata temu 😉

Przepyszny makaron, uwielbiam kremowe szpinakowo-serowe sosy, muszę koniecznie wypróbować 🙂

Odpowiedz
Kamciss 04/09/2012 - 2:25 pm

Piękny kolor, cudowne smaki <3

Odpowiedz
Zielaczek 04/09/2012 - 2:28 pm

mniam :). Wygląda przepięknie. Aż chce się od razu zjeść 🙂

Odpowiedz
Majana 04/09/2012 - 6:05 pm

Pięknie zielono i smacznie 🙂

Odpowiedz
Tylko Spróbuj 04/09/2012 - 6:39 pm

dawno mnie tutaj nie było, i ileż tu nowości!
bardzo mi się podoba, gratuluję! :)))

Odpowiedz
pasjonatka 04/09/2012 - 9:14 pm

Czy u Cb zawsze musi byc tak smacznie? 😉

Odpowiedz
Retro Food Design 04/09/2012 - 9:42 pm

się mi podoba 🙂

Odpowiedz
kaczodajnia.blogspot.com 04/09/2012 - 10:04 pm

Jaki zieleniutki 🙂 Przepiękny 🙂

Odpowiedz
Marzena 05/09/2012 - 6:10 am

To masz tak blisko z jednego do drugiego mieszkania? Expresowe, ale smaczne:-)

Odpowiedz
Malwina 05/09/2012 - 10:52 am

Marzenko, przeprowadzam się blok dalej;)

Odpowiedz
Antenka 05/09/2012 - 7:54 am

woooowww jakie boskie kolory! od razu chce się jesć!

Odpowiedz
Ivka 05/09/2012 - 10:14 am

Gdyby ktoś serwował mi takie dania na szybko, mogłabym się przeprowadzać codziennie:)

Odpowiedz
MartynCia ^^ 05/09/2012 - 10:35 am

Szpinak też u mnie na tapecie, ale nie pomyślałam, by zrobić go z mascarpone 😉 teraz mam dylemat, bo nie wiem czy zrobić Twój makaron, czy kakaowe placuszki z serkiem mascarpone..;)

Odpowiedz
Maggie 05/09/2012 - 10:47 am

Trzeba bylo panow poczestowac 🙂
A zielen tego sosu jest wprost obledna.

Odpowiedz
Asik. 06/09/2012 - 7:03 am

Fajne, zielone spiralki, ślicznie wyglądają 🙂

Odpowiedz
Ola 06/09/2012 - 7:06 am

takie wiosenne to danie biorąc pod uwagę kolor 🙂 ale to dobrze, bo nie chcę jesieni…

Odpowiedz
Kulinarna Fuzja 06/09/2012 - 7:36 am

To rzeczywiście musiało komicznie wyglądać,ale za to Twoje danie wygląda na bardzo smaczne i ciekawe 🙂
Pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 09/11/2017 - 10:00 pm

Zrobilam dzisiaj. Jest bardzo pyszne! Do tego losos na parze 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies