Sałatka ze szparagami i fetą

przez Malwina
Sałatka ze szparagami i fetą
Sałatka ze szparagami i fetą
Sałatka ze szparagów i fety to niezwykle smaczna przystawka, którą możecie podać na spotkaniu z przyjaciółmi lub zaserwować w ramach lekkiej kolacji. Ta zieleń na talerzu potęguje wiosenny charakter tej potrawy. Sałatkę najlepiej serwować w towarzystwie opiekanych grzanek z bagietki (możecie je wcześniej natrzeć ziołowym masłem) i białego wina.

Sałatka ze szparagami i fetą

 

SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I FETĄ


Składniki (na 2 porcje):

  • 250 g zielonych szparagów
  • 60 g sera feta
  • pół małej czerwonej cebulki
  • kilka rzodkiewek
  • 50 g mrożonego groszku
  • 2-3 listki mięty
  • dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Odkrawamy zdrewniałe końce od szparagów. Warzywo gotujemy na parze przez około 4-6 minut, aż będzie al dente. Przelewamy je przez kilkadziesiąt sekund zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Szparagi osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulkę siekamy w piórka, rzodkiewki w plasterki. Groszek zalewamy wrzątkiem i odcedzamy po 5 minutach. Miętę siekamy lub rwiemy w palcach. Na półmisku układamy szparagi, rzodkiewki, groszek, cebulkę, posypujemy pokruszoną fetą i miętą. Składniki dressingu dokładnie mieszamy, polewamy nim sałatkę i podajemy.
Sałatka ze szparagami i fetą
Sałatka ze szparagami i fetą

 

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

2 komentarze
0

Podobne posty:

2 komentarze

Roztrzepana Babeczka 01/06/2016 - 6:54 pm

jadłabym *.*

Odpowiedz
Wiewióra 01/06/2016 - 8:04 pm

mniam! pyszności 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies