Sałatka ze szparagami i fetą |
Sałatka ze szparagów i fety to niezwykle smaczna przystawka, którą możecie podać na spotkaniu z przyjaciółmi lub zaserwować w ramach lekkiej kolacji. Ta zieleń na talerzu potęguje wiosenny charakter tej potrawy. Sałatkę najlepiej serwować w towarzystwie opiekanych grzanek z bagietki (możecie je wcześniej natrzeć ziołowym masłem) i białego wina.
SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I FETĄ
Składniki (na 2 porcje):
- 250 g zielonych szparagów
- 60 g sera feta
- pół małej czerwonej cebulki
- kilka rzodkiewek
- 50 g mrożonego groszku
- 2-3 listki mięty
- dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Odkrawamy zdrewniałe końce od szparagów. Warzywo gotujemy na parze przez około 4-6 minut, aż będzie al dente. Przelewamy je przez kilkadziesiąt sekund zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Szparagi osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulkę siekamy w piórka, rzodkiewki w plasterki. Groszek zalewamy wrzątkiem i odcedzamy po 5 minutach. Miętę siekamy lub rwiemy w palcach. Na półmisku układamy szparagi, rzodkiewki, groszek, cebulkę, posypujemy pokruszoną fetą i miętą. Składniki dressingu dokładnie mieszamy, polewamy nim sałatkę i podajemy.
Sałatka ze szparagami i fetą |
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
2 komentarze
jadłabym *.*
mniam! pyszności 🙂