Kurczak z jajkiem i ryżem (soboro donburi)

przez Malwina
Kurczak z jajkiem i ryżem
Kurczak z jajkiem i ryżem (soboro donburi)

Soboro donburi (lub po prostu soboro don) to bardzo proste danie wywodzące się z kuchni japońskiej. To nic innego, jak ryż pokryty smażonym mięsem drobiowym i jajkami (lub samym mięsem).  Dużą rolę odgrywają tutaj przyprawy, którymi dosmaczamy mięso. Ja dodaję do niego standardowo dobrej jakości sos sojowy, mirin, sake oraz cukier. Nie przeraźcie się ilością tego ostatniego w moim przepisie, kurczak ma bowiem mieć słodkawy posmak. Do tego przepisu polecam wykorzystać mięso z udek kurczaka, ponieważ z nim potrawa będzie o wiele smaczniejsza.

Zawsze zachwyca mnie estetyka podania tego typu potraw. Sposób ułożenia i kolory sprawiają, że danie to wygląda jeszcze bardziej apetycznie. Ja po środku układam blanszowany zielony groszek, ale równie dobrze może to być inne zielone warzywo, np. edamame (zielona młoda soja), grubo posiekany groszek cukrowy, gotowana na parze fasolka szparagowa lub po prostu posiekana dymka.
Zarówno mięso, jak i jajka, powinny być w dość drobnych kawałkach. Ja nie doszłam jeszcze do takiej wprawy, ale jak wiadomo, trening czyni mistrza. 
Ryż z kurczakiem i jajakiem

KURCZAK Z JAJKIEM I RYŻEM (SOBORO DON)
(JAPONIA)

Składniki (na 2 porcje):

  • 450 g mielonego mięsa z udek kurczaka
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki startego imbiru (wraz z sokiem)
  • 2 łyżki mirinu
  • 2 łyżki sake
  • 4 jajka plus 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku
  • 80 g mrożonego groszku
  • ugotowany ryż w ilości wg uznania
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, smażymy przez około 5 minut, rozdzielając mięso łopatką na mniejsze kawałki. Mieszamy sos sojowy z cukrem, imbirem, mirinem, sake i wlewamy do mięsa. Smażymy jeszcze przez kilka minut, aż sos praktycznie w całości wyparuje, a mięso będzie usmażone (mięso ma pozostać wilgotne i soczyste). 
Jajka dokładnie roztrzepujemy z solą i cukrem. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wylewamy masę jajeczną. Gdy jajka zaczną się delikatnie ścinać od spodu, szybko mieszamy do powstania jajecznicy. Ja robię to przy pomocy pałeczek do sushi. Im drobniejsze kawałki jajecznej masy, tym lepiej. 
Groszek zalewamy wrzątkiem, po 3 minutach odcedzamy. Do miseczek nakładamy ugotowany ryż, na wierzchu kładziemy mięso i jajecznicę. Na środku układamy blanszowany groszek i podajemy.

Soboro don możemy zapakować do naszego bento i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.

 Ryż z kurczakiem do lunchboxa
Kurczak z jajkiem i ryżem (soboro donburi)

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Roztrzepana Babeczka 31/03/2016 - 5:26 pm

Co za pomysł!

Odpowiedz
Piegus 03/04/2016 - 10:49 am

przepisu nie widać w dziale "kuchnia azjatycka" w menu obrazkowym :/

Odpowiedz
Malwina 03/04/2016 - 12:03 pm

Menu nie jest uaktualniane automatycznie, robię to sama w kodzie html. Proszę o cierpliwość, najczęściej w poniedziałek robię uaktualnienia.

Odpowiedz
Marzena Szkodzińska 03/04/2016 - 2:09 pm

Bardzo apetyczne danie 🙂

Odpowiedz
ania klo 04/04/2016 - 3:57 pm

Patrzac na ilosc skladnikow to bardzo duze te 2 porcje! Napewno wyprobuje 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies