Marynowane pomidory |
Marynowane pomidory to wyrazista w smaku i nietypowa przystawka. Kolorowe małe kuleczki po kąpieli w zalewie nabierają charakteru. Już po tygodniu przechodzą smakiem chili i czosnku. Tak przygotowane pomidory to fajny dodatek do sałatek lub pieczonych mięs. Robi się je dosłownie w klika chwil. Wrzucamy pomidorki i przyprawy do słoika, zalewamy i bardzo krótko pasteryzujemy. Et voilà!
Przepis na marynowane pomidory przygotowałam w ramach akcji Warzywa psiankowate.
MARYNOWANE POMIDORY NA ZIMĘ
Składniki (na około 6 słoików po 330 ml):
- 1 kg pomidorków koktajlowych (twardych i nieprzejrzałych)
- 4 szklanki wody
- 1 i 1/4 szklanka octu 10 %
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- oregano, świeża papryczka chili,
- czosnek świeży (1 ząbek na każdy słoik)
Przygotowanie:
Do umytych i wyparzonych wcześniej słoików wkładamy po 1 ząbku czosnku (warto go zgnieść bokiem noża), niepełne pół łyżeczki suszonego oregano, kawałek świeżego chili (ja zostawiam pestki). Pomidorki myjemy, układamy w słoiczkach (uważamy, by ich nie uszkodzić).
Przygotowujemy zalewę: w garnku umieszczamy wodę, ocet, cukier i sól. Zagotowujemy zalewę, następnie nalewamy ją do słoików. Słoiki z pomidorkami zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy przez 5 minut od zagotowania. Wyjmujemy je z wody, mocno dokręcamy, odstawiamy do góry dnem na kuchenny ręcznik. Przykrywamy drugim ręcznikiem i pozostawiamy tak na kilka godzin do całkowitego ostygnięcia. Przechowujemy w spiżarce.
Przygotowujemy zalewę: w garnku umieszczamy wodę, ocet, cukier i sól. Zagotowujemy zalewę, następnie nalewamy ją do słoików. Słoiki z pomidorkami zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy przez 5 minut od zagotowania. Wyjmujemy je z wody, mocno dokręcamy, odstawiamy do góry dnem na kuchenny ręcznik. Przykrywamy drugim ręcznikiem i pozostawiamy tak na kilka godzin do całkowitego ostygnięcia. Przechowujemy w spiżarce.
Do czego podawać marynowane pomidory? Marynowane pomidory to smaczna przekąska. Przygotowane wg mojego przepisu wychodzą wyraziste w smaku i pikantne. Można dodawać je do sałatek, podawać jako dodatek do mięs i wędlin lub zajadać po proste same. Pomidorki z czasem robią się bardziej miękkie.
Marynowane pomidory |
Czas przygotowania: 30 minut.
4 komentarze
W sam raz na zimę 🙂
Nigdy takich nie robiłam. Nawet nie jadłam a ciekawa jestem smaku 🙂
a mi psują się pomidorki koktajlowe, bo nie wiem, co z nimi robić..
Kolejny wspaniały przepis z Twojej strony do mojej akcji. Dziękuję 🙂