Marynowane pomidory

przez Malwina
Marynowane pomidory przepis
Marynowane pomidory
Marynowane pomidory to wyrazista w smaku i nietypowa przystawka. Kolorowe małe kuleczki po kąpieli w zalewie nabierają charakteru. Już po tygodniu przechodzą smakiem chili i czosnku. Tak przygotowane pomidory to fajny dodatek do sałatek lub pieczonych mięs. Robi się je dosłownie w klika chwil. Wrzucamy pomidorki i przyprawy do słoika, zalewamy i bardzo krótko pasteryzujemy. Et voilà! 

 Przepis na marynowane pomidory przygotowałam w ramach akcji Warzywa psiankowate


MARYNOWANE POMIDORY NA ZIMĘ


Składniki (na około 6 słoików po 330 ml):

  • 1 kg pomidorków koktajlowych (twardych i nieprzejrzałych)
  • 4 szklanki wody
  • 1 i 1/4 szklanka octu 10 %
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • oregano, świeża papryczka chili, 
  • czosnek świeży (1 ząbek na każdy słoik)
Przygotowanie:
Do umytych i wyparzonych wcześniej słoików wkładamy po 1 ząbku czosnku (warto go zgnieść bokiem noża), niepełne pół łyżeczki suszonego oregano, kawałek świeżego chili (ja zostawiam pestki). Pomidorki myjemy, układamy w słoiczkach (uważamy, by ich nie uszkodzić).


Przygotowujemy zalewę: w garnku umieszczamy wodę, ocet, cukier i sól. Zagotowujemy zalewę, następnie nalewamy ją do słoików. Słoiki z pomidorkami zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy przez 5 minut od zagotowania. Wyjmujemy je z wody, mocno dokręcamy, odstawiamy do góry dnem na kuchenny ręcznik. Przykrywamy drugim ręcznikiem i pozostawiamy tak na kilka godzin do całkowitego ostygnięcia. Przechowujemy w spiżarce. 
Do czego podawać marynowane pomidory? Marynowane pomidory to smaczna przekąska. Przygotowane wg mojego przepisu wychodzą wyraziste w smaku i pikantne. Można dodawać je do sałatek, podawać jako dodatek do mięs i wędlin lub zajadać po proste same. Pomidorki z czasem robią się bardziej miękkie.

Marynowane pomidory przepis
Marynowane pomidory przepis
Marynowane pomidory

Czas przygotowania: 30 minut.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Magda C. 04/09/2015 - 6:12 am

W sam raz na zimę 🙂

Odpowiedz
Marzena Szkodzińska 04/09/2015 - 6:54 am

Nigdy takich nie robiłam. Nawet nie jadłam a ciekawa jestem smaku 🙂

Odpowiedz
an 09/09/2015 - 4:34 pm

a mi psują się pomidorki koktajlowe, bo nie wiem, co z nimi robić..

Odpowiedz
mopswkuchni 10/09/2015 - 5:14 pm

Kolejny wspaniały przepis z Twojej strony do mojej akcji. Dziękuję 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies