Cukinia w zalewie musztardowej |
Zauważyłam, że zazwyczaj sporo osób nie ma pomysłu na to, w jaki sposób przetworzyć cukinię na zimę. Najczęściej ląduje ona w słoikach w postaci sałatki do obiadu, a przecież można wyczarować z niej wiele innych, równie ciekawych i smacznych dodatków.
Pierwszą moją propozycją jest cukinia z chili, na którą przepis podawałam Wam kilka dni temu. Jest niezwykle pikantna i wyrazista w smaku. To ostatnio jedna z moich ulubionych przystawek. Drugi pomysł to cukinia w zalewie musztardowej. Jeśli jesteście miłośnikami ogórków musztardowych, to zapewne taka cukinia tym bardziej przypadnie Wam do gustu. Serdecznie polecam Wam przepis.
CUKINIA W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ
Składniki (na 8 słoiczków po około 300 ml):
- 1 kg niedużej i nieprzerośniętej cukinii
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10 %
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki musztardy
- gorczyca, ziele angielskie, ziarna pieprzu, listki laurowe
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, osuszamy, odcinamy końcówki i wyrzucamy. Warzywo kroimy w plastry o grubości około 10 mm. Przygotowujemy około 8 słoiczków o pojemności 300-350 ml. Słoiki i zakrętki muszą być wcześniej dokładnie umyte, wyparzone i osuszone. Do każdego słoika wsypujemy niecałe pół łyżeczki gorczycy, po 1 zielu angielskim, kilka ziarenek pieprzu i pół niedużego listka laurowego. Do słoików wkładamy plasterki cukinii. Muszą być ułożone dość ciasno.
Przygotowujemy zalewę: w garnku umieszczamy wodę, ocet, cukier, sól i musztardę. Przy pomocy trzepaczki dokładnie mieszamy musztardę z pozostałymi składnikami. Zalewę zagotowujemy, gorącą zalewamy cukinię. Słoiki zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 10 minut od zagotowania wody. Słoiki wyjmujemy z wody, mocno dokręcamy, odstawiamy do góry dnem na ściereczkę kuchenną. Słoiki przykrywamy drugą ściereczką, pozostawiamy na kilka godzin do całkowitego wystygnięcia. Słoiki z cukinią w zalewie musztardowej przenosimy do spiżarki. Cukinia musztardowa jest gotowa do spożycia po około 2 tygodniach. Podajemy jako dodatek do kanapek, mięs lub zakąskę.
Wypróbuj koniecznie przepis na cukinię w zalewie chili:
Cukinia w zalewie musztardowej |
Czas przygotowania: 30 minut.
6 komentarzy
Pychotka 🙂
Bardzo fajnie to wymyśliłaś. Cukinia w takiej zalewie na pewno będzie bardzo smaczna 🙂
Ooo jakie fajne połączenie 🙂
ciekawie to wygląda! zapraszam do mnie 🙂
Cześć, chciałam zgłosić błąd, po kliknięciu "Cukinii" w kategorii "Lato", wyświetla mi się komunikat, że strona o podanym adresie nie istnieje. Sprawdziłam to na dwóch przeglądarkach. Pozdrawiam Alicja
Alicjo, dziękuję Ci za informację. Już zabieram się za naprawienie.