Cukinia w zalewie musztardowej

przez Malwina
Cukinia musztardowa
Cukinia w zalewie musztardowej
Zauważyłam, że zazwyczaj sporo osób nie ma pomysłu na to, w jaki sposób przetworzyć cukinię na zimę. Najczęściej ląduje ona w słoikach w postaci sałatki do obiadu, a przecież można wyczarować z niej wiele innych, równie ciekawych i smacznych dodatków.

Pierwszą moją propozycją jest cukinia z chili, na którą przepis podawałam Wam kilka dni temu. Jest niezwykle pikantna i wyrazista w smaku. To ostatnio jedna z moich ulubionych przystawek. Drugi pomysł to cukinia w zalewie musztardowej. Jeśli jesteście miłośnikami ogórków musztardowych, to zapewne taka cukinia tym bardziej przypadnie Wam do gustu. Serdecznie polecam Wam przepis.

Cukinia w musztardzie na zimę
CUKINIA W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ


Składniki (na 8 słoiczków po około 300 ml):

  • 1 kg niedużej i nieprzerośniętej cukinii
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki musztardy
  • gorczyca, ziele angielskie, ziarna pieprzu, listki laurowe

Przygotowanie:
Cukinię myjemy, osuszamy, odcinamy końcówki i wyrzucamy. Warzywo kroimy w plastry o grubości około 10 mm. Przygotowujemy około 8 słoiczków o pojemności 300-350 ml. Słoiki i zakrętki muszą być wcześniej dokładnie umyte, wyparzone i osuszone. Do każdego słoika wsypujemy niecałe pół łyżeczki gorczycy, po 1 zielu angielskim, kilka ziarenek pieprzu i pół niedużego listka laurowego. Do słoików wkładamy plasterki cukinii. Muszą być ułożone dość ciasno. 
Przygotowujemy zalewę: w garnku umieszczamy wodę, ocet, cukier, sól i musztardę. Przy pomocy trzepaczki dokładnie mieszamy musztardę z pozostałymi składnikami. Zalewę zagotowujemy, gorącą zalewamy cukinię. Słoiki zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 10 minut od zagotowania wody. Słoiki wyjmujemy z wody, mocno dokręcamy, odstawiamy do góry dnem na ściereczkę kuchenną. Słoiki przykrywamy drugą ściereczką, pozostawiamy na kilka godzin do całkowitego wystygnięcia. Słoiki z cukinią w zalewie musztardowej przenosimy do spiżarki. Cukinia musztardowa jest gotowa do spożycia po około 2 tygodniach. Podajemy jako dodatek do kanapek, mięs lub zakąskę.

Wypróbuj koniecznie przepis na cukinię w zalewie chili:

Cukinia z chili na zimę

Cukinia z musztardą na zimę, cukinia musztardowa przetwory, przetwory z cukinii
Cukinia w zalewie musztardowej

Czas przygotowania: 30 minut.

6 komentarzy
1

Podobne posty:

6 komentarzy

Roztrzepana Babeczka 01/09/2015 - 10:06 am

Pychotka 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 01/09/2015 - 1:02 pm

Bardzo fajnie to wymyśliłaś. Cukinia w takiej zalewie na pewno będzie bardzo smaczna 🙂

Odpowiedz
Magda C. 01/09/2015 - 5:34 pm

Ooo jakie fajne połączenie 🙂

Odpowiedz
Maja Wierzbicka 01/09/2015 - 5:53 pm

ciekawie to wygląda! zapraszam do mnie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 01/09/2015 - 6:32 pm

Cześć, chciałam zgłosić błąd, po kliknięciu "Cukinii" w kategorii "Lato", wyświetla mi się komunikat, że strona o podanym adresie nie istnieje. Sprawdziłam to na dwóch przeglądarkach. Pozdrawiam Alicja

Odpowiedz
Malwina 02/09/2015 - 7:20 am

Alicjo, dziękuję Ci za informację. Już zabieram się za naprawienie.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies