Surówka z rzepy i rodzynek |
Biała rzepa jest warzywem nieco zapomnianym, które bardzo rzadko ląduje na polskich stołach. A szkoda, bo jest nie tylko zdrowa, ale i bardzo smaczna. Doskonale sprawdza się jako baza do obiadowej surówki, np. takiej, jaką prezentuję Wam dzisiaj. Wystarczy ją obrać, zetrzeć na tarce i wymieszać ze śmietaną lub w lżejszej wersji jogurtem naturalnym. Dodatek w postaci słodkich rodzynek fajnie komponuje się z lekko pikantną w smaku rzepą. Oczywiście możecie je pominąć, jeśli za nimi nie przepadacie.
SURÓWKA Z BIAŁEJ RZEPY I RODZYNEK
Składniki:
- 3 białe rzepy
- 2 łyżki rodzynek
- kilka łyżeczek kwaśnej śmietany 12 %
- sól do smaku
- świeżo zmielony kolorowy pieprz
Przygotowanie:
Rzepy obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy kilka łyżek kwaśnej śmietany, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Dokładamy rodzynki, całość mieszamy. Podajemy jako dodatek do obiadu.
Uwagi:
– jeśli rodzynki są obsuszone, warto namoczyć je przez kilka minut w ciepłej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem
– w lżejszej wersji zamiast śmietany użyjcie jogurtu naturalnego
Czas przygotowania: 5 minut.
2 komentarze
Lubię rodzynki w surówkach, bardzo:) …. a z rzepą jeszcze nie miałam okazji ich jeść:)
Bardzo dobra surówka 🙂