Surówka z rzepy i rodzynek

przez Malwina
Surówka z białej rzepy przepis
Surówka z rzepy i rodzynek
Biała rzepa jest warzywem nieco zapomnianym, które bardzo rzadko ląduje na polskich stołach.  A szkoda, bo jest nie tylko zdrowa, ale i bardzo smaczna. Doskonale sprawdza się jako baza do obiadowej surówki, np. takiej, jaką prezentuję Wam dzisiaj. Wystarczy ją obrać, zetrzeć na tarce i wymieszać ze śmietaną lub w lżejszej wersji jogurtem naturalnym. Dodatek w postaci słodkich rodzynek fajnie komponuje się z lekko pikantną w smaku rzepą. Oczywiście możecie je pominąć, jeśli za nimi nie przepadacie.

Surówka z białą rzepą
SURÓWKA Z BIAŁEJ RZEPY I RODZYNEK


Składniki:


  • 3 białe rzepy
  • 2 łyżki rodzynek
  • kilka łyżeczek kwaśnej śmietany 12 %
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz 
Przygotowanie:
Rzepy obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy kilka łyżek kwaśnej śmietany, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Dokładamy rodzynki, całość mieszamy. Podajemy jako dodatek do obiadu. 
Uwagi:
– jeśli rodzynki są obsuszone, warto namoczyć je przez kilka minut w ciepłej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem
– w lżejszej wersji zamiast śmietany użyjcie jogurtu naturalnego
– składniki surówki można wymieszać także pół na pół ze śmietaną i majonezem

Biała rzepa przepisy
Surówka z rzepy i rodzynek

Czas przygotowania: 5 minut.

2 komentarze
0

Podobne posty:

2 komentarze

Jolanta Szyndlarewicz 14/04/2015 - 4:28 pm

Lubię rodzynki w surówkach, bardzo:) …. a z rzepą jeszcze nie miałam okazji ich jeść:)

Odpowiedz
Ela xyz 09/03/2017 - 3:43 pm

Bardzo dobra surówka 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies