Coleslaw z młodej kapusty

przez Malwina

Kolesław z młodej kapusty
Coleslaw z młodej kapusty

Sezon na młodą kapustę w pełni, śpieszę więc do Was z przepisem na kolejną surówkę z wykorzystaniem tego warzywa. Tym razem postawiłam na coleslawa vel kolesława. Oczywiście przygotowałam go w troszkę lżejszej wersji, bo z dodatkiem jogurtu naturalnego. Jeśli nie w głowie Wam liczenie kalorii, zamiast jogurtu użyjcie kwaśnej śmietany lub pół na pół majonezu i śmietany. Coleslawa z młodej kapusty podajcie jako dodatek do obiadu lub burgerów. Ja zaserwowałam go do pieczonych młodych ziemniaków i sznycli z indyka z jajkiem sadzonym.

Kolesław z młodą kapustą

CALESLAW Z MŁODEJ KAPUSTY



Składniki:

  • 3 szklanki poszatkowanej młodej kapusty
  • 1 duża lub 2 mniejsze marchewki
  • 2 cebule dymki wraz ze szczypiorem
  • pół niedużej czerwonej cebulki
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżki octu z białego wina
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

W dużej misce umieszczamy poszatkowaną kapustę. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce na małych oczkach. Cebulę z dymką drobno siekamy. Czerwoną cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę. Jogurt mieszamy z octem i cukrem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Do kapusty dodajemy marchew, dymkę, czerwoną cebulę. Kapustę mieszamy z sosem na bazie jogurtu i octu. Coleslawa z młodej kapusty podajemy jako dodatek do dań obiadowych. Fajnie sprawdza się także jako dodatek do burgerów mięsnych lub rybnych.

 Przepis na surówkę z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty
Młoda kapusta surówka do obiadu

Czas przygotowania: 10 minut.

3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

Magda C. 19/05/2015 - 10:49 am

Z młodej kapusty jest pewnie jeszcze lepszy 🙂

Odpowiedz
Kinga Łucja 19/05/2015 - 3:36 pm

Wygląda smacznie 😉

Odpowiedz
Wiewióra 19/05/2015 - 5:31 pm

takiego z młodej lubię najbardziej 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies