Coleslaw z młodej kapusty |
Sezon na młodą kapustę w pełni, śpieszę więc do Was z przepisem na kolejną surówkę z wykorzystaniem tego warzywa. Tym razem postawiłam na coleslawa vel kolesława. Oczywiście przygotowałam go w troszkę lżejszej wersji, bo z dodatkiem jogurtu naturalnego. Jeśli nie w głowie Wam liczenie kalorii, zamiast jogurtu użyjcie kwaśnej śmietany lub pół na pół majonezu i śmietany. Coleslawa z młodej kapusty podajcie jako dodatek do obiadu lub burgerów. Ja zaserwowałam go do pieczonych młodych ziemniaków i sznycli z indyka z jajkiem sadzonym.
CALESLAW Z MŁODEJ KAPUSTY
- 3 szklanki poszatkowanej młodej kapusty
- 1 duża lub 2 mniejsze marchewki
- 2 cebule dymki wraz ze szczypiorem
- pół niedużej czerwonej cebulki
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżki octu z białego wina
- 1 płaska łyżeczka cukru pudru
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
W dużej misce umieszczamy poszatkowaną kapustę. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce na małych oczkach. Cebulę z dymką drobno siekamy. Czerwoną cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę. Jogurt mieszamy z octem i cukrem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do kapusty dodajemy marchew, dymkę, czerwoną cebulę. Kapustę mieszamy z sosem na bazie jogurtu i octu. Coleslawa z młodej kapusty podajemy jako dodatek do dań obiadowych. Fajnie sprawdza się także jako dodatek do burgerów mięsnych lub rybnych.
Wypróbuj przepis na surówkę z młodej kapusty z zieleniną
Surówka z młodej kapusty |
Czas przygotowania: 10 minut.
3 komentarze
Z młodej kapusty jest pewnie jeszcze lepszy 🙂
Wygląda smacznie 😉
takiego z młodej lubię najbardziej 🙂