Czerwona fasola w sosie BBQ z boczkiem

przez Malwina
Fasola w sosie barbecue
Czerwona fasola w sosie BBQ z boczkiem
Jeśli lubicie pikantne i wyraziste w smaku potrawy, to fasola w sosie BBQ z pewnością do takich należy. Sos swój specyficzny smak zawdzięcza takim dodatkom, jak ostra wędzona papryka, ocet słodowy, sos Worcestershire i miód. Taka fasola może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem np. do grillowanego mięsa lub kiełbasek. Fajnie sprawdzi się także jako śniadanie po zakrapianej imprezie. Wystarczy zapiec ją z dodatkiem jajek i podać ze świeżym pieczywem.

Pikantna fasola w pomidorach

FASOLA W SOSIE BBQ Z BOCZKIEM


Składniki (na 2 porcje):

  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 400 g posiekanych pomidorów z puszki, bez skóry
  • 1-1,5 łyżeczki ostrej wędzonej papryki w proszku
  • 1-2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu słodowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 300 g ugotowanej czerwonej fasoli
  • opcjonalnie: sól do smaku

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy boczek, smażymy przez 3 minuty. Dokładamy cebulę i czosnek, smażymy kolejne 3 minuty. Dodajemy pomidory, wędzoną paprykę, miód (1 łyżkę), ocet, musztardę, sos sojowy i Worcester. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. W razie potrzeby dolewamy niewielką ilość wody do pomidorów. Kosztujemy sosu, w razie potrzeby dodajemy sól do smaku. Jeśli chcecie, aby był słodszy, dodajcie kolejną łyżkę miodu. Dodajemy odsączoną fasolę, podgrzewamy przez 3-4 minuty. Fasolę w sosie BBQ podajemy z dodatkiem pieczywa, ryżu lub placków tortilla.

Uwagi:
fasolę w sosie BBQ możecie podawać z dodatkiem sadzonych jajek. Można ją także zapiec w piekarniku. Wystarczy porcję fasoli przełożyć do szerokiego naczynia żaroodpornego, w sosie zrobić wgłębienia, wbić w nie jajka i piec w temp. 180 stopni przez około 12-15 minut, aż białka się zetną.
– fasolę przechowujemy w lodówce do 3-4 dni w zamkniętym pojemniku
– ocet słodowy zakupicie w marketach i sklepach z kuchniami świata

Polecam przepis na fasolę w sosie pomidorowym:

Fasola w sosie pomidorowym
Fasola w sosie pomidorowym

Fasola bbq

Czerwona fasola w sosie
Czerwona fasola w sosie BBQ z boczkiem

Czas przygotowania: 30 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Arkadiusz Lenart 08/04/2015 - 10:12 am

Musi być rewelacyjna ta fasola 🙂

Odpowiedz
Magda C. 08/04/2015 - 11:52 am

Ciekawy przepis na przygotowanie fasoli 🙂

Odpowiedz
Angie 08/04/2015 - 7:41 pm

Przepyszne musi być to danie: )

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 09/04/2015 - 1:37 pm

Bardzo ciekawe danie Malwi … i ile możliwości daje:)

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 10/04/2015 - 4:46 pm

Świetnie danie, chętnie przygotuję coś takiego, tylko pominę boczek.

Odpowiedz
Anonimowy 11/04/2015 - 8:20 am

Czym mozna zastąpic ocet słodowy?

Odpowiedz
Malwina 11/04/2015 - 8:32 am

Użyj octu z białego wina.

Odpowiedz
Anonimowy 12/04/2015 - 4:06 pm

Zrobilam i podalam z tortilla wg. Twojego przepisu. Ukochany oswiadczyl ze danie jest GIGANTYCZNE 🙂 Blyskawiczne w przygotowaniu, bede powtarzac!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies