Czerwona fasola w sosie BBQ z boczkiem |
Jeśli lubicie pikantne i wyraziste w smaku potrawy, to fasola w sosie BBQ z pewnością do takich należy. Sos swój specyficzny smak zawdzięcza takim dodatkom, jak ostra wędzona papryka, ocet słodowy, sos Worcestershire i miód. Taka fasola może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem np. do grillowanego mięsa lub kiełbasek. Fajnie sprawdzi się także jako śniadanie po zakrapianej imprezie. Wystarczy zapiec ją z dodatkiem jajek i podać ze świeżym pieczywem.
FASOLA W SOSIE BBQ Z BOCZKIEM
Składniki (na 2 porcje):
- 1 cebula, posiekana w kostkę
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- 400 g posiekanych pomidorów z puszki, bez skóry
- 1-1,5 łyżeczki ostrej wędzonej papryki w proszku
- 1-2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu słodowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 300 g ugotowanej czerwonej fasoli
- opcjonalnie: sól do smaku
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy boczek, smażymy przez 3 minuty. Dokładamy cebulę i czosnek, smażymy kolejne 3 minuty. Dodajemy pomidory, wędzoną paprykę, miód (1 łyżkę), ocet, musztardę, sos sojowy i Worcester. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. W razie potrzeby dolewamy niewielką ilość wody do pomidorów. Kosztujemy sosu, w razie potrzeby dodajemy sól do smaku. Jeśli chcecie, aby był słodszy, dodajcie kolejną łyżkę miodu. Dodajemy odsączoną fasolę, podgrzewamy przez 3-4 minuty. Fasolę w sosie BBQ podajemy z dodatkiem pieczywa, ryżu lub placków tortilla.
Uwagi:
– fasolę w sosie BBQ możecie podawać z dodatkiem sadzonych jajek. Można ją także zapiec w piekarniku. Wystarczy porcję fasoli przełożyć do szerokiego naczynia żaroodpornego, w sosie zrobić wgłębienia, wbić w nie jajka i piec w temp. 180 stopni przez około 12-15 minut, aż białka się zetną.
Czas przygotowania: 30 minut.
8 komentarzy
Musi być rewelacyjna ta fasola 🙂
Ciekawy przepis na przygotowanie fasoli 🙂
Przepyszne musi być to danie: )
Bardzo ciekawe danie Malwi … i ile możliwości daje:)
Świetnie danie, chętnie przygotuję coś takiego, tylko pominę boczek.
Czym mozna zastąpic ocet słodowy?
Użyj octu z białego wina.
Zrobilam i podalam z tortilla wg. Twojego przepisu. Ukochany oswiadczyl ze danie jest GIGANTYCZNE 🙂 Blyskawiczne w przygotowaniu, bede powtarzac!