Omlet jak pizza

przez Malwina
Pizza omlet
Omlet jak pizza
Pizza na śniadanie? Czemu nie! Jednak nie mam tu na myśli klasycznego włoskiego wypieku a zupełnie inną potrawę, która swoim kształtem i smakiem kojarzy się z pizzą. Mowa tu o śniadaniowym omlecie.

Po pizzy, którą piekłam w ubiegłym tygodniu, zostało mi kilka plasterków salami, oliwki i niewielka ilość sera mozzarella. Postanowiłam więc wykorzystać je jako dodatek do pieczonego omletu. Nie chciałam jednak, by skrywały się we wnętrzu jajecznej masy, a były raczej jego toppingiem. W ten sposób powstał omlet, który budzi skojarzenia z włoską pizzą.
Jeśli lubicie połączenie salami i oliwek, to koniecznie spróbujcie omletu w takim wydaniu. Być może i Wam przypadnie on do gustu. I nie zapomnijcie podzielić się swoimi wrażeniami.
Omlet niczym pizza

 

OMLET JAK PIZZA
Śniadanie Mistrzów #260

Składniki (na 1 porcję):

  • 3 jajka (lub 1 całe jajko i 3 białka)
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • sól
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • pół małego ząbka czosnku
  • kilka plastrów salami
  • kilka zielonych oliwek
  • 40 g sera mozzarella
  • listki bazylii do posypania omletu
Przygotowanie:
Jajka roztrzepujemy dokładnie trzepaczką. Dodajemy oregano i sól do smaku, mieszamy. Masę przelewamy do okrągłego żaroodpornego naczynia o średnicy 16-18 centymetrów (warto je lekko wysmarować masłem). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-25 minut (czas pieczenia będzie uzależniony od wielkości użytego naczynia i wysokości masy jajecznej). Przy pomocy wykałaczki sprawdzamy, czy omlet jest gotowy.
Kiedy omlet się piecze, na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy czosnek, krótko przesmażamy, dodajemy przecier, przyprawiamy do smaku solą.
Upieczony omlet smarujemy sosem pomidorowym, układamy na nim plastry salami, oliwki i porwaną mozzarellę. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez około 3-4 minuty (możecie włączyć termoobieg lub opcję grill).
Omlet wyjmujemy z naczynia przy pomocy łopatki, posypujemy listkami bazylii i podajemy od razu po przygotowaniu.
Uwagi:
– w wersji mniej kalorycznej zamiast 3 całych jajek użyjcie 1 jajka i 3 białek
– zamiast salami i oliwek możecie użyć innych ulubionych składników, które nie wymagają obróbki termicznej a jedynie podgrzania, np. pieczonej papryki, suszonych pomidorów
– masa jajeczna w trakcie pieczenia może się unosić (szczególnie boki). Po wyjęciu z piekarnika zazwyczaj wraca do swojego pierwotnego kształtu

Czas przygotowania: 30 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Yasminella 14/02/2015 - 9:13 am

Mmm przepis spisany będzie śniadanko 🙂

Odpowiedz
Nemi 14/02/2015 - 9:50 am

Świetny pomysł:) Za taką pizzą na dobry początek dnia jestem jak najbardziej za:)

Odpowiedz
Alex Mikolajska 14/02/2015 - 7:59 pm

super przepis 🙂 napewno kiedys skorzystam:)
pozdrawiam

Odpowiedz
Majana 14/02/2015 - 10:37 pm

Smakowity ! 🙂

Odpowiedz
JustInka 16/02/2015 - 10:54 am

O świetny pomysł! Takie śniadanie zaserwuję małżowi! Ucieszy się 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 16/02/2015 - 12:22 pm

Uwielbiam połączenie salami i oliwek, wspaniały pomysł miałaś z tym omletem:)

Odpowiedz
klaudynas 07/05/2015 - 7:08 am

a czy można zabrać ten omlet do pracy? czy na zimno jest też zjadliwy? a może można byłoby go odgrzać (np. w mikrofalówce)?

Odpowiedz
Malwina 07/05/2015 - 7:15 am

Zdecydowanie najlepszy jest na ciepło od razu po przygotowaniu. Do pracy lepiej zabrać jakąś inną frittatę lub cienki omlet.

Odpowiedz
Anonimowy 18/09/2015 - 6:32 pm

Naczynie nie musi być niczym natłuszczone, by później wyjąć omlet? 🙂

Odpowiedz
Malwina 19/09/2015 - 6:56 am

Z mojego naczynka bez problemu omlet "wychodzi", wystarczy podważyć go łopatką. Lekkie wysmarowanie naczynka masłem oczywiście oczywiście będzie na plus 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies