Ryba z pomidorami i oliwkami |
Jeśli macie ochotę na lekki i ekspresowy w przygotowaniu obiad, to ten przepis jest właśnie dla Was. Delikatna ryba świetnie komponuje się z aromatycznym pomidorowym sosem. Wzbogaciłam go o dodatek białego półwytrawnego wina, które nadało całości bardzo ciekawego posmaku. Aby pobawić się troszkę teksturą sosu, oprócz siekanych pomidorów z puszki, użyłam także małych pomidorków koktajlowych. Dzięki krótkiemu gotowaniu pozostają one w całości i fajnie komponują się w potrawie.
Dorsza w pomidorach najlepiej podawać z dodatkiem świeżego pieczywa, np. bagietki lub ciabatty. Myślę, że fajnie sprawdziłaby się tu także quinoa lub drobna kasza. A może Wy macie jakieś inne pomysły?
DORSZ Z POMIDORAMI I OLIWKAMI
Składniki (na 2 porcje):
- 1 większa czerwona cebula
- 4 anchois
- 2 łyżeczki posiekanych kaparów
- garść pomidorków koktajlowych
- 1/4 lampki białego półwytrawnego wina
- 1 puszka posiekanych pomidorów (400 g)
- kilkanaście czarnych oliwek, podzielonych na pół
- pół łyżeczki suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- 300 g świeżego dorsza
- posiekana nać pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym, przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną w piórka cebulę, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy posiekane anchois, oliwki, kapary i podzielone na pół pomidorki, smażymy przez 1 minutę. Wlewamy wino, zagotowujemy i w połowie odparowujemy. Dodajemy pomidory z puszki, oregano, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy przez około 3-4 minuty.
Kiedy sos się gotuje, na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy rybę (jeśli jest ze skórką, to układamy ją skórą do dołu), smażymy z obu stron przez kilka minut. Sos nakładamy na talerze, wykładamy na niego rybę. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z dodatkiem pieczywa.
Uwagi:
– rybę możecie też ugotować w sosie. Wystarczy ułożyć ją na pomidorach, całość przykryć pokrywką i gotować przez kilka minut.
– zamiast dorsza można użyć innej morskiej ryby o białym mięsie
– sos można wzbogacić o dodatek drobno posiekanego ząbka czosnku (dodajemy go razem z anchois)
– jeśli używacie mrożonej ryby, należy ją wcześniej rozmrozić i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem
– jeśli używacie mrożonej ryby, należy ją wcześniej rozmrozić i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem
Ryba z pomidorami i oliwkami |
Czas przygotowania: 15 minut.
1 komentarz
Ja bym podała ze smażoną polentą. Piękna ta rybka! Właśnie za to kocham ryby, że w zasadzie same się robią!