Dorsz z pomidorami i oliwkami

przez Malwina
Ryba z pomidorami i oliwkami
Ryba z pomidorami i oliwkami
Jeśli macie ochotę na lekki i ekspresowy w przygotowaniu obiad, to ten przepis jest właśnie dla Was. Delikatna ryba świetnie komponuje się z aromatycznym pomidorowym sosem. Wzbogaciłam go o dodatek białego półwytrawnego wina, które nadało całości bardzo ciekawego posmaku. Aby pobawić się troszkę teksturą sosu, oprócz siekanych pomidorów z puszki, użyłam także małych pomidorków koktajlowych. Dzięki krótkiemu gotowaniu pozostają one w całości i fajnie komponują się w potrawie.

Dorsza w pomidorach najlepiej podawać z dodatkiem świeżego pieczywa, np. bagietki lub ciabatty. Myślę, że fajnie sprawdziłaby się tu także quinoa lub drobna kasza. A może Wy macie jakieś inne pomysły?  

Ryba w sosie pomidorowym przepis

DORSZ Z POMIDORAMI I OLIWKAMI


Składniki (na 2 porcje):

  • 1 większa czerwona cebula
  • 4 anchois
  • 2 łyżeczki posiekanych kaparów
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1/4 lampki białego półwytrawnego wina
  • 1 puszka posiekanych pomidorów (400 g)
  • kilkanaście czarnych oliwek, podzielonych na pół
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 300 g świeżego dorsza 
  • posiekana nać pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym, przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną w piórka cebulę, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy posiekane anchois, oliwki, kapary i podzielone na pół pomidorki, smażymy przez 1 minutę. Wlewamy wino, zagotowujemy i w połowie odparowujemy. Dodajemy pomidory z puszki, oregano, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy przez około 3-4 minuty.
Kiedy sos się gotuje, na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy rybę (jeśli jest ze skórką, to układamy ją skórą do dołu), smażymy z obu stron przez kilka minut. Sos nakładamy na talerze, wykładamy na niego rybę. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z dodatkiem pieczywa. 
Uwagi:

– rybę możecie też ugotować w sosie. Wystarczy ułożyć ją na pomidorach, całość przykryć pokrywką i gotować przez kilka minut.
– zamiast dorsza można użyć innej morskiej ryby o białym mięsie
– sos można wzbogacić o dodatek drobno posiekanego ząbka czosnku (dodajemy go razem z anchois)
– jeśli używacie mrożonej ryby, należy ją wcześniej rozmrozić i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem
Ryba z oliwkami
Ryba z pomidorami i oliwkami

Czas przygotowania: 15 minut.

1 komentarz
0

Podobne posty:

1 komentarz

JustInka 13/02/2015 - 8:25 am

Ja bym podała ze smażoną polentą. Piękna ta rybka! Właśnie za to kocham ryby, że w zasadzie same się robią!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies