Pandekager, duńskie naleśniki |
Pandekager to cienkie naleśniki, które jada się w Danii. Najczęściej podaje się je z dodatkiem dżemu truskawkowego, cukru, syropu lub lodów. Od 2006 roku w Danii obchodzony jest pandekagedag, czyli dzień naleśnika. To święto ruchome, które wypada w ostatni dzień karnawału (we wtorek poprzedzający Środę Popielcową, tzw. Tłusty Wtorek). Wywodzi się ono z tradycji katolickiej. W okresie Wielkiego Postu nie można było bowiem spożywać jajek ani mleka, dlatego w dzień poprzedzający jego rozpoczęcie wykorzystywano właśnie te składniki. A ich nadmiar najlepiej jest spożytkować smażąc pyszne naleśniki.
Autorką przepisu, który dziś Wam prezentuję jest Ania, która od kilku lat mieszka w Danii. Przy okazji polecam Wam zajrzeć na jej bloga. Znajdziecie tam mnóstwo smakowitych przepisów. Aniu dziękuję Ci za podesłanie receptury danske pandekager.
Autorką przepisu, który dziś Wam prezentuję jest Ania, która od kilku lat mieszka w Danii. Przy okazji polecam Wam zajrzeć na jej bloga. Znajdziecie tam mnóstwo smakowitych przepisów. Aniu dziękuję Ci za podesłanie receptury danske pandekager.
Przepis na duńskie naleśniki bierze udział w akcji Ani
PANDEKAGER
(DANIA)
Śniadanie Mistrzów # 241
Z naleśnikiem dookoła świata # 23
Śniadanie Mistrzów # 241
Z naleśnikiem dookoła świata # 23
Składniki (na około 8 naleśników):
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki drobnego cukru
- szczypta soli
- 3 jajka
- 400 ml mleka
- ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka oleju
- do podania: dżem truskawkowy, cukier
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól, mieszamy. Wbijamy jajka, wlewamy mleko, olej, dodajemy nasionka z laski wanilii, mieszamy trzepaczką do połączenia. Na patelni do naleśników rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Przy pomocy chochelki wylewamy porcje ciasta i rozprowadzamy po dnie patelni. Smażymy z obu stron i odkładamy na talerz. Naleśniki podajemy z dżemem truskawkowym i cukrem.
Czas przygotowania: 20 minut.
11 komentarzy
Oj jadłabym. 🙂 Wyglądają pysznie, a poza tym uwielbiam cienkie naleśniki!
smacznie wyglądają:)
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂 Ja za nimi przepadam… Choć w sumie dużo się od naszych nie różnią 🙂
"Pande" to po duńsku patelnia, "kager" – ciasta. Czyli po prostu ciasto z patelni 🙂 Duńczycy lubią upraszczać sobie życie 🙂
apetyczne naleśniki na obiad, śniadanie lub podwieczorek!
Tyle tu przepisów na naleśniki, a jaki jest twój ulubiony? 😀
Jakie cieniutkie i ten ich delikatny kolor!: )
Faktycznie cieniutkie i takie jasne, mi to zawsze wychodzą kruche brzegi i grubsze naleśniki 🙂
Co kraj, to naleśnik 🙂
Jakie cieniutkie Ci wyszły! Wspaniałe!
Malwi naleśniki to u nas danie nr 1 dla dzieciaków:) … a i my dorośli nie pogardzimy:). Z dżemem truskawkowym kocham je najbardziej:)
Im cieńsze, tym lepsze. Narobiłaś mi na nie nie lada apetytu.