Pandekager, duńskie naleśniki

przez Malwina
Naleśniki duńskie
Pandekager, duńskie naleśniki

 

Pandekager to cienkie naleśniki, które jada się w Danii. Najczęściej podaje się je z dodatkiem dżemu truskawkowego, cukru, syropu lub lodów. Od 2006 roku w Danii obchodzony jest pandekagedag, czyli dzień naleśnika. To święto ruchome, które wypada w ostatni dzień karnawału (we wtorek poprzedzający Środę Popielcową, tzw. Tłusty Wtorek). Wywodzi się ono z tradycji katolickiej. W okresie Wielkiego Postu nie można było bowiem spożywać jajek ani mleka, dlatego w dzień poprzedzający jego rozpoczęcie wykorzystywano właśnie te składniki. A ich nadmiar najlepiej jest spożytkować smażąc pyszne naleśniki.

Autorką przepisu, który dziś Wam prezentuję jest Ania, która od kilku lat mieszka w Danii. Przy okazji polecam Wam zajrzeć na jej bloga. Znajdziecie tam mnóstwo smakowitych przepisów. Aniu dziękuję Ci za podesłanie receptury danske pandekager.

Przepis na duńskie naleśniki bierze udział w akcji Ani

 

Naleśniki duńskie

 

PANDEKAGER
(DANIA)
Śniadanie Mistrzów # 241
Z naleśnikiem dookoła świata # 23
 

Składniki (na około 8 naleśników):

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 400 ml mleka
  • ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka oleju
  • do podania: dżem truskawkowy, cukier
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól, mieszamy. Wbijamy jajka, wlewamy mleko, olej, dodajemy nasionka z laski wanilii, mieszamy trzepaczką do połączenia. Na patelni do naleśników rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Przy pomocy chochelki wylewamy porcje ciasta i rozprowadzamy po dnie patelni. Smażymy z obu stron i odkładamy na talerz. Naleśniki podajemy z dżemem truskawkowym i cukrem.

Czas przygotowania: 20 minut.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Inspirowane Smakiem 13/11/2014 - 8:47 am

Oj jadłabym. 🙂 Wyglądają pysznie, a poza tym uwielbiam cienkie naleśniki!

Odpowiedz
Justyna Żak 13/11/2014 - 11:34 am

smacznie wyglądają:)

Odpowiedz
gin 13/11/2014 - 3:08 pm

Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂 Ja za nimi przepadam… Choć w sumie dużo się od naszych nie różnią 🙂
"Pande" to po duńsku patelnia, "kager" – ciasta. Czyli po prostu ciasto z patelni 🙂 Duńczycy lubią upraszczać sobie życie 🙂

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 13/11/2014 - 3:13 pm

apetyczne naleśniki na obiad, śniadanie lub podwieczorek!

Odpowiedz
Truskawka 13/11/2014 - 5:07 pm

Tyle tu przepisów na naleśniki, a jaki jest twój ulubiony? 😀

Odpowiedz
Angie 13/11/2014 - 8:12 pm

Jakie cieniutkie i ten ich delikatny kolor!: )

Odpowiedz
Magda Lena 13/11/2014 - 9:40 pm

Faktycznie cieniutkie i takie jasne, mi to zawsze wychodzą kruche brzegi i grubsze naleśniki 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 17/11/2014 - 11:53 am

Co kraj, to naleśnik 🙂

Odpowiedz
JustInka 17/11/2014 - 12:10 pm

Jakie cieniutkie Ci wyszły! Wspaniałe!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 17/11/2014 - 2:32 pm

Malwi naleśniki to u nas danie nr 1 dla dzieciaków:) … a i my dorośli nie pogardzimy:). Z dżemem truskawkowym kocham je najbardziej:)

Odpowiedz
mopswkuchni 15/01/2015 - 2:56 pm

Im cieńsze, tym lepsze. Narobiłaś mi na nie nie lada apetytu.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies