Bezglutenowy dutch baby

przez Malwina
 Bezglutenowy dutch baby
Bezglutenowy dutch baby

Od pewnego czasu eksperymentuję z mąką bezglutenową. Muszę przyznać, że sprawia mi to dużą frajdę. Mogłabym iść na łatwiznę i korzystać  z gotowych przepisów, ale wtedy odebrałabym sobie sporo przyjemności, a przy okazji nie poznałabym nowych produktów na tyle dobrze.

Póki co mam za sobą jedną porażkę w postaci grudowatego, aczkolwiek zjadliwego, omletu kokosowego. Takich porażek będę miała  na swoim koncie zapewne jeszcze kilka, ale każda z nich przełoży się na pewno na kilka smacznych potraw, np. potknięcie z omletem zaowocowało przepisem na pyszny kokosowy biszkopt.

W najbliższych miesiącach na blogu pojawi się sporo przepisów na dania bez glutenu. Mam nadzieję, że przypadną Wam one do gustu. Z czasem także obrazkowe menu zostanie wzbogacone o osobną kategorię z bezglutenowymi przepisami. 

 Bezglutenowy dutch baby przepis

BEZGLUTENOWY DUTCH BABY
Śniadanie Mistrzów #296
Z naleśnikiem dookoła świata #33


Składniki:

  • 1/4 szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki z tapioki 
  • pół szklanki mleka lub napoju roślinnego (np. sojowego, migdałowego)
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki erytolu, ksylitolu, ewentualnie 2 łyżki cukru trzcinowego
Do podania: świeże owoce, jogurt naturalny, ulubiona konfitura lub sos owocowy, np. sos truskawkowy z chia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy przy pomocy miksera (masę należy dobrze napowietrzyć i od razu wstawiać do piekarnika, przy słabo wymieszanej masie mąka opadnie i zrobi nam się twarda warstwa na spodzie). Naczynie o średnicy około 16-18 cm natłuszczamy olejem. Polecam użyć oleju kokosowego, jeśli go posiadacie. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni (bez termoobiegu lub 180 z termoobiegiem). Ciasto dokładnie mieszamy i przelewamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez około 20-30 minut, aż ciasto będzie zwarte (patyczek wbity w ciasto będzie nim lekko oblepiony). W trakcie pieczenia ciasto może się unosić do góry, po upieczeniu opadnie.
Bezglutenowy dutch baby wyjmujemy z naczynia i podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z konfiturą, sosem owocowym, świeżymi owocami, jogurtem. 

Polecam także inne przepisy na dutch baby:

Dutch baby przepis
Dutch baby 
Czekoladowy dutch baby
Czekoladowy dutch baby
 Bezglutenowy dutch baby
Bezglutenowy dutch baby

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Lena 14/01/2016 - 10:17 am

Zrobię sobie koniecznie:)

Odpowiedz
Dżasta 14/01/2016 - 2:47 pm

Zjadłabym takiego Pana naleśnika, świetnie wygląda!

Odpowiedz
Inventor 15/01/2016 - 2:21 pm

Czy mozna zamiast maki z tapioki zmielic komose ryzowa?

Odpowiedz
Malwina 15/01/2016 - 2:22 pm

Można próbować ze skrobią ziemniaczaną. Mielona komosa nie sprawdzi się tu.

Odpowiedz
Inventor 15/01/2016 - 3:43 pm

No tak. Przynajmniej nie ma problemu z zakupem skrobi ziemniaczanej

Odpowiedz
gin 18/01/2016 - 3:22 pm

Też lubię eksperymenty z mąką bezglutenową 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 21/07/2018 - 4:15 pm

A co można dodać zamiast skrobi kukurydzianej? Może łyżkę siemienia zmielonego?:)

Odpowiedz
Malwina 23/07/2018 - 5:42 am

Proszę użyć mąki ziemniaczanej.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies