Bezglutenowy dutch baby |
Od pewnego czasu eksperymentuję z mąką bezglutenową. Muszę przyznać, że sprawia mi to dużą frajdę. Mogłabym iść na łatwiznę i korzystać z gotowych przepisów, ale wtedy odebrałabym sobie sporo przyjemności, a przy okazji nie poznałabym nowych produktów na tyle dobrze.
Póki co mam za sobą jedną porażkę w postaci grudowatego, aczkolwiek zjadliwego, omletu kokosowego. Takich porażek będę miała na swoim koncie zapewne jeszcze kilka, ale każda z nich przełoży się na pewno na kilka smacznych potraw, np. potknięcie z omletem zaowocowało przepisem na pyszny kokosowy biszkopt.
Póki co mam za sobą jedną porażkę w postaci grudowatego, aczkolwiek zjadliwego, omletu kokosowego. Takich porażek będę miała na swoim koncie zapewne jeszcze kilka, ale każda z nich przełoży się na pewno na kilka smacznych potraw, np. potknięcie z omletem zaowocowało przepisem na pyszny kokosowy biszkopt.
W najbliższych miesiącach na blogu pojawi się sporo przepisów na dania bez glutenu. Mam nadzieję, że przypadną Wam one do gustu. Z czasem także obrazkowe menu zostanie wzbogacone o osobną kategorię z bezglutenowymi przepisami.
BEZGLUTENOWY DUTCH BABY
Śniadanie Mistrzów #296
Z naleśnikiem dookoła świata #33
Śniadanie Mistrzów #296
Z naleśnikiem dookoła świata #33
Składniki:
- 1/4 szklanki mąki ryżowej
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka mąki z tapioki
- pół szklanki mleka lub napoju roślinnego (np. sojowego, migdałowego)
- 2 jajka
- 2-3 łyżki erytolu, ksylitolu, ewentualnie 2 łyżki cukru trzcinowego
Do podania: świeże owoce, jogurt naturalny, ulubiona konfitura lub sos owocowy, np. sos truskawkowy z chia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy przy pomocy miksera (masę należy dobrze napowietrzyć i od razu wstawiać do piekarnika, przy słabo wymieszanej masie mąka opadnie i zrobi nam się twarda warstwa na spodzie). Naczynie o średnicy około 16-18 cm natłuszczamy olejem. Polecam użyć oleju kokosowego, jeśli go posiadacie. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni (bez termoobiegu lub 180 z termoobiegiem). Ciasto dokładnie mieszamy i przelewamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez około 20-30 minut, aż ciasto będzie zwarte (patyczek wbity w ciasto będzie nim lekko oblepiony). W trakcie pieczenia ciasto może się unosić do góry, po upieczeniu opadnie.
Bezglutenowy dutch baby wyjmujemy z naczynia i podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z konfiturą, sosem owocowym, świeżymi owocami, jogurtem.
Bezglutenowy dutch baby |
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
8 komentarzy
Zrobię sobie koniecznie:)
Zjadłabym takiego Pana naleśnika, świetnie wygląda!
Czy mozna zamiast maki z tapioki zmielic komose ryzowa?
Można próbować ze skrobią ziemniaczaną. Mielona komosa nie sprawdzi się tu.
No tak. Przynajmniej nie ma problemu z zakupem skrobi ziemniaczanej
Też lubię eksperymenty z mąką bezglutenową 🙂
A co można dodać zamiast skrobi kukurydzianej? Może łyżkę siemienia zmielonego?:)
Proszę użyć mąki ziemniaczanej.