Pieczona owsianka z dżemem |
Pieczona owsianka to najprostsze śniadanie świata. Mieszacie kilka składników, wkładacie do piekarnika i możecie z powrotem podreptać do łóżka, by poczytać książkę, a owsianka zrobi się sama. Tym razem owsianka z dżemem. Najlepiej wybrać taki, który ma całe kawałki owoców. Jeśli jest dość słodki, z powodzeniem możecie pominąć dodawanie do owsianki cukru. Ja wykorzystałam ostatni słoiczek dżemu wiśniowego z amaretto, który robiłam w ubiegłym roku. Owsiankę możecie zajadać samą lub z dodatkiem jogurtu bądź mascarpone.
PIECZONA OWSIANKA Z DŻEMEM
Śniadanie Mistrzów #214
Śniadanie Mistrzów #214
Składniki (na 1 porcję):
- pół szklanki płatków owsianych (niebłyskawicznych)
- 3-4 łyżki ulubionego dżemu lub frużeliny (najlepiej z całymi kawałkami owoców); wybrałam dżem wiśniowy
- 1/4 szklanki naturalnego jogurtu
- 1/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- cukier do smaku (opcjonalnie)
- 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych (podprażonych na patelni)
Przygotowanie:
W misce umieszczamy mleko, jogurt, jajko, mieszamy przy pomocy trzepaczki do połączenia. Możecie na tym etapie dodać cukier lub inny środek słodzący, jednak jeśli dżem jest mocno słodki, nie ma takiej potrzeby. Dodajemy dżem, płatki, orzechy, ponownie mieszamy. Owsiankę przekładamy do naczynka do zapiekania. Pieczemy przez około 30 minut w temp. 180 stopni.*dodatkowo do owsianki możecie dodać ulubione bakalie, np. suszone owoce, orzechy, wiórki kokosowe itp.
Pieczona owsianka z dżemem |
Czas przygotowania: 30 minut.
13 komentarzy
pieczona owsianka to świetny początek dnia 🙂
Świetny pomysł na śniadanie 🙂
Suuuper! A w wersji na słono? Można by?
PS świetny blog, dodaję do ulubionych 🙂
K
Z dżemem na słono raczej nie 🙂 Ale można taką owsiankę przygotować w wersji wytrawnej. Tylko nie do końca taka wersja mnie przekonuje. Chyba lepiej pozostać przy tej słodkiej.
zapasy dżemów jakoś w tym roku się mocno nie skurczyły, więc taka owsianka będzie jak znalazł 🙂
ja mam pytanie o naczynie do zapiekania.. czy każda ceramiczna miseczka sie do tego nadaje?
Jeśli jest żaroodporna, to owszem.
Pyszne! Zrobiłam z dżemem z rajskich jabłek i płatkami migdałów – polecam też takie połączenie 🙂
Od dawna planuję wypróbować w końcu któryś z przepisów na pieczoną owsiankę, ale nie mam odpowiedniego naczynia do zapiekania – i dziś nadszedł dzień, w którym zdecydowałam się kupić kokilki 🙂 Nie wiem tylko, jaka pojemność będzie najlepsza? 100, 200, 300 ml?
Jak dokopię się do pudła z naczynkami do zapiekania, sprawdzę objętość moich i dam znać 🙂
Super, dziękuję bardzo!
Sprawdziłam moje kokilki i większość ma pojemność 250 ml.
Jeszcze raz dziękuję! Kupuję w takim razie 200 ml i 100 ml, żeby dla dzieci robić mniejsze porcje 🙂