Pieczona owsianka z dżemem

przez Malwina
Zapiekana owsianka z dżemem
Pieczona owsianka z dżemem

 

Pieczona owsianka to najprostsze śniadanie świata. Mieszacie kilka składników, wkładacie do piekarnika i możecie z powrotem podreptać do łóżka, by poczytać książkę, a owsianka zrobi się sama. Tym razem owsianka z dżemem. Najlepiej wybrać taki, który ma całe kawałki owoców. Jeśli jest dość słodki, z powodzeniem możecie pominąć dodawanie do owsianki cukru. Ja wykorzystałam ostatni słoiczek dżemu wiśniowego z amaretto, który robiłam w ubiegłym roku. Owsiankę możecie zajadać samą lub z dodatkiem jogurtu bądź mascarpone.

Owsianka z dżemem z piekarnika

 

PIECZONA OWSIANKA Z DŻEMEM
Śniadanie Mistrzów #214

Składniki (na 1 porcję):

  • pół szklanki płatków owsianych (niebłyskawicznych)
  • 3-4 łyżki ulubionego dżemu lub frużeliny (najlepiej z całymi kawałkami owoców); wybrałam dżem wiśniowy
  • 1/4 szklanki naturalnego jogurtu
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • cukier do smaku (opcjonalnie)
  • 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych (podprażonych na patelni)
Przygotowanie:
W misce umieszczamy mleko, jogurt, jajko, mieszamy przy pomocy trzepaczki do połączenia. Możecie na tym etapie dodać cukier lub inny środek słodzący, jednak jeśli dżem jest mocno słodki, nie ma takiej potrzeby. Dodajemy dżem, płatki, orzechy, ponownie mieszamy. Owsiankę przekładamy do naczynka do zapiekania. Pieczemy przez około 30 minut w temp. 180 stopni.*dodatkowo do owsianki możecie dodać ulubione bakalie, np. suszone owoce, orzechy, wiórki kokosowe itp.

Pieczona owsianka z dżemem przepis
Pieczona owsianka z dżemem
Czas przygotowania: 30 minut.
13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

Magdalena Kuchaja 06/09/2014 - 9:58 am

pieczona owsianka to świetny początek dnia 🙂

Odpowiedz
Magda C. 09/09/2014 - 5:57 pm

Świetny pomysł na śniadanie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 27/01/2015 - 7:17 am

Suuuper! A w wersji na słono? Można by?
PS świetny blog, dodaję do ulubionych 🙂
K

Odpowiedz
Malwina 27/01/2015 - 8:27 am

Z dżemem na słono raczej nie 🙂 Ale można taką owsiankę przygotować w wersji wytrawnej. Tylko nie do końca taka wersja mnie przekonuje. Chyba lepiej pozostać przy tej słodkiej.

Odpowiedz
kocie-smaki 14/05/2015 - 12:49 pm

zapasy dżemów jakoś w tym roku się mocno nie skurczyły, więc taka owsianka będzie jak znalazł 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 13/09/2015 - 7:59 am

ja mam pytanie o naczynie do zapiekania.. czy każda ceramiczna miseczka sie do tego nadaje?

Odpowiedz
Malwina 13/09/2015 - 8:44 am

Jeśli jest żaroodporna, to owszem.

Odpowiedz
Jadźka Wiertarka 04/04/2016 - 2:17 pm

Pyszne! Zrobiłam z dżemem z rajskich jabłek i płatkami migdałów – polecam też takie połączenie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 07/10/2016 - 10:44 pm

Od dawna planuję wypróbować w końcu któryś z przepisów na pieczoną owsiankę, ale nie mam odpowiedniego naczynia do zapiekania – i dziś nadszedł dzień, w którym zdecydowałam się kupić kokilki 🙂 Nie wiem tylko, jaka pojemność będzie najlepsza? 100, 200, 300 ml?

Odpowiedz
Malwina 08/10/2016 - 11:50 am

Jak dokopię się do pudła z naczynkami do zapiekania, sprawdzę objętość moich i dam znać 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 08/10/2016 - 2:59 pm

Super, dziękuję bardzo!

Odpowiedz
Malwina 10/10/2016 - 12:16 pm

Sprawdziłam moje kokilki i większość ma pojemność 250 ml.

Odpowiedz
Anonimowy 10/10/2016 - 2:05 pm

Jeszcze raz dziękuję! Kupuję w takim razie 200 ml i 100 ml, żeby dla dzieci robić mniejsze porcje 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies