Kedgeree z wędzoną makrelą

przez Malwina
Kedgeree z makrelą
Kedgeree z wędzoną makrelą

Kedgeree to danie na bazie ryżu z dodatkiem wędzonej ryby, mieszanki curry i ugotowanych na twardo jajek. Zazwyczaj do kedgeree dodaje się wędzonego łupacza. Jak się okazuje równie dobrze smakuje z popularną w naszym kraju makrelą. Danie jest bardzo ciekawe w smaku, chociaż na pierwszy rzut oka zestawienie składników może być troszkę intrygujące. Polecam wielbicielom wędzonej makreli i orientalnych smaków. 

Kedgeree z makrelą przepis
KEDGEERE Z MAKRELĄ
(WIELKA BRYTANIA)

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 szalotka, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • pół szklanki długoziarnistego ryżu
  • 1 szklanka bulionu warzywnego (w ostateczności wody)
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 dymka, posiekana
  • 1 pomidor, pozbawiony pestek, posiekany w kostkę (można dodatkowo obrać go ze skórki)
  • 1 wędzona makrela, oddzielona od skóry i ości, podzielona na kawałki
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana kolendra lub natka pietruszki do posypania
  • sok z cytryny do smaku
  • 2 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej z masłem. Wrzucamy szalotkę i czosnek, smażymy 3 minuty. Wsypujemy ryż, przesmażamy go przez minutę, wlewamy bulion, dodajemy curry, skórkę z cytryny, posiekaną dymkę i pomidora. Przykrywamy pokrywką, gotujemy na małym ogniu. Po 10 minutach dodajemy makrelę. Gotujemy dalej, aż ryż wchłonie bulion (w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody na patelnię). Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny. Nakładamy kedgeere z makrelą na talerze, posypujemy kolendrą lub natką pietruszki, dekorujemy ćwiartkami lub połówkami jajek ugotowanych na twardo.

*Przepis pochodzi ze strony John West.

Czas przygotowania: 25 minut.

9 komentarzy
1

Podobne posty:

9 komentarzy

Magda C. 07/08/2014 - 6:06 pm

Bardzo ciekawy przepis, chętnie bym spróbowała 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 08/08/2014 - 8:01 am

Widziałam podobny przepis w jednym z programów kulinarnych. Pamiętam, że pomyślałam wówczas o intrygującym połączeniu smakowym, ale w sensie pozytywnym. Do tego stopnia, że z chęcią zjadłabym takie danie!

Odpowiedz
Anonimowy 10/08/2014 - 4:43 pm

Czy zamiast szalotki można dać czosnek lub w ogóle jej nie dawać ???

Odpowiedz
Malwina 10/08/2014 - 4:48 pm

Użyj zwykłej cebuli w niedużej ilości.

Odpowiedz
olala 17/08/2014 - 10:59 am

Robiłam wczoraj na obiad. I…zrobię i dzisiaj,bo tak zasmakowało. Dodałam os siebie garść jarmużu i wędzoną paprykę.(bo ja mam jakąś ułomność i nie umiem się stosować w 100% do podanego przepisu)

Idę szukać kolejnych przepisów;)

Odpowiedz
codojedzenia 10/09/2014 - 5:04 am

Fajny przepis!

Odpowiedz
Anonimowy 19/04/2015 - 7:09 pm

Bardzo smaczne, trochę babrania z ośćmi ale efekt końcowy zadowalający :)Mężowi też smakowało, dzięki!

Odpowiedz
Anonimowy 28/02/2017 - 4:52 pm

Świetny przepis, miałam makrelę, nie wiedziałam co z nią zrobić, a tu 30min i zaskakujące danie. Mąż zjadł 2porcje😉

Odpowiedz
Kamila 21/06/2018 - 5:21 pm

Mimo że składniki nie pasowały mi do siebie, to zrobiłam te potrawę tak na spróbowania, z polecana Kasi z Worqshop. Danie smaczne, tanie i sycace. Na pewno do potwórki 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies