Śniadanie najprostsze z prostych, które z chęcią powtarzam, gdy mam w domu nie pierwszej już świeżości pieczywo. Przygotowanie tostów francuskich jest banalnie proste. Z pewnością większość z Was miała okazję je jeść w wersji wytrawnej lub na słodko. Ja tym razem podałam je z dodatkiem truskawkowego sosu i bitą śmietaną.
TOSTY FRANCUSKIE Z TRUSKAWKAMI
Śniadanie Mistrzów #177
Śniadanie Mistrzów #177
Składniki (na 1 porcję):
- 1 maślana bułka lub kilka kromek chałki (najlepiej z poprzedniego dnia)
- 1 jajko
- 5 łyżek mleka
- pół szklanki truskawek
- 1-2 łyżki cukru
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- cukier puder i bita śmietana do podania
Truskawki oczyszczamy, kroimy w grube plastry. Umieszczamy w garnku, dodajemy 1-2 łyżki cukru, ekstrakt, 1 łyżkę wody. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 7 minut. Bułkę kroimy w kawałki. Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Kromki bułki zanurzamy w jajku z mlekiem. Na patelni rozpuszczamy masło, smażymy kromki z obu stron na rumiano. Tosty oprószamy cukrem pudrem, podajemy z sosem truskawkowym i bitą śmietaną.
Czas przygotowania: 15 minut.
10 komentarzy
świetne śniadaniko i ładny talerz:)
wieki ich już nie jadłam!
Świetne tosty! ; )
Pychota! Takie sniadanie to ja rozumiem 🙂
ajjjj takie śniadanie do łóżka poproszę!
Alez smakowite zdjęcia! Pozdrawiam.
Smakowicie… 🙂
Bardzo apetyczne zdjęcia! Lubię takie tosty na chałce 🙂
Tosty francuskie są pycha:) U mnie na publikację czeka wersja z pieczonym rabarbarem, ale następne zrobię sobie z truskawkami:)
Pyszota. Zrobię w weekend Młodemu, może przekona się do truskawek 🙂