Tosty francuskie z truskawkami

przez Malwina
Tosty z truskawkami

Śniadanie najprostsze z prostych, które z chęcią powtarzam, gdy mam w domu nie pierwszej już świeżości pieczywo. Przygotowanie tostów francuskich jest banalnie proste. Z pewnością większość z Was miała okazję je jeść w wersji wytrawnej lub na słodko. Ja tym razem podałam je z dodatkiem truskawkowego sosu i bitą śmietaną. 


Tosty francuskie z truskawkami

TOSTY FRANCUSKIE Z TRUSKAWKAMI
Śniadanie Mistrzów #177

Składniki (na 1 porcję):

  • 1 maślana bułka lub kilka kromek chałki (najlepiej z poprzedniego dnia)
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mleka
  • pół szklanki truskawek
  • 1-2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • cukier puder i bita śmietana do podania
Truskawki oczyszczamy, kroimy w grube plastry. Umieszczamy w garnku, dodajemy 1-2 łyżki cukru, ekstrakt, 1 łyżkę wody. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 7 minut. Bułkę kroimy w kawałki. Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Kromki bułki zanurzamy w jajku z mlekiem. Na patelni rozpuszczamy masło, smażymy kromki z obu stron na rumiano. Tosty oprószamy cukrem pudrem, podajemy z sosem truskawkowym i bitą śmietaną. 

Czas przygotowania: 15 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Justyna Żak 14/06/2014 - 8:21 am

świetne śniadaniko i ładny talerz:)

Odpowiedz
Karmel-itka. 14/06/2014 - 8:37 am

wieki ich już nie jadłam!

Odpowiedz
Martha 14/06/2014 - 9:53 am

Świetne tosty! ; )

Odpowiedz
majka 14/06/2014 - 10:15 am

Pychota! Takie sniadanie to ja rozumiem 🙂

Odpowiedz
Gosia Szulc 14/06/2014 - 1:33 pm

ajjjj takie śniadanie do łóżka poproszę!

Odpowiedz
Majana 14/06/2014 - 3:38 pm

Alez smakowite zdjęcia! Pozdrawiam.

Odpowiedz
Magda C. 15/06/2014 - 10:28 am

Smakowicie… 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 15/06/2014 - 3:54 pm

Bardzo apetyczne zdjęcia! Lubię takie tosty na chałce 🙂

Odpowiedz
Zuzanna 15/06/2014 - 7:49 pm

Tosty francuskie są pycha:) U mnie na publikację czeka wersja z pieczonym rabarbarem, ale następne zrobię sobie z truskawkami:)

Odpowiedz
JustInka 16/06/2014 - 11:56 am

Pyszota. Zrobię w weekend Młodemu, może przekona się do truskawek 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies